Slobodna diskusija o žitnim kombajnima

Ljudi treba da kupim neki kombajncic zito... Sta mislite Klas Evorpa ili Far MDL ili Epla Mobil 840? Kombajn bi koristio samo za sopstvene potrebe tj oko 20h....

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока

мени они одговарају и због цене а поготово због алог витла да могу да прођем свуда пошто су путеви веома лоши и уски.... Koji je vas predlog onda za zit.kombajn sa kosom do 2.5m i do 2000€ ?

Da se razumijemo, kolega s fahrom 1302 i 3.6m hederom lakse prolazi kroz zarasle puteve i sume nego ja s malim zmajem. Stos je em vislje dize heder a naj bitnije od svega kabina na sredini kombajna.

Ja mislio da se mali zmaj moze svukud zavuci ali sam otkidao kabinu do sad bar 5-6 puta na kojekakve grane i ne znam ja sta sve ne. Za provlacenje gledaj kombajn bez kabine sa sjedistem na sredini.

Sto kaze putin, lako se secer dobije od starog stroja za koji vise nema djelova. Mislim, ima za claasa jos uvijek sve novo da se kupi za apsolutno sve njihove strojeve al kosta nova osovina vise nego cjeli stroj polovan.

Ujak imao JD 330 kombajn, radio s njim 4-5 godina bez greske, od jednom prolupao motor, djelova ima al cjena za taj troklipac da se useres od muke. Nadje takav rashodovan kombajn i kupi s njega motor radio sezonu i pol i pocme bacat ulje na auspuh... Na kraju su montirali s tamica motor i patili se prepravljajuci... U mjenjacu zupcanik 2. brzine mu se okrnjio, nema ga nigdje za naci. Dao ga je praviti novog pa su ga slali na cementaciju, pa kad su rasklopili mjenjac do kraja vidjeli da je jos neka osovina pojedena... Ma 100 cirkusa je s njim imao a djelova nigdje. Dok je bilo sve OK prvih 4-5 sezona, kombajn je bio ODLICAN u svakom pogledu, nije mu bilo greske al kad je krenulo, jbg...

Jel postoji neka bezbolna metoda da se skine remenica a da sve ostane ceo probali smo i grejanjem i neće da popusti. Osovina je cela nije zajedena i nije to razlog što ne silazi nego jako je knap i malo izgleda rđa odradila svoje i neće da popusti. Ležaj se čuje da je pri kraju ali do sad nikad nije menjan jer kad smo rasklapali video se na šrafovima i na spojevima da je to još u fabrici sastavljeno pre 27god i zapeko je ljudski i ne popušta. Već smo kupili radapciger pravi uniorov 300 i ne popušta ni sa njim ali nebi baš da slomimo jer nije bio jeftin.

Bolje pazi na remenicu koju skidaš nego na radapciger,jer to tek neće biti jeftino ako slomiš...Remenice je najbolje skidati što bliže osovini nikako na rubu remenice sa radapcigerom...Kad bi slikao bilo bi svima jasnije šta i gde hoćeš da skidaš...:ppozdrav:

Ove dve remenice bi trelalo skinuti

WP_20170704_10_59_15_Pro.jpg
[/URL] [/IMG]

Attila sta da ti kazem osim da samo mi to jedva skinuli. Remenicu na levoj strani kombajna smo jos nekako skinuli, ali desna koja je varijabilna nismo nikako mogli. Onda smo odlucili da iscupamo celu osovinu zajedno sa tom remenicom i onda tek nakon nekoliko grejanja i hidroulickog radapcigera je popustila.
To se desava samo iz jednog razloga. Na toj varijabilnoj remenici ima mazalica koja je kod tebe ili skinuta ili je nije bilo. Kad se ta mazalica redovno maze onda tu ne moze da zapekne osovina i remenica.

Ima sa desne strane kombajna na elevator zašrafljena dve mazalice od koji vodi crevo iza te verijatorske remenice i ima na jednom onom kraku na kojima klizi ta remenica jedna mazalica ja više mazalice nisam video tu.

Auuu pa i ja sam dva dana stajao zbog ove remenice,od 5h ujutru do 17h sam skidao remenicu,pa sutradan skidao lezaj na sasiji,svukao sam navoj 22mm sa radapcigera,tesko krece posle ide lagano.

Mi smo se isto napatili kao Isus. Na kraju je ipak popustila i sisla sa osovine koja je dugacka blzu 180 cm, ako se dobro secam.

Jeste dugacka je dosta,ja je nisam vadio posto je na pogonskoj strani dobar lezaj,samo na ovoj strani,jbt neka zesca "budza" od lezaja,dvoredni valjkasti,zamenuo sam odma i aksijalni na jarmu i osposobio mazalicu na one tri kandze sto prolaze kroz disk.

Ma i babu i dedu,jako je predemenzionisano pa to tesko ide,tjs krece,osovina ni drk nije zardjala,stvarno je cementirana zapravo...

Tu je najbolje odmah promenuti oba lezaja da idu u paru. Jedna strana se maze, a druga ne. Tu gde se maze je i najveci problem jer ako se ne maze ta mazalica sto stoji na jednoj od kandzi onda vlaga udje i nastane problem. Tu osovinu treba prilikom montaze namazati onom mascu sto sprecava reakciju izmedju dva materijala. Inace na celom kombajnu je to po meni najteze uraditi, ako je zapeklo. Na jednom tx 66 je islo dosta solidno, tako da nema pravila. Takvi lezajevi kad se menjaju ne gleda se na cenu kostanj ::novac::

Ima li ko iskustvo sa MF 31? Ima u susednom selu jedan lepo ocuvan pa ako neko moze da mi kaze o njemu....

Najbolje bi bilo da pitamo u temi pa ce nam jedna strucna osoba odgovoriti. Ja je nemam kuci pa zato neznam ko je proizvodjac. Znam samo da je dosta skupa.

Ameri to zovu "anti-sieze" ili "never sieze"...

Sredstvo na bazi aluminija a mislim da ima i na bazi bakra, ovisno o namjeni. Pratim par mehanicara na youtubeu i kad mjenjaju diskove na autu namazu dodirne tocke tim sredstvom i kad kasnije skidaju samo djelove skidaju, nema cekicanja, bogaranja, patnje nikakve...

Nama je to sve skupo pa namazemo s masti da lakse naidje pa kad se skori jos teze za skinuti pa se patimo ;)

Nazad
Vrh