Slobodna diskusija o traktorima

Pa kad su moćni u svakom smislu,i industrijskom tehnološkom ,vojnom i na kraju i cenovno pristupačniji, što ne bi bilo upravo tako kako navode.

Rodjacima je potreban dihtung koji ide ovde, ali ne znaju kako se zove taj deo:
1zwg509.jpg

Slinavi neko ulje, idu neki zupcanici ispod poklopca. Imt 539

Neka kupi celu garnituru dihtunga za IMT539, mislim da je oko 1500 din, a indijski set je jos jeftiniji. Ne verujem da ce naci posebno taj dihtung, pogotovo kod nas na jugu.

Verovatno curi na srafove sto stezu kompresor cesce nego na dihtungu a dihtung kompresora i pokloca imas u svakoj radnji isti su i ovaj na kompresoru i ovaj na poklopcu.A kako kazu kolege pre mene najbolje silikon pa sve zalepiti dobro.
Rodjacima je potreban dihtung koji ide ovde, ali ne znaju kako se zove taj deo:
1zwg509.jpg

Slinavi neko ulje, idu neki zupcanici ispod poklopca. Imt 539[

Cini mi se kao da nas "zapad" malo zaje**** sto se tice mehanizacije.
Prvo su imali mehanicke traktore, pa ubacili elektroniku u sve zivo i sad se opet vracaju neki premijum brendovi na mehaniku u traktorima, depozitore za djubrivo na sejalicama su montirali pre 30 godina masovno, pa su izbacili i ne treba a sad ih opet vracaju i jos mnogo drugih stvari ...

Zasto bi prevodio? Svakako bi bilo meadekvatno.

Mora da postoji nacin da se ne prevede bukvalno, vec kao idiom. Kao sto na primer Englezi za nesto sto je lako uciniti kazu ''Piece of cake'' sto bukvalno znaci ,,Parce torte'' a mi ga prevodimo kao ,,Prosto k'o pasulj'' jer tako prevedena fraza zadrzava sustinski smisao, iako se strukturalno menja.

Izvinite za off, bas mi je interesantan naziv ove kompanije, posebno zato sto su proizvodili i automobile.

K'o da je IMT bio najjeftiniji, najstedljiviji, najjaci, najudobniji itd ali je kod nas bio najprodavaniji, jer je bio NAS i najprodavaniji kod nas.
A jesi siguran da je bas to jedini razlog? Pitaj oca, djeda, da li se za vrijeme Tite mogao uvesti neki strani traktor, kombajna, da li si mogao kupiti dijelove za strane masine?

A jake konkurencije Imt-u.. Imt i Torpedo su bivsa Yugoslavija.. A zapadni traktori i kombajni, JD, Claas, MF, Fendt, DF itd?

A jesi siguran da je bas to jedini razlog? Pitaj oca, djeda, da li se za vrijeme Tite mogao uvesti neki strani traktor, kombajna, da li si mogao kupiti dijelove za strane masine?

Mogao je John Deere da se kupi. Odakle su ih kombinati imali, nisu ih pronašli na otpadu. Bilo je i Kubota, stara jedna u selu Boleč. Sigurno nije polovna uvezena. I to sve u vreme SFRJ.

Poenta je bila medjusobna razmena robe izmedju drzava sa istim ili sl. drzavnim uredjenjem (komunistickih), a i njihova tehnologija izrade traktora nije bila ispred IMT i na taj nacin nisu predstavljale konkunrenciju, za razliku od zapadnih zemalja i njihovih traktora. .

Nazad
Vrh