Slobodna diskusija o žitnim kombajnima

Siniša verovatno misli na poklopce na bunkeru, 141 ih nema

Nesto se i Sinisa pogubio kao i ja ;)

A kukuruzni heder od univerzala ne pase bas svaki. Prve serije univerzala su imale ko mali zmaj, na svaki heder zasarafljeno grlo, kasnije su dobili brzo kopcanje. Ako je heder koji ima kopce tek onda pase inace se mejnja kompletan s grlom a to ne znam da l pase, vjerovatno da...

Prezupčim i ja ponekad ali sad msm da nisam.... Samo sam nejasno napisao. Sotir je shvatio da ja tvrdim kako 141 i 142 imaju različite zaštitne limove sa strane (kod pogona elevatora čiste i neovršene mase-apcunzi ili kako ih već ko zove). Tu je greška u koracima,odnosno u jednoj rečenici sam naveo i stvari koje im nisu iste kao i ove kojih jedan ima a drugi nema. Pardoniram se!
Što se tiče kukuruznog adaptera,da,znam da su prve serije univerzala imale spojeno grlo i žitni heder ali mislim da kukuruzni nije postojao takav. Ne tvrdim i lako je moguće da grešim ali eto ja msm da ne postoji takav S-4. Adapter mi je 1972-o i izmedju ostalog zbog toga tako mislim.

Pa kombajn kao i svaki drugi, radi sve poslove kao i svi ostali samo što za uljanu repicu čini mi se trebaju dodaci na heder odnosno drugi sto i bočne kose. Prošle godine sam imao ponudu sa 141 da vršem zelenu salatu ali nisam smeo da se upustim u to pa je odradio kolega koji je isto na ovom forumu. Dakle zmaj sve radi

Послато са SM-J320FN уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Zelenu salatu jbm ti ko je izmisli ali ajde jos to nego kad lik sa instituta kaze ni slucajno raditi desikaciju nego prirodnim putem da se osusi onda nastaje se..x prvo lopatanje iz bunkera pa dva tri zagusivanja u dobu i na kraju krivljenje spirale od povratne mase.Na kraju odradjena desikacija i pokoseno malko teze od zetve psenice.

- - - - - - - - - -

141 i 142 kombajna prosti da prostiji ne mogu biti jedino je od njih jos prostiji Univerzal za neka gazdinstva do 100ha odlicni kombajncici neko rece biciklo od kombajna ali radi radnju i to odlicno samo ih ne treba terati vise nego sto mogu da urade znam ljude koji su ih forsirali do besvesti pa onda kvar ovaj,pa onaj pa pucanje osovina bespotrebno znaci u zetvi zita ako radis svoje skini 10kj i peglaj kuci puna kapa.Jeftini za odrzavanje nisu veliki potrosaci delova jos uvek ima gde god oces cak se i ja mislim da moju 161 zamenim sa jednim od ta dva bicikla 141 ili 142.

Prezupčim i ja ponekad ali sad msm da nisam.... Samo sam nejasno napisao. Sotir je shvatio da ja tvrdim kako 141 i 142 imaju različite zaštitne limove sa strane (kod pogona elevatora čiste i neovršene mase-apcunzi ili kako ih već ko zove). Tu je greška u koracima,odnosno u jednoj rečenici sam naveo i stvari koje im nisu iste kao i ove kojih jedan ima a drugi nema. Pardoniram se!
Što se tiče kukuruznog adaptera,da,znam da su prve serije univerzala imale spojeno grlo i žitni heder ali mislim da kukuruzni nije postojao takav. Ne tvrdim i lako je moguće da grešim ali eto ja msm da ne postoji takav S-4. Adapter mi je 1972-o i izmedju ostalog zbog toga tako mislim.
Pouzdano znam ima i 141 sa zastinim limovim
Postojao je adapter za univerzal sa valjcima kao na K2 beracu, grlo je bilo u kompletu sa njim a u grlu su bile dve spirale umesto lanca

Ne mogu da razumem kada neko kupi kombajn za svojih 15ha.
Da se radi još toliko usluga pa i ajde nekako.

Pa da. A taj kombajn ne trosi gorivo, ne kvari se nikako. Ne treba mu supa.
I na 15ha, sigurno će neko raditi sa 80e psenicu i suncokret.
Na tih 15ha daj boze da ostane cisto 600-700e.

