Slobodna diskusija o žitnim kombajnima

Da se nasi stari nekada ranije nisu napregli i kupili neku masinu, traktor koja im tada nije bila rentabilna mozda mnogi od nas sada ne bi imali to sto sada imamo.
Svi se trude da napreduju, da imaju svoje, da imaju vise.
Tako i ko kupi taj kombajn za 5ha trenutno mozda nije isplativo ali ce za par godina se verovatno povecati povrsine i eto isplativosti.
Ali svakako stoji da je situacija juzno od Dunava prilicno teza, prvo zbog velicina parcela, oblika, velikih strana, mada to teskoo moze da razume ko nema takve njive...

Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka

Ja licno msm da se ovde nije radilo o podcenjivanju neciji masina nego o trenutnoj realnoj situaciji. Kod nas ko ima 5 hektara zemlje jedinu pravu racunicu ima ako je izda u arendu.

Izgleda da ovde vecina koja radi 50-100 ha smatra da manji do 10 ha treba da nestanu sa lica zemlje i prepuste njima tu zemlju...
Secate li se vas na pocetcima dok ste imali manje povrsine, jeste li razmisljali kao sada ili ste se trudili da uvek kupite masinu vise???

Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka

Нема ме у овој причи али се примећује једна ситница. Ако неко купи комбајн за личне потребе и 10-так хектара онда неко ко ради услуге губи толико. Па један, други трећи у селу и рачуница оде свима највише онима који раде услуге. Није битно да ли је брдо или равница.

hoce to da se isplati kad platis 5000e zmaja pa za 3 godine uradis 15h i ne ulazes nista u njega i onda ti ode na jednom hektaru glavcina slamotresa to sredis,na drugom hektaru tipa kuciste hedera na trecem hektaru viljuska menjaca i onda sednes i razmislis kako si dobro ulozio 5000e

Mi smo Avera uzeli kad smo radili 70 jutara. Tada je on koštao sa adapterom i pdv-om 160.000 evra. Mnogi su me gledali kao da nisam normalan...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Mogao bih da kupim kobajn ali me to ne interesuje zato što ne mogu stiči sve.Ovako mi je puno lakše,dogovorim se sa čovekom koji mi kombajnira sve površine i sve bude u redu.Kada bih imao svoj kombajn onda bih još morao raditi i usluge onda tu bude i kvarova,remonti a treba sve stići.Ovako sam mirniji.

hoce to da se isplati kad platis 5000e zmaja pa za 3 godine uradis 15h i ne ulazes nista u njega i onda ti ode na jednom hektaru glavcina slamotresa to sredis,na drugom hektaru tipa kuciste hedera na trecem hektaru viljuska menjaca i onda sednes i razmislis kako si dobro ulozio 5000e
Pa to.mora biti bas grob da se tako kvari... dok sam vozio 142 cesto se desi da i 100ha uradi bez kvara

ma jeste onda smo svi mi poljoprivrednici bez kombajna budale totalne sto placamo usluge kombajniranja bilo gde se nalazili u srbiji

Od arende nece moci da zivi jer je tamo ona mizerna a od 5 ha kad obradi moze
Ma gde se moze ziveti, ovde kod mene ja mislim da je 100e ha. I za 5ha dobijes 500e...

@Lentic_98 Clan zektor nije rekao da treba da nestamo mi sa malo zemlje, nego da je neisplativo. Sto je mogu ti reci istina, zbog sporednog posla nisam u mogucnosti raditi puno zemlje. Ali ovaj sporedni posao smanjujem i polako povecavam zemlju, ali raditi samo toliko malo zemlje je neisplativo.

