Slobodna diskusija o traktorima

533 je teško naći u dobrom stanju, a i definitivno ga ne bih kupio. 539 je preskup i dosta lagan (njega sam imao priliku da vozim), čim naiđe na uzbrdicu pod opterećenjem počinje da se propinje i da kopa u mestu. IMT 542 mi po tom pitanju deluje dosta ozbiljnije, a ima i veći izbor brzina. A što se IMT 558 tiče kapa dole, moj brat ga vozi duži niz godina, iako kuburi sa koćnicama, za njga ima samo reči hvale. Međutim mislim da mi nije potreban toliko jak traktor.

Onda samo Ursus C-335,takozvani "mali".Nije jak,ima samo 35ks i 2 cilindra,ali za svoju snagu dobro ide i moze dosta da potegne.Dosta je tezak,narocito sa svim tegovima i kabinom i nece da proslajfuje lako,sigurno bolje izlazi i vuce od 539.I sam sam bio zainteresovan da kupim jedanC-335,ali sam se kasnije ipak odlucio za nesto vece.Nisu skupi,ja sam za 2300e mogo da uzmem u odlicnom stanju,od prvog vlasnika,ali sam se predomislio i sad mi malo krivo.

Pa druze,covek se interesuje za brdo,a ne za ravnicu.
Kod mene ovde 533-539 vaze za nesposobne traktore jer je brdo.Dok recimo u okolini Leskovca nema kuce koja nema 533-539 i ne bi ih menjali ljudi za C-360,ali sve zavisi od terena i od potreba.

Doterajte 539 kod mene u sumu drva da nosi,a vodu cu sam da ponesem.Smem da se kladim gde izadje C-335 i koliko izvuce,533-539,nema sanse.Niti su neki oraci gde je brdo i teska zemlja,mnogo slajfuju.Opet,ne znam za sta bi kolega IvJoSRB koristio traktor,ali posto je u brdu,verujem da je moja preporuka na mestu.

IMT539 sa jednoosovinskom prikolicom moze da izadje uz koje god hoces brdo. 539 je univerzalna masina koja moze da obavlja sve moguce poslove na jednom domacinstvu 10-15ha kao jedini traktor bez ikakvih problema, IMT755 plug vuce odlicno u svakoj zemlji, brdske zemlje su lake, kod nas se lakse oru brdske njive nego ravnicarske. Kod mene ljudi rade i 20ha sa jednim 539 ima takodje i brda i sumskog rada. Pricam o brdu od 150-250m nadmorske visine, ne znam kako je na planini, tj ne znam do koje nadmorske visine uzimate u obzir rec brdo.
Drugar sa 539 i zmaj214 citavu berbu kukuruza nije ga gasio, obrao ko zna koliko hektara bez ijednog kvara. Za razliku od ursuza335-imt539 ima mnogo bolji menjac i hidraulik, to je bar moje misljenje vozio sam oba traktora.
Dosta ljudi iz mog kraja koristi 335 dobar je to traktor ali porediti ga sa 539 je smesno...

Poslednja izmena:
Ocigledno imamo razlicita iskustva,a verovatno usled razlicitih uslova eksploatacije ovih traktora,tako da ne vredi dalje da diskutujemo.Ja sam samo predlozio,a covek ce sam da odluci sta ce da kupi za svoje potrebe i svoje pare.

Dobro, različita su mišljenja. A kakva su vaša iskustva sa IMT 542, vidim da je u oglasima dosta jeftiniji od 539?

Isti motor kao 539 menjac drugaciji 10 brzina drugaciji prednji trap,mnogo bolja kupovia je po meni 549 motor je zivahniji narocito ako je teza zemlja puno znaci

Evo i ja sam razmisljao o kupovini takvih traktora i bas sam se dosta raspitivao i gledao sam neke u radu i tako.Jos zivim u brdskom predelu,znaci brda 500-600-700m nadmorske visine,a preko toga racunam u planinu.542 imaju dvojica mojih drugova i jedan covek u selu.Svi se slazu da su brzi i da relativno lako im strada konusno-tanjirasti par.Manje su okretni od 539 i nepregledni.Prednji kraj im je dosta tezak,a pozadi kao ferdza pa i njemu hvali tezina pozadi.Ovaj covek tu u selu ga je kupio novog i koristi ga najvise u sumi,a prosle godine je uzeo D4506 i kaze da 45-ica manje trosi i ima vecu vucnu silu.Po njegovom pricanju gde 542 izvuce 3m drva,tu 45-ica izvlaci 4m drva.
Opet kazem,to sam saznao jer sam se interesovao za sebe,a nisam radio ni sa jednim od njih pa mozda i nije sve bas 100% tacno.