Manjeviću jel to pametuješ zato što radiš veću površinu pa su ovi sa 15-20 ha nebitni. Ja sam kupio 141 zbog mojih 20ha ito isključivo zato što odem da kosim kad meni odgovara a ne kad se neko smiluje da ode pa eto prvo je završio svoje pa može sad da pokosi i od nas malih. Zadnje dve godine pre nego sam kupio pokošena mi je soja prvi put sa vlagom 17 a drugi put nije mogao da stigne radio prvo svoje pa me uhvatila kiša i počela da se osipa soja. Sad kosim kad ja hoću i kako hoću i još uhvatim usluge da pokrijem sve troškove

Послато са SM-J320FN уз помоћ Тапатока

Skuplja zmajevka od kombajna,pa di se ne isplati..da kupuje novog avera pa da kaze covek vid budale pa tu nema racunice..a i uvek se nadje 10ak jutara usluga,taman da pokrije troskove nafte..jos ako ko moj ove godine potrosi 6l po kj,to je onda posao..ha ha

Ja sam lepo napisao da uz 15ha ima i usluga onda u redu. Da se pokrije gorivo i neki kvar.
A samo za svoje ne.
Prvo lepo pročitajte tekst.
I sam jurio usluge da bih isplatio remont kombajna, ali sada radim samo svoje. Ali 98ha.
A za svojih 15ha, nesto ne bih kupovao kombajn.

Kombajn sam sebe zaradjuje... Manjevic mlati praznu slamu i svira k...u. kod njega ocito nije guzva za usluge pa se moze naci kombajner kad ti padne na pamet. Meni su moji kolege s kojima sam odrastao kupili kombajn. Imali 12 jutara psenice, on ce da kosi i da odveze na silos, sve mu placam. U nedelju se cujemo i dogovorimo za cetvrtak. Zovem ga u srijedu navecer da pitam kakav je plan, on NEMA POJMA o mojoj kosevini, oterao kombajn kod nekog svok kolege 15km i tamo mu pomaze dok ne zavrse njegovo a ja neka cekam... Zovem drugog, on ima svojeg jos 3-4 dana kositi, ne pada mu na pamet ici usluge raditi dok svoje ne skine.

Moju psenicu uhvatila kisa, polegla je, osipalo se kao ludo. Moram sutiti i durati neciju (ne mogu se drugacije izraziti) zajebanciju. Druge godine se prica ponavlja, kombajn potrgan 20km dalje, dok ne popravi i ne odradi tamo ne moze ici meni. Zovem drugog, moze i odradimo to nekako al do soje sam ja kupio malog zmaja. Pokosio sam soju mojim tempom, polako i malo po malo pokosio. Dosla ljetna zetva, kad sam se malo ustosao u kombajn, skinuo sve moje, isao sam raditi usluge drugima po selu. Tog ljeta uradio 27 jutara svojeg i jos 62 jutra usluge drugima. Vidio da je sad puno lakse kad se kombajniranje ne placa nego da placaju meni i da te novce mogu dati nekome za arendu pa uzeo raditi jos zemlje i smanjio usluge. Trece godine sam kombajnom zaradio svaki i zadnji euro koji sam u njega ulozio (cjena kombajna i svi moguci popravci do tad) i prestao sam pisati troskove kombajna posto ih vise fakticki nema a od ove godine vise ne radim usluge apsolutno nikome.

Danas sam bas zavrsio svoju ljetnu zetvu, kombajn parkirao pod supu i ne brinem nista. Znam kad ga na jesen upalim da sam u debelom plusu. Dvije godine nisam na njemu ni sarafa dotegao a dok sam radio usluge u zakorovljenim njivama malo-malo neki remen, neki lanac, neki lezaj...

Kom je lakse, neka placa al ja po ovim cjenama bolje pokosim svoje i parkiram stroj neka ceka iducu zetvu.

Ima dosta ljudi koji ne žele da se upuštaju u rad sa kombajnom: treba to i popravljati a nisu svi vični tome, zatim treba još jedan čovek u transportu itd. Ko ima dosta svojeg i/ili radi usluge očigledno da vredi da se upusti u taj posao.

Nazad
Vrh