Skladištenje zrnaste robe

dsc00531.jpg
[/IMG]
Pocetak skladistenja psenice!

Iskoristili smo od stare kotarke sta je moglo i pocele da pravimo skladiste za kukuruz u zrnu. Ima li neko ideju sa cim bi mogli da je zatvorimo okolo? Razmisljamo da to uradimo sa onim daskama za salovanje

Prava stvar :bravo:
Ne znam dali ima sta povoljnije i bolje od daske ali imaju manu tj ma koliko da su suve raz-susuju se , trebalo bi ih obraditi na nut falc kao brodski pod .

Sećam se da sam negde (mislim na hrvatskom forumu, ali nisam siguran, bilo je to sigurno pre 3-4 godine) video da su ljudi isto tako u hangaru napravili boks za kukuruz u zrnu. Napravili su metalni kavez, koji su opšili sa daskama i kasnije još preko dasaka raširili najlon. Ne mogu sad da se setim da li je bilo objašnjeno zbog čega je potreban najlon. Mislim da negde u kompu čak i imam te slike.

ucvrstite sto bolje veliki je tu pritisak na bocne strane deluje mi dosta visoko i mislim da je veliki raspon izmedju stubova ili mi se cini

Pa nije za 500 tona pa da bude slabo!
Kiraj ja bi od te stare kotarke iskoristio letve (ako nisu otišli u kolce za paradajz) i ubacio mre žicu sa unutrašnje strane.

ma moze se sredit sa malo novca pojacas izmedju stubova sa nekim sipkama zeljeza ili navojnim od metar samo ih nastavis da ti se ne rasturi i unutra stavi mrezicu sa debljinom zice od 0.5 ili 0.6.mm i nebij se umene prijatelj tako sredijo ulozijo je manje novca nego da je placo skladistenje u nekom silosu

Visina je 2m, sirina 2m, duzina 8,2m. Bila je oblozena zicom. Mozda vratiti tu zicu i dodati jos onu mrezicu za fasadu?

@ relekiraj
U donjoj zoni obavezno "utegni" na metar-dva sa armaturom (ja sam isao 10mm rusku gde je sa jedne strane navaren brezon za utezanje) ako vec imas daske to ti je najbolje resenje.Kolega je napravio celiju 5x5x5 stubovi na metar, colarice iznutra i,purpen gde curi. Koristi ga tako vec tri cetir godine bez ikakvih problema.

Obična mreža protiv komaraca,a cena je bila oko 350din dužni metar. Visina mreže je 1.25 ili 1.50 ne sećam se tačno... Kupovano je i od jedne i od druge visine pa mi se pomešalo... Sve u svemu metalna mreža koja je presvučena slojem aluminijuma da ne zardja. Made in China naravno ali veoma dobro služi svrsi.

Jedan deo čardaka je obložen ofset pločama i u njega sipamo do 14-14.5% jer vrlo malo ili čak ništa kukuruz ne otpusti vlagu preko zime. A drugi deo je prošle godine obložen mrežom i nismo imali prilike sipati vlažniji od 15%. Ne sipam sa većom vlagom jer ne želim da razmišljam šta će se desiti kad dodju prvi topliji dani proleća. Visina sipanja ~4metra širina čardaka ~1.70m a stubovi su povezani sa svetlo vučenim šipkama fi 12mm na visini oko 2m.

Nazad
Vrh