Sad kad @mixer87kac pomenu novog klasa, pade mi na pamet komsija koji je kupio ariona od 180ks sa full prikljuccima. Znaci traktor 100k eura plus je puko na masine jedno 30-50k eura, sve novo. Aj pogodite koliko je zemlje radio, 0,00. A sad radi mozda nekoliko desetina ha...
Iako ima veoma uspjesnu firmu kupio je sve te masine za svoju dusu. Ni oko cega se ne nervira (barem koliko sam ja video), kao kad detetu date igracku pa se on satima igra sa njom

60e/kj sto dodje 102e/h sa prevozom(10e je prevoz),kukuruz,psenica,jecam...branje u klipu 50e

da ne bude zabune u tih 102 je i taj prevoz

Mi smo Avera uzeli kad smo radili 70 jutara. Tada je on koštao sa adapterom i pdv-om 160.000 evra. Mnogi su me gledali kao da nisam normalan...

Kako to otplatis sa 70 kj? Koliko jos usluga uradis godišnje pored? Kod nas od usluga slaba vajda, mali atar ,em puno kombajna, a iskreno da radim za 4000 din kj i prevoz pa necu, nema sanse. Lomim se i sad da kupim nesto novije, ali dok ne prodamo ovog naseg od kupovine nema nista, meni i on zavrsava posao, ulaganje relativno jeftino, sami odrzamo, delovi nisu skupi

Kako to otplatis sa 70 kj? Koliko jos usluga uradis godišnje pored? Kod nas od usluga slaba vajda, mali atar ,em puno kombajna, a iskreno da radim za 4000 din kj i prevoz pa necu, nema sanse. Lomim se i sad da kupim nesto novije, ali dok ne prodamo ovog naseg od kupovine nema nista, meni i on zavrsava posao, ulaganje relativno jeftino, sami odrzamo, delovi nisu skupi
Konkretno imam Megu, ko hoce da odrzava kako Bog zapoveda u Almeksu, to je jako slaba racunica, jel strani polovni relativno svi su isterani i mogu da idu sezonu dve bez kvara kasnije vec krece ozbiljan remont. Ko hoce da odrzava sa malom privredom to je druga stvar.

Meni je fenomen što se uopšte raspravlja o ovome i što sam toliko precenio diskutante. Pokušaću lakše da ilustrujem situaciju. Ja sam hobit visok 160 cm. Da bi se bolje osećao odem u Grčku na more ili u neku azijsku zemlju da lečim komplekse gde konačno mogu sagovornika da pogledam u istoj ravni. Po povratku greškom avion sleti u Trebinje, pri sletanju doživljavam flešove kao onaj bolesnik pre neki dan kod prinudnog sletanja u Beograd.
Krš je krš na svakom kraju planete, hobit je hobit ma kako se on osećao sem da se meri šabačkim metrom...Samo da se sad ne nađe neko uvređen jer se nađao u ovoj LOTR kvadrilogiji...

To je bilo 2011. Tada smo uradili tih naših 70 jutara i još jedno 50-60 uslužno. Prve dve rate su platili stari kombajn i berač 223. Od tada smo povećavali, da bi zadnjih par godina radio od 500 do 700 jutara godišnje. Sada je tucano za prvu godinu uradio 800 jutara, ja zadovoljan...

Poenta priče nekih ovde da isplatilo se nešto ili ne ipak druge stvari u životu nemaju cenu...
Za 1000 bala imao sam svoju presu, jer kad jednom izgubiš kvalitet letine zbog nekog koga čekaš jer on nije da neće već be može da stigne, drugačije se sagledava situacija...
Samo jednu godinu sam bio bez berača, magarac me vukao za nos 15 dana, ja 15 dana okuplja ljude, plaćam, pravim ručak i večeru, da bi on meni rekao ipak ne mogu ni danas, i ja odem i kupim novog berka na kredit jer za polovan nisam berač nisam imao para... Da li se isplati za 5ha imati berač? NE.. da li se uplati gubiti živce zbog idiota? NE... (mogao sam ja zvati drugog, al ovaj mi bio dužan novaca toliko da mi bere tri godine a ne samo jednu...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh