Slobodna diskusija o žitnim kombajnima

E, moj Bobo. Veliki si ti filozof. Sve znas i u sve se razumes, samo svestenik još nisi bio.
Kada bi imao malo pameti ne bi tako pricao.
Ocigledno te ljudi ne cene u tvom kraju pa te tako fortaju.

Ne mogu da razumem kada neko kupi kombajn za svojih 15ha.
Da se radi još toliko usluga pa i ajde nekako.
E pa vidiš ne misle svi kao ti.
Vrsem kad ja hoću, i u koliko sati hoću. Uostalom ne kupujem kombajn od 50 000 evra, već od 5-6000...
Uostalom ovrsem moje, pa u oglase, možda se uhvati neki evric i na trgovini.

Послато са LT26w уз помоћ Тапатока

Da se umesam i ja u diskusiju,apsolutno se slazem s kolegama sto se kombajna tice i za 3 ha se isplati imati svoj kombajn a kamo li na vise.Radis kad ti odgovara i kad mozes,ne zavisis ni od koga.Sto se tice odrzavanja i kvarova,pa jbg neko za par svojih hektara ne kupuje neki hajtek kombajn od par desetina hiljada eura pa kad nesto zvekne nema odakle opraviti.Uzmimo primer da kupis malog zmaja koji se moze naci za oko 3-3500e u radnom stanju.Ulozis jos 500-600e da ti sve bude uredno i taj kombajn ti moze skinuti 100ha bez nekog veceg problema.Delovi jeftini dostupni svuda,neko ko skida sebi 4-5ha godisne moze bukvalno 10-ak godina da ne metne kljuc na kombajn a radice mu radnju uz minimalno odrzavanje.I svake godine ti ostane 400-500e u dzepu,pa ti vidi dal ti se isplati imati svoj kombajn ili ne.Nemam svoj kombajn jer rodjak ima svoja 2 kombajna pa uvek vozim jedan dok traje zetva a ujedno skinem i svojih 10-ak,ha i dobro i meni i njemu i da nemamo takav odnos,momentalno bih sebi kupio kombajn bez razmisljanja.

Ja sam razmišljao o đuri 770.Plaćam godišnje 12 ha i do sad sam dao kolegi 2 komada.Nažalost sve ide ka tome da prestajem sa radom pa tako i đuro otpada,ako se nešta promijeni možda i ne.

E, moj Bobo. Veliki si ti filozof. Sve znas i u sve se razumes, samo svestenik još nisi bio.
Kada bi imao malo pameti ne bi tako pricao.
Ocigledno te ljudi ne cene u tvom kraju pa te tako fortaju.

Nisam filozof nego kazem kako je. U mom cjelom kraju su tad bila DVA kombajnera koju su radili usluge. Jedan je radio 120ha za sebe i dok to ne rijesi ne ide nikome, drugi je imao svojih 50ha pa je stizao raditi vise i usluga. Obojica tad pili ko spuzve. S pijanim covjekom se ne mozes dogovoriti nista. Znam s kime imam posla bolje nego ti i fino sam objasnio da mojih 30 jutara ne smije pokisnuti i poleci zbog necije zajebancije. Filozof ja ili ne, cjenjen ili ne, nije tvoj problem.

S ovim jednim sam isao 60km dalje po neke djelove za kombajn. Zvoni mu telefon: "Halo? Da, evo samo natocim gorivo u kombajn i krecem, ti cekaj na njivi. Da, da evo me tu sam najkasnije za pola sata."

Pa ti vidi kad ti takav covjek u 10 ujutro kaze da ga cekas da stize za pola sata a kombajn u dvoristu rastavljen a mi u autu 40km od kuce i on posalje covjeka da ide na njivu i da za pola sata dolazi... Kaze mi da se tako "cuva posao", ako mu kaze da ne moze doc il da je potrgan, gubi musteriju, zvat ce nekog drugog da mu to odradi. Ovako ce covjek pola dana cekat na njivi i nikom nista.

Zato cika Bobo ima svojeg zmajcica i polako cinguljam kako meni pase i ako je poleglo ne preletim preko toga kao ovi sto rade usluge nego usporim i pokupim i polako.

Razmišljao sam i o malom Zmaju, ali je on ipak otpao, zbog kukuruznog adaptera.
A pošto planiram povećanje povrsina, bolje onda odmah da uzmem malo veći kombajn.

