paorpaor
Član
Imali smo TX34 nekoliko godina, znam ga u dusu. Nisi u pravu, sa moje tacke gledista. Cela TX serija ima nekoliko problema, ali i nekoliko dobrih resenja. Necu ulaziti u to sta je plus, a sta minus, ali ja moje kombajne odrzavam pa znam. Moj TX je jos imao i 3D ladju. Dosta jace konstrukcije od obicnog.Tx 34 ga pojede. Isto je 5 slamotresa.
Ali NH ima bubanj 600mm, treći bubanj, veću površinu sita ima pred sita sa dodatnom sabirnom ravni, veći bunker, veće gume, sa 6 rednim sklopivim adapterom se igra čak i u brdovitom terenu.
Daleko je komforniji jer mu motor nije iza kabine, plus motor je vrlo pristupačan sa svih strana, hidro pumpa mu je direkt na motoru nema kaiša.
Ima blokadu diferencijala.
4 brzine mjenjača
Remenje i lanci svi u standardima itd............
A rekoh pričam o mašini kao mašini.
Što se tiče dijelova za Claasa u Srbiji su dostupni u svakoj zlatari.
Recimo za IMT 539 ili Zetora ima baš baš dijelova, ali imta je sve manje, Zetora samo 2 u selu i ta dva ne rade ništa
Velicina bubnja nije presudan faktor. Bitni su uglovi, prilazni izlazni itd.
Ono sto se retko spominje jesu pripadajuci hederi za zito,soju.... Claas je tu daleko ispred svih. NH ima strahovitih problema u soji. JD starijih serija tipa 9, 10 i 11 ima jako lose resenja pogona i nosenja sita, kretaca, silen blokovi. Problematicna izlazna osovina, to jest zvono motora i o tom se mora voditi racuna. Da ne pisem dalje