Па ферџа је ем тежи од тог ЈТО, ем има већу снагу, ем има већи обртни моменат, а опет је лошији орач..Чудно, ал да прекинем овде полемику, ејр немам намери да се препуцавам око небитне ствари....
Иначе онај тест, је радио енгелски институт за пољопривреду, са тракторима МФ 2680...
Kako je IMT539 teži od YTO kad 539 ima 1440kg bez kabine (moj ima kabinu) a YTO 1535kg bez kabine (ovaj kojeg sam gledao nema)? Što se oranja tiče, ne može se porediti oranje u ravnici i lakoj zemlji i oranje kod mene, na brdu i teškoj do ekstremno teškoj zemlji. Od kako je u mom kraju počelo masovno korištenje sve teže mehanizacije (kombajni, berači) bez traktora sa prednjom vučom jednostavno nije moguće orati dublje od 20-25cm. YTO o kojem sam govorio je orao dosta sporo (voćnjak) ali je proklizavao daleko manje od 539. Obratite pažnju da ovo nije polemika YTO protiv IMT niti kritikujem IMT kao marku ni 539 kao model, imamo gotovo 40 godina i jednostavno je nezamjenljiv. Ja nisam ljubitelj kineskih traktora niti kujem taj YTO u zvijezde, vlasnik je imao dovoljno problema sa njim. Ovdje sa radi o vučnoj moći i prednostima traktora sa prednjom vučom i ovdašnjim, lokalnim uslovima. Za druge regije ne govorim ništa jer sa istim nemam iskustva, dakle nema rekla-kazala već samo ono što sam svojim očima vidio ili snimio.
Ja imam relativno veliki traktor duplak (za moj kraj) sa sve 4 nove gume, radi se o Zetor 7045 i jednostavno nije moguće orati uzbrdo bez prednje vuče, probao i ne ide, traktor proklizava i pri idealnim uslovima za oranje. Nizbrdo ide ali uzbrdo nema šanse. Prije toga sam imao Hurliman H-360 isto sa prednjom vučom i sve 4 nove gume i ista priča. Selo je puno traktora sa i bez prednje vuče, ovi bez nje uglavnom ili oru plitko (20cm) ili oru samo nizbrdo.
Evo pogledaj kakvu zemlju imamo, evo snimaka gdje oremo sa našim Zetorom i jedan gdje prijatelj iz drugog dijela sela ore sa MF274
Snimci su od prošle godine i zemlja je, usljed nešto veće vlažnosti, bila još i dobra za oranje, malo je pravilo probleme što je odozgo bilo klizavo ali zemlja je inače takva kakva se vidi na snimcima. Ovo što vidiš je još i lako za oranje, pravi problem je kada bude nešto suša pa se lomi u gromade. Na snimcima je prikazani prosječni uslovi rada, dakle ne previše teški ili previše laki.
Evo kako izgledaju teški uslovi za oranje u mom kraju, većina parcela je ovakva
https://www.youtube.com/watch?v=X-r2CvbHtro
A ovo su "laki" uslovi, znači kad je suvo
Evo ista parcela, drugi traktor, isti uslovi, isti problem.
Jel shvataš sad u čemu je problem? Zemlja je jednostavno teška i gadna za oranje, bila suva bila mokra ona je teška i nema joj pomoći. Na osnovu ovih snimaka, razumiješ li zašto u mom kraju traktori bez prednje vuče više nisu u stanju da oru kako treba?
Ajd, da ne bude sve tako crno, imam jednu parcelu koja nikad nije teška za obradu.