Skladištenje zrnaste robe

Sta mislite da je bolje duvaljka ili puzni elevator? Cuo sam da puzni elevator lomi zrna.

Zdravo vredni ljudi Imam jedno pitanje. Da li bi mogao ambar da se oblozi i sa plavom ceradom za pokrivanje prikolica ona nije skupa?

"Komšija" ja sam tako radio prošle godine. Doduše nisam stavio kukuruz u ambar nego u štalu gde su mi bile krave, ali je bitno da sam obložio patos i stranice tom plavom ciradom , širina gomile kukuruza kao u ambaru (1,8m) visina 1,,5-1,7m, na svaki metar sam stavljao na par mesta probušene plastične kanalizacione cevi precnika 50mm, i NIŠTA se nije pokvarilo !!!

Evo koja slika iz komsiluka :)
Standardna supa,krajnji betonzski zid,pomocni zidovi od dzambo vreca za vestak
11092012363.jpg

11092012366.jpg

@igordulic Na ovoj drugoj slici se vidi u pozadini dva objekta koja su prekrivena nekim poluokruglim krovovima,jel su to krovovi od vagona?

Bili smio stavljati ako je vlaga veca od 15 u tanjim slojevima oko 30 40 cm pa ga mozda i promjesati, i kod nas su takvi silosi nekidan kad smo mjerili vlagu kaze covjek sto radi na vagu da ove godine i ne suse posto je vlaga bila oko 14

ja stavljam oko 14.% vlage u silo 6.m visine i nisam imo problema komsija je sa 17.5% stavijo na tavan jedno 50.cm isto nije se pokvarilo moslim da ga je primijeso nekoliko puta preko zime

Sta mislite da je bolje duvaljka ili puzni elevator? Cuo sam da puzni elevator lomi zrna.
Po meni najbolje ovak pneumatski transporter radi na principu usisivača.Znači ne treba da ubacuješ u levak (otvor) kao kod duvaljke ili pužnog transportera.
Ali cena ? Bolje da ne napišem :zli:.A baš sam se bio zalepio za njega.

Ma meni treba za 3-4 vagona zrna,nemam ja 30 vagona pa da mi treba nesto tako skupo,ali verujem da je dobra stvar.

Ja imam ciklon 7kw. 9 metara cevi a može i više. Imam takodje i elevator za dizanje kuk. 9m. ali sam u planu nešto treće raditi a to je gumena traka.Već sam nabavio 20 m.trake širine 200mm .Mislim da je to zakon .Mislim da će nositi 10 puta brže nego ovi .Ovi su otprilike slični. Kamionka 13t za sat i po.

Sve zavisi od rasporeda u dvorištu,dostupnosti skladišta i naravno broja aktivnih ukućana.
Meni recimo ne igra ulogu vreme da li će biti pola sata ili dva sata ali mi itekako znači da ne moram da recimo otkačujem prikolice ,okrećem se u dvorištu ,parkiram i preparkiravam itd.
Meni lično bi ovaj "usisivač" najbolje odradio posao.
Cenu sam " zaboravio " da napišem 7000 eura pa na gore kapacitet od 5-6 tona/h pa na gore.

Mislim da se na gornju ploču ko ima mogućnosti može istresti sa par procenata većom vlagom nego na donju ploču.Ovi usisavači su dobri za utovar.Meni recimo treba brz istovar kada nema vlage i idem u zgrade ili u duvanske sušare.Radimo ja i brat, jedan kombajnira a drugi vozi kući i istovara ciklon ili elevator.I dok se to naperi na prednji šuber pa zadnji pa nagni izgrći itd. kombaj uvek čeka.Ali sam siguran da ove godine neće čekati jer ako nakupi jednu kamionku na dan bi će dobro.:osmeh:Evo od ove gume planiram transporter .Ima i gumene lopatice, čeka se samo još lepak da mičovek donese.

- - - - - - - - - -

111o4z9.jpg

Poslednja izmena:
@talianu I ja bi morao hitno da resim problem istovara. Meni nije problem ni brzina nit okretanje prikolica, jedino cena. Da li bi bilo jeftinije kupiti neki transporter ili praviti sam kao @spasoje. Ucininak moze biti recimo 1prikolica/dan :haha:

Mislim da se na gornju ploču ko ima mogućnosti može istresti sa par procenata većom vlagom nego na donju ploču.Ovi usisavači su dobri za utovar.Meni recimo treba brz istovar kada nema vlage i idem u zgrade ili u duvanske sušare.Radimo ja i brat, jedan kombajnira a drugi vozi kući i istovara ciklon ili elevator.I dok se to naperi na prednji šuber pa zadnji pa nagni izgrći itd. kombaj uvek čeka.Ali sam siguran da ove godine neće čekati jer ako nakupi jednu kamionku na dan bi će dobro.:osmeh:Evo od ove gume planiram transporter .Ima i gumene lopatice, čeka se samo još lepak da mičovek donese.
Od cega ti ova traka?

Nazad
Vrh