Skladištenje zrnaste robe

Dobio od čoveka iz rudnika uglja.Bila široka pa je presekao na tri trake.Sad imam 21m. i kad napravim valjke prečnika 25cm i na 6 mesta kad zalepimpo 10 /15 cm. opet može izaći transporter 9 /10 metara.

- - - - - - - - - -

Sta mislite da je bolje duvaljka ili puzni elevator? Cuo sam da puzni elevator lomi zrna.
Ja sam ga napravio ali sam vodio računa da je izmedju spirale i cevi dovoljan razmak tj zazor da ne lomi zrno a kapacitet se ne smanjuje ,samo što kad ugasiš par kg. se vrati dole u koš. Ako je spirala samo par mm. od cevi što je većina inženjera tako projektovala onda hoće da lomi i to prilično što zavisi od dužine. Ja sam jednom dobio na sušenju prekrupu baš zato što je išlo preko dvaspir. tra. velike dužine.

I ja sam resio da vrsem kukuruz pa u ambar.evo danas smo se ovim bavili.Posle smo stavili armaturu na svaki drugi stub i to je to.Sad se samo ceka da stignu puzni transporter i oni siberi i pocinje se sa vrsidbom

10mor5e.jpg

2s0fq0p.jpg

Vlado,od cega ti je ta mrezica? Jel neces da ga zatvaras sa strane gde zapljuskuje kisa?

Bojane punicu ga do 1m visine jer nemam potrebe za vise,a armature sam stavio na nekih 90 cm od patosa.

Aco mrezica je pocinkovana ,a sto se kise tice necu nista da mu stavim to mu je sto mu je,pa nebi trebalo da mu nesto puno naskodi malo ce da ga zastite letve malo ta mrezica jer je dosta gusta,u ostalom videcemo ovo mi je prvi put da radim ovako

Vlado može da se desi da ti se pokvari roba pored dasaka jer ce se tamo zadržati vlaga od eventualne kiše (koja će valjda jednom pasti) ili snega. Ako nećeš da "zatvaraš" sa strane čardak izdigni daske od betona koji mm da može voda da prodje. Ili razvuci one plave ili narandžaste najlon "cerade" sa strane po cardaku i nekako ih pričvrsti da kiša ne nabija na robu. To bar nije skupo i nije teško za uraditi. U suprotnom se može desiti da imaš problema.... Kako hoćeš,tvoje je.... Ja ti pišem iz dobre namere i iskustva.

vlada b.b ako budes punio samo jedan metar naduvaceti vetar kisu unutra ili sneg ce ti navejati pokvariceti se kukuruz ja tako radim vec tri godine mora ili da se napuni do gore ili da pola oblozis najlonom da ti neulazi nista na kukuruz ja sam stavljao sa 18 vlage i nemam nikakav problem to ti govorim iz iskustva

Samo pun do vrha. Kod mene sneg prodje kroz tondah crep na kući a nemože komarac .

Ja sam kao clan Vlada B.B sipao zrno ali sam zatvorio 1.5 metar sa nekom plasticnom tankom plocom nekih 7000 kg zrna kukuruza i sneg i kisa su ga kvasili otprilike nekih 20 cm od betona se upalio i pokvario kukuruz.Drzao sam ga do marta tako,vise nisam mogao jer se bas osecao neprijatan miris truleza.Najpametnije i najjeftinije postaviti onu plava ciradu da se stavi da zastiti od nabijanja kise i snega.Ja moju soju sada skladistim u cardak ali soju sipam u dzakove pa na palete a cardak je sa jedne strane zatvoren a sa druge strane je supa i uvek se desi da malo snega podidje pod krov kad krenu jaki vetrovi

Od kada sam kupio dvoredni berac imao sam problema sa zrnevljem.Kad god istovaramo kukuruz jako puno ima zrna pa smo mi to bacali u ambar preko kukuruza i po podu.ali jedne godine je bilo dosta kise i kada smo krunili,na patosu ambara je bilo budjavog kukuruza jer se ta kisa podlivala pod kukuruz. Posle smo ivice od ambara podigli tj izbetonirali pod kosinom tako da pad ide ka spolja ,a ne ka unuitra ambara.I tako sam resio taj problem sa budjanjem kukuruza

Mi smo čisto preventivno postavili na metalnu mrežu ovu plastičnu mrežu i posle smo videli da nije bilo potrebe. Ali samo nju staviti @ fiat ne bih ti preporučio.... Miševi je mogu probušiti pa da vidiš belaja!

Kod mog sestrića su golubovi prokljucali tu plastičnu mrežicu.
Sreća pa su prokljucali stranu do dvorišta pa je video kako curi,da je bilo do komšije bilo bi lepog amperanja.

Nazad
Vrh