Slobodna diskusija o traktorima

E sada krece prepirka, pa onda idu nagradni ban-ovi i na kraju katanac na temu. :osmeh: Kao ponosni vlasnik T40 traktora drzacu se van ove diskusije. Samo cu reci da oba od pomenutih imaju svoje prednosti i mane, pa ko sta voli. :ppozdrav:

Pozdrav svima! Ovo je moj prvi post na ovom forumu, mada sam ga posećivao i ranije, ali samo kao čitalac. Imam jedno pitanje vezano za traktore. Naime, planiram da na proleće (ukoliko do tada skupim novac) kupim traktor. Živim na brdsko planinskom terenu. A traktor bi mi služio za oranje (50 ari do hektar njive), prevoz stajnjaka, prevoz ogrevnog drveta i sena. Kao što i sami možete da zaključite, reč je o „sitnim“ poslovima. Budžet kojim planiram da izdvojim za kupovinu je oko 3000 do 3500 eura (naravno što manje platim više mi novca ostaje za kupovinu prikolice i eventualno nekih priključaka). Budući da ja nemam baš iskustva sa traktorima – početnik sam, zamolio bih Vas, kao iskusnije u ovoj oblasti, da mi predložite šta je najbolje da kupim, imajući u vidu predhodno navedene parametre. Ja sam razmišljao o Ursusu 335 i o IMT 542, mada sam otvoren i za druge predloge. Unapred hvala na odgovorima! Takođe se izvinjavam moderatorima ukliko sam pitanje postavio u pogrešnoj temi.

Ako ces da radis i u sumi sa njim. mozes kupiti ursus-a 355 ili 360. a mozes i zeto da nadjes za 3000-3500, npr 5711, 5911. Ako vise hoces Imt onda biraj izmedju 558 ii 577. a najbolje je da pratis oglase, pa mozda naleti nesto dobro, a nisi to planirao da kupis.

Sta mislite da li je normalno da traktor dimi na odusak kada se zagreje prilikom oranja? svakakvih teorija od raznih strucnjaka sam cuo, ja koliko znam nije opasno ako samo dimi dok ne pocne da izbaca ulje...

Nisi rekao koji traktor je u pitanju
Ako dimi u oranju, dimice i u ostalim teskim operacijama. Ako ima snage i ako ne baca i ne trosi ulje, teraj slobodno. To su inace po pravilu prvi znaci posustajanja motora, no i tako moze da radi jos dosta:ppozdrav:

Nov je traktor u pitanju, Tafe 42 di, kad orem prvom brzom na kraju brazde kad stanem ponekad dimi beli dim po 20 ak sekundi i onda stane nije to neki sad dim ali kada pridjem odusku vidim da pomalo dimi, inace traktor ima 220 casova? Da li je to do motora ili ga ja pregrejem?

Kod Torpeda je normalno da pari na odusak. Za ostale motore ne znam. Imao sam Fergu koji je posle karicenja malo dimio na odusak a opet imao osnage i trosio je ulje samo zato sto je prosipao na pletenici i napred na razvodu. U ostalom, videces kako ce se dalje pokazati

POkusaj s kvalitetnijim uljem pa ces vidjeti dal onda dimi ili ne. Kolega je silom-prilika u massey fergusona sipao naj jeftinije moguce motorno ulje. Dimio je na odusak kao da pravi dimnu zavjesu ali nije trosio ulje. Kad ga je zamjenuo kvalitetnijim, parenje na odusak je prestalo.

lako moze biti do ulja jer ima dosta ulja koja imaju vece isparavanje. mada po tome kako si naveo mislim da ti njega previse forsiras a tesko mu u toj brzini. dolazi do preteranog zagrevanja sklopa ]hilzna, klip ,karike] i zato ti izbacuje toliko isparenje . kako rece to nestaje takoreci za nekih pola minuta po zaustavljanju u poslu. toliko vremena on odradi bez tolikog opterecenja rashlade se sklopovi i vrati u normalu. pokusaj to raditi sa jednom brzinom manje i veci gas pa vidi razliku. oranja su jako teska vecinom ove godine pa u skladu sa tim i raditi.

Nazad
Vrh