Traktor bez prednje vuče je sranje u brdu, još ako je imalo mokro tek onda ništa od rada. I ja živim u brdu i vozio sam 20 god traktor bez prednje vuče, tek kadkupis traktor sa prednjom vidiš koja je razlika i koja je patnja bila sa traktorom bez prednje.

Evo i ja sam razmisljao o kupovini takvih traktora i bas sam se dosta raspitivao i gledao sam neke u radu i tako.Jos zivim u brdskom predelu,znaci brda 500-600-700m nadmorske visine,a preko toga racunam u planinu.542 imaju dvojica mojih drugova i jedan covek u selu.Svi se slazu da su brzi i da relativno lako im strada konusno-tanjirasti par.Manje su okretni od 539 i nepregledni.Prednji kraj im je dosta tezak,a pozadi kao ferdza pa i njemu hvali tezina pozadi.Ovaj covek tu u selu ga je kupio novog i koristi ga najvise u sumi,a prosle godine je uzeo D4506 i kaze da 45-ica manje trosi i ima vecu vucnu silu.Po njegovom pricanju gde 542 izvuce 3m drva,tu 45-ica izvlaci 4m drva.
Opet kazem,to sam saznao jer sam se interesovao za sebe,a nisam radio ni sa jednim od njih pa mozda i nije sve bas 100% tacno.

Druze to nije brdo to je planina. Ja kada bi kupovao traktor za rad u takvim uslovima, trazio bi neki sa sto sigurnijim menjacem npr Rakovica. Nisam jos cuo da je rakovica nekad nekome izbacila iz brzine.
Moj komsija ima 542 novi tip i desava mu se da izbaci iz brzine, ne cesto ali desava se.

Pa i jeste planina.Kad sam procitao da ti pod brdo podrazumevas 150-250m nadmorske visine,onda sam shvatio da ovo na sta ja mislim ustvari moze da se nazove planinom,jos okomite strane sa velikim usponima,prava planina.
Kod Rakovice mi se svidja okretnost,dobre kocnice i menjac.Umalo nisam kupio jednu,ali sam odustao zbog losijih guma i nije imala kabinu.

zanima me da li se moze postaviti prednja vuca na imt 560 stari tip 82 godiste? jel postoji taj model da fabricki ima prednju vucu?

Sve se može kad se hoće :osmeh:, jedini ti je problem ako nemaš izvod na diferencijalu, a garant ga nemaš, tako da moraš kupiti i kućište diferencijala sa predviđenim izvodom.

Druze to nije brdo to je planina. Ja kada bi kupovao traktor za rad u takvim uslovima, trazio bi neki sa sto sigurnijim menjacem npr Rakovica. Nisam jos cuo da je rakovica nekad nekome izbacila iz brzine.
Moj komsija ima 542 novi tip i desava mu se da izbaci iz brzine, ne cesto ali desava se.
I ja sam na nadmorskoj visini od oko 700 m. Za planinske krajeve ubedljivo je najbolje kupiti traktor koji ima i prednju vuču. Uz dobre gume (po potrebi lance) i malo spretnijeg vozača nema kuda ne može, ali (uvek ima "ali") takav traktor košta malo više od običnog. Što se tiče IMT-a 542 i novi i stari tip znaju da izbace iz brzine, obično iz četvrte i pete, Ursus C 355 i C360 takođe imaju taj problem, bar tako vlasnici kažu.

Oce 542 da izbaci iz 4 te ,ja ga probo namerno niz breg,ali ja nekoristim 4 tu bukvalno mi nizasta netreba,a peta mi nikad nije izbacila ,mada nju najvise koristim,u oranju sporu. trnsport brzu.

Nazad
Vrh