Prica je siroka i trazi razumevanje obe strane,tj i nas malih i vas velikih. Drugaciji je pristup materiji,drugacije se radi preko Dunava,malko drugacije podno njega sli ipak drugacije. Vi preko radite vece povrsine a samim tim vam trebaju veci i savremeniji kombajni koja nasa bivsa industrija nije mogla da isprati iz svima nama znanih razloga 90-tih pa naovamo,i u atarima koji su koliko-toliko sredjeni da li komasacijom ili kako nebitno,sredjeniji su vam putevi i uredjeni,sve vam je ravno,lakse se organizujete dok ovde nemozes da nateras komsiju da ti posece drvo sa sinora koje steti i tebi i njemu. Dole komasacija je tesko izvodljiva a samim tim imamo takve njive i takve male povrsine kakve imamo, u pojedinim sredinama a i tamo gde se radi,radi se na ustrb malih zarad velikih koji ce imati vise koristi od toga nego mi,nas zanemaruju i uzimaju nam sredjene njive,na lepoj lokaciji i rodne a daju nam i guraju nas na mrtvaje-slatine i daleko od sela po nekim budzacima. Vi lakse dolazite do drzavne zemlje,ovde po par igraca koji rade od 50 pa preko 400 ha uzimaju svu drzavnu zemlju i placaju je 3000 din po ha a uz to pride su i clanovi trenutne vladajuce stranke plus su i vlasnici 3 od 4 prijemna mesta u okolini,to je bitno da naglasim,znaci klasicni preletacevici i naravno cast izuzecima koje ne mogu da nabrojim poimenicno da se druga strana ne naljuti. Ja imam osecaj a verovatno i gresim da vi preko niste vezani za odredjen deo atara,za tu dedovinu,vrlo lako to zamenite i ukrupnite,to ovde ne ide tako,ja recimo,konkretno sam vezan za mojih 75 ari i ne bih je dao za 100 ha podno kuce a vama je to mozda neshvatljivo,ukrupnjavanje koje je prihvatljivo za sve strane po meni je klasicna kupoprodaja bez ucene a ovo sto rade je klasicna otimacina,ima i ovde vikend-poljoprivrednika koji pored zaposlenja se bave zemljom. Da li i njih treba unistiti i izgurati da bih ja dobio u zakup jos 1ha? Ja mislim da ne ide to tako,i oni su ljudi vezani za neko parce kao ja. Veci su vam i prinosi a samim tim i arenda tj zakup dok i ovde je cena 100 do 150 evra za ha ako si bas uspesan pregovarac da je izdas. Da se ne lazemo,ja bih prvi voleo da imam masine kao Olalija ali trenutna situacija u globalu mi ne dozvoljava-konkretno,novac koga nikada nema,rentabilnost te masine nove na 15+ha,manjak ljudstva za rad,visoke cena svih inputa u proizvodnji,i najveci problem manjak zemlje i njena povrsina koja retko kad prelazi 1ha u mestu pa dolazimo ovde u situaciju da 10 ha imas u tipa 15 do 20 njiva,ali takodje razumem i prihvatam pricu vas koji imate povrsinu a nemate masinu,tako ste nasli da vam je rentabilno i to je ok . Morate da razumete i nas da ovde prvenstveno mali zmaj nama malima igra znacajnu ulogu iz razloga koji su vec navedeni u raspravi-nema cekanja,skidanje u optimalnim rokovima,relativno jeftina opravka,male povrsine koje se skidaju. Veliki kad su nam skidali,ne samo meni nego svima,prolete kroz njivu,ostave vise semena nego ja u setvi,lazu te za dan vrse,i ostale price. Kako bi ste se vi osecali kao ja kad sam bio jedne sezone u situaciji da sam poslednji skidao zito u sezoni jer nisu hteli ili nisu mogli ili nebitno koji faktor je bio kad sam sa 8 ha zita i jecma skinuo 24 tone? Proniklo je bilo kao trava zbog rastura i polega a niko strucan da ga skupi kako treba. Vrsa je ovde 150 evra po ha plus 600kg zita koja ostane na njivi puta 10 ha ove godine. Meni je to mnogo,za dve sezone od tih para sto bih dao i izgubio na rasturu kupim zmaja malog,utegnem ga i teram narednih 10+godina dok ne ispadne bolji i jaci jer ce se i sam moj pristup poljoprivredi promeniti,tj prosiricu se koliko-toliko plus ako se uhvate usluge. Takodje bitna stavka,svi su krenuli sa nekim krsevima koje su kupovali ili nasledili,to vas je lebom ranilo,jesu krsevi ali vas rad i oni su vas doveli do stadijuma kad je i pomisao na imt 539 cisto smejanje do suza pored ala zapadne pproizvodnje. Jesu sklopocije nema tu rasprave,ali sklopocije koje nama zavrsavaju veliki posao. Izvinjavam se sto je sve ovako nabijeno na jednom mestu.