Slobodna diskusija o traktorima

Mogao je John Deere da se kupi. Odakle su ih kombinati imali, nisu ih pronašli na otpadu. Bilo je i Kubota, stara jedna u selu Boleč. Sigurno nije polovna uvezena. I to sve u vreme SFRJ.
Mogli su samo firme da kupuju JD i te ostale zapadne...znam tata se zalepio za nekog Fiata bio i taj se nije mogao prodavati fizičkim licima samo preko neke firme pa da ti oni kao prodaju ali on to nije hteo i uzme Zetora direktno ako se nevaram u tadašnjoj Poljoopskrbi.:ppozdrav:

A danas je lako kupiti novog JD? Vidim kad se stvorila mogucnost da se voze zapadni traktori, svi su ostali na Imt, niko nije kupio zapadni traktor... Vladj slazem se sa tobom...

Kad se vec prica oko toga, znam da je jedan covek imao 542 nov kupio i radio sa njim mozda pola godine godinu i proda njega takvog kao polovnog i za iste pare uzme univerzala 445 duplaka..

A danas je lako kupiti novog JD? Vidim kad se stvorila mogucnost da se voze zapadni traktori, svi su ostali na Imt, niko nije kupio zapadni traktor... Vladj slazem se sa tobom...

Pa tada je većina individualnih poljoprivrednih proizvođača radila do 10ha zemlje i samim tim nije bilo lako a verujem ni potrebe
sada su stvari drugačije....

Kod nas 80-tih svi pokupovali traktore, radili ljudi po firmama ali kupili vise onako da imaju... Danas ih koriste sinovi i unuci jer nemaju drugog izbora, tj. posla...
Svi traktori su IMT, uglavnom 533 i 539. A sto se tice uvoznih traktora, to je pocelo u zadnjih par godina da se kupuje zapadnjacka polovnamehanizacija. Kupili su losije nego sto su imali jer su to traktori izradjeni, i samo pocne da otkazuje...

Послато са SM-A500FU уз помоћ Тапатока

Ja sam iz Republike Srpske i mi nemamo uslove za nesto jako ozbiljno, sitne parcele, zemlja losa, brdovito... Ali Srbija, Srbija ima Vojvodinu koja je bogom dana za Poljoprivredu!

Ja sam iz Republike Srpske i mi nemamo uslove za nesto jako ozbiljno, sitne parcele, zemlja losa, brdovito... Ali Srbija, Srbija ima Vojvodinu koja je bogom dana za Poljoprivredu!

Ali je ta ista Vojvodina i vojvođanski paori uvek u glavu udarani od drugog svetskog rata pa naovamo. Čim se malo stvori kapitala, pjude su proglašavali kulacima, državnim neprijateljima, čupali brkove, terali na goli otok. Maksim zemlje uveden, a ljudi dobijali stanove koji su duplo vredeli nego zemlja. I zbog toga se kupovali manji traktori, manje zemlje, manje upada u oči. Od.5 oktobra su pustili kredite i namenski podigli cene žitarica, dozvolili arendu državnih parcela i krenula kupovina nove zapadne mehanizacije, a našu proizvodnju mehanizacije ugasili. E sad vecina novih skupih mašina je na kredit i tako banke zaradjuju.

Takav sistem bio da se moralo kupovati domace, da novac ostaje u drzavi.. Po vasim postovima, ispade da su IMT, Zetor, LTZ, Torpedo, Univerzal u rangu sa JD, MF, Fendtom? Gdje su danas ti traktori LTZ, IMT, Torpedo, a gdje ovi drugi? A da ne spominjem o kombajnima...

Mogli su samo firme da kupuju JD i te ostale zapadne...znam tata se zalepio za nekog Fiata bio i taj se nije mogao prodavati fizičkim licima samo preko neke firme pa da ti oni kao prodaju ali on to nije hteo i uzme Zetora direktno ako se nevaram u tadašnjoj Poljoopskrbi.:ppozdrav:

Nije tako , moglo se 82 godine kupiti novi dajc samo je trebalo izbrojati novce , nikakve zajebancije sa dozvolama , made in germany(nema veze sa torpedom) od 70 ili 75ks sve sa prednjom vucom i kabinom ali bio 2x skuplji od zetora te snage i sa original kabinom a jos vise skuplji od imt.

Ako ti kažeš da je bilo tako onda sigurno je bilo tako,nismo imali para za Fiata u prevodu :osmeh:...možda si i u pravu.:ppozdrav:

P.S. Imali su približno istu cenu taj Fiat i Zetor.Kao i sad NH i Zetor iste snage i opreme su tu cenovno negde.

Ako ti kažeš da je bilo tako onda sigurno je bilo tako,nismo imali para za Fiata u prevodu :osmeh:...možda si i u pravu.:ppozdrav:

P.S. Imali su približno istu cenu taj Fiat i Zetor.Kao i sad NH i Zetor iste snage i opreme su tu cenovno negde.

Ja ti mogu reci i cifre otprilike tih traktora, polj. sajam Novi Sad , 82 godina , taj dajc od oko 75ks je kostao oko 78 miliona ondasnjih , zetor oko 38 miliona ondasnjih. Plati i vozi i to sa sajma , nikakve dozvole ni sranja nisu trebale. Ovdje Fijat je imao rang malo visi od smeca tako da ne znam cijenu , kao i njihovi auti, "kulaci" ovdje u SFRJ su kupovali Njemacka kola a ne Fijate pa pretpostavljam da se nisu otimali ni za traktor Fijat.

U selu 82 godine je bilo ljudi ovdje koji su imali 2 nova zmaj 142 i 2 zmajevke i 120ks novi ursus i jos "sitne" mehanizacije , u susjednom selu jedan sto je tovio 1500-2000 tovljenika "kulak" je imao stajera od 160ks , a ove price u komunizmu ljudi nisu smjeli u crkvu i nije smjelo da se radi kod mene ne pije vodu , ljutio se ti ili ne.

U komentarima jednom odgovara da je progorio klip i kvar na mjenjacu a drugom da je problem u diferencijalu.

Nazad
Vrh