Послато са LT26w уз помоћ Тапатока

Mali zmaj i nije neki radnik... To je vise da te nazivcira ako si neoprezan. Mjenjac im je slab za kukuruzni heder ako je malo blatnjavo odmah on otkazuje a svi znamo kakve jeseni znaju biti kad se kukuruz vrsi. 142 ti je svemirski brod naspram 133. Jednostavan za odrzavanje, pristupacan ako se nesto desi s motorom lako se vadi i lako se vraca na kombajn, sve za podmazivanje dostupno sa zemlje. sa 142 neces pogrijesiti ni maloa uvijek se moze prodati dalje dok mali tesko ide iz dvorista.

Pred početak žetve kod prijatelja je bio Z 135 na remontu.Prvi put sam video iz bliza kako uopšte mali Zmaj izgleda i po meni su ga mnogo zakomplikovali i tesno spakovali odnosno zakukuljili i zamumuljili.Druge serije su u odnosu na njega proste k'o pasulj.

Ja ne radim puno zemlje,imam 2 kombajna mozda mi i ne trebaju ista stvar je i kod nas krenula ne mozes naci kombajn, najveci problem jesen bude u soji, inaće volim raditi s kombajnom i oko njega, zato i drzim to sve, sjećam se ko klinac sa svojih 10 godina sam dane u ljeto pprovodio na kombajnu vozao se sa stricem i zacrto da cu nekada ja imat svoj kombajn, eto imam 2, mozda kupim i trećeg a jedan mi je sasvim dovoljan usluge ne radim, radim svoje posteno i polako, to me cini sretnim i zadovoljnim u životu :ppozdrav:

Da li je ta boljka sa menjacem za 133ojku i kukuruznu adaptaciju jedina?

Cjeli mali zmaj je boljka ;) Mali zmaj ima sto nema ni jedan kombajn pravljen nakon 1960i neke godine valjda - PRIJEMNI BITER. preko te osovine se pokrece doslovce cjeli kombajn a desni lezaj je najoptereceniji dio cjelog kombajna koji pogoni dvoredni lanac za vrsalicu i heder te varijatorski remen bubnja. Drugo sve je vise-manje donekle OK ali npr sav teret mu je na lijevoj strani. Lijeva prednja guma se prema uputama pumpa na 1bar vise od desne da bi kombajn uopce stajao koliko-toliko vodoravno. bunker mu je s lijeve strane i lijevi reduktor prvi dobiva lufta. Poluosovine su sa krupnim nutovima i one se klimaju stalno i sto vise lufta, to vise trzaja dobija mjenjac i stradava ako se pazljivo ne otpusta kvacilo. Ima dvije brzine naprijed i rikverc i da bi presaltao iz prve u drugu moras proci preko rikverca, tj OBAVEZNO stati u mjestu da prebacis u drugu brzinu. Cjeli je tjesan za popravljanje ako nesto ode s lijeve strane vrsalice npr, pogotovo meni debelom ;)

Pred početak žetve kod prijatelja je bio Z 135 na remontu.Prvi put sam video iz bliza kako uopšte mali Zmaj izgleda i po meni su ga mnogo zakomplikovali i tesno spakovali odnosno zakukuljili i zamumuljili.Druge serije su u odnosu na njega proste k'o pasulj.

135 je jos dusa od kombajna, mjenjac trobrzinac slican ili cak isti kao na 142, heder zahvata 2.8m kao na 780. Zamisli da su 133 isporucivali s hederima 3m ili 3.6m zahvata po zelji kupca a ona uska vrsalica kad proguta toliku masu mislim da se cjeli kombajn usuce ko krpa ako se ne vozi bas bas sporo ;)

Koji su simptomi kada orbitrol otkaziva?
Volan na kombajnu mi nekad "laze",vuce na desnu stranu i stalno moram da ga korigujem.
Mislio sam da je manjak ulja u sistemu,ali nije.Primetio sam,da kada jos sistem nije ugrejan,da se onda to ne desava.

Ako fali ulja ili vuce zrak hoce sam motati u jednu stranu. Meni se desilo kad je 549 bio star tjedan dana, jedno crijevo nije bilo dobro stegnuto na cilindar volana i dok sam skuzio malo po malo iscurjelo ulje iz rezervoara. Jedva sam se do kuce dovezao kad je jednom poceo vuci zrak iz posude.

Mislim da pumpa nije,jer da jeste ostali bi potrosaci isto zezali.Dize heder,usporava ili ubrzava varijator bez problema.Jedino sam primetio da nekada kada je vitlo podignuto,malo manje zeza.I nije to neki priblem dok ne krenem u transport,kombajn je brz,pa hoce u voznji da zeza.

Nazad
Vrh