Skladištenje zrnaste robe

Ovo sam danas slikao kod jednog drugara.
wv4x82.jpg

2j15rb5.jpg

Ove godine je skladištio 100 vagona pšenica i soje na debljinu od 1 metar i tako je stajalo mesec dana i soja i pšenica pa su posle tog nagurali ovako na gomile.Zaboravio sam dužinu, a širina objekta je 30 metara!Obe kulture su vršene sa najviše 14% vlage.

to je koristen takozvani granifrigor. nekada se koristio dosta, poslednjih godina je sve cesce i kod nas i u inostranstvu u upotrepi. ljudi nalaze nekakvu razunicu. sluzi za prirodno konzerviranje, hladi zitaricu i spista vlagu.

Poslednja izmena:
Juce sam proverio soju,na 2m visine podno skladiste, vrsena sa 13/14vlagom stoji dobro

Zaista interesantan i poucan video. Bio sam skeptican u pocetku, da li oni mali kosnici mogu da izdrze toliki bocni pritisak, ali onda sam video slike punog silosa. Mislim da je za ovakav silos vrlo bitna vazdusno provetravanje,( dobro bi bilo da su to malo detaljnije objasnili ), s obzirom da je skroz oblozen ceradom.

Nema problema sa vlagom ako je skladište zatvoreno, tj zaštićeno od variranja spoljašnjih atmosferskih uslova. Spojeve betona zalij sa smolom da bi sprečio podizanje vlage iz podloge.

Moj komšija ima u običnom podnom skladištu neznam tačno al 500-1000t kukuruza , bez ikakve izolacije. I prošle godine je držo , doduše malo manje al mu ništa nije bilo.Naravno suši na 13.5% i pročisti .

Vidio sam da je izbušio sa strana rupe . Pričo mi je da će izmedju njih kroz zrno provući pvc crijeva za drenažu , pa će kad je dobar minus uduvati kroz njih hladan vazduh svana pomoću onog ciklona il kako se već zove , kaže da je to kako vi kažete "keva".

Poslednja izmena:
Ko u vasem mestu uzima u zakup skladista za otkup zitarica? Potreban mi je pouzdan partner,imam sve uslove za otkup.
Moze i u privatnoj poruci ako nije u skladu sa pravilima foruma.
Nadam se da nisam mnogo omasio temu.

Nisam upućen ko plaća.
U tom magacinu je bio Milenijum 5 godina i sad je preuzela druga firma. Ima vaga,kuća sa 3 kancelarije(sobe) i veliki podni magacin.
Prvo što treba da vidiš koje firme su zastupljene na tvom terenu .Obično firma ima po nekoliko magacina u okolini. Takve firme koje su zastupljene npr u Titelu,Farhaždinu,Ečkoj itd. Verovatno imaju interes da imaju i u Perlezu. Njih prvo kontaktiraj i ponudi šta imaš.E sad je pitanje da li ulaze na gotovo ili treba da ubace vagu...ili nešto drugo.Jel samo magacin kao objekat mislim da nije interesantan.

Nazad
Vrh