Skladištenje zrnaste robe

sorin je napisao(la):
probao sam ja to sa elevatorom. Napravi levak tu gde je kraj elevatora i opet se mora lopatati. prednost je sto se onda samo lopatom gurne kukuruz a ne mora se dizati do kosa, ali lopatanje nemozes da izbegnes
nece sam da se "ukopava"
Tačno tako, neće da se ukopava, sunce mu njegovo :cool:, samo napravi rupu oko njega, al dobro opet smanji posao, jer onda treba samo lopatom da ga hraniš, a to je mnogo lakše nego da sve radiš lopatom...u stvari kad se to radi, mnogo je bolja od klasične ona lopata "za vuču", kod koje je metalni deo postavljen pod 90 stepeni u odnosu na držalje, više se uradi i manje se čovek umori.

@ Branko Zašto bi "usisivač" pravio mnogo loma, da li si ga već koristio i imaš neka iskustva? Uvek sam mislio da on u odnosu na ostale transportere (pužne i kofičaste) pravi najmanje loma :sta:

Branko je napisao(la):
Ja imam podno skladište kapaciteta "oko" 6 vagona kukuruza.
Potpuno je zatvoreno, tj smanjen je uticaj spoljne vlage.
Mogu reći da tu ne sme da ide kukuruz sa vlagom većom od 17-18%, a ako je napolju dug period vlažnog vremena onda još i manji % vlage.
Mana je što za pražnjenje mora da radi lopata, a onaj usisivač što ga spominje član Farmaer II bi bio dobro rešenje, samo što je skup i što pravi mnogo loma.
Inače mi se nikada nije desilo da mi se pokvari kukuruz koji je tu skladišten.

Sada razmišljam o silosima, zbog manjka skladišnog prostora...

Branko, ako nadješ silose po dobroj ceni, javi na PP. Ipak mislim da je za istovar bolje imati silos sa višljim temeljem i rupom za ispust u visini za pužni transporter i to je to.

@ Farmer
Što misliš zašto su sve zadruge izbacile iz upotrebe te "usisivače"?
Najmanje loma prave kofičasti transporteri.

@sorin i @mihalyocska

Fostoxin su tablete za hrčkove. Ubacuju se u silose na vrh mase, jer je gas koji se oslobađa teži od vazduha.
Kada tretiram pasulj sa time, onda na paletu najpre postavim najlon, pa na to naslažem džakove, pa na vrhu u poprečno rasečenu flašu stavim Fostoxin tabletu i na kraju sve ponovo prekrijem najlonom i dobro uvežem da nem že gas da izađe. Nakon 2 dana sve razvežem i praostoriju provetravam najmanje 2-3 dana.

@soyacorn

Javiću ti se i na pp, jer još uvek sakupljam ideje.
Post je spojen: [time]1298668258[/time]

Ja imam pneumatski transporter, procitao sam da pravi lom koliko i puz ( u pravu si , koficasti transporter je najbolji )

Mada je pneumatski najlaksi za upotrebu jer se moze namontirati cev kako odgovara ( i krivine i padovi ) i lako se montira. Doduse, moj ne usisava nego duva u masu i nisam primetio puno loma, cak i kad sam predavao soju, jedna tura direktno vrsena i predata sa njive i druga tura pretovarana ovim transporterom (pneumatikom) su imale isti procenat loma.

Sad ajde budi pametan

Koliko je otrovan taj preparat fostoxin? Moze se koristit posle za stocnu hranu ili treba neki tretman za ciscenje?

@sorin

Taj transporter što ti imaš u njega se masa sipa nakon "izvora" vetra, tj. potiska.
A "usisivač" najpre uvlači masu pa preko izvora vetra gura masu dalje.
Velika je razlika između te dve sprave.
Taj tvoj si platio 400-500 evra a usisivač nema ispod 2-3000 evra.

Upravo tako
Pa ako zrno prodje preko lopatica turbine, jbg to je kao da je proslo kroz prekrupac, onda nije ni cudo sto je izlomljeno!

Pa onda sam dobro prosao ovo moje cudo je i jeftino (250 evra placeno, polovno) i radi posao!

Onda nastavljam da ga koristim, to je spas u odnosu na puzni elevator

Fostoxin je jako opasan i sa njim se mora izuzetno pažljivo raditi. Te tablete u dodiru sa vlagom oslobađaju gas koji može biti smrtonosan. Pričao mi je savetodavac iz poljoprivredne stanice da je jedan čovek pokušao da se time reši pacova tako što je u nekoj pomoćnoj prostoriji u rupu ubacio tabletu. Međutim, pošto se radilo o kući od naboja, gas je kroz rupe koji su pacovi izbušili dospeo i do sobe gde su spavali ukućani i valda su se ugušili. Sad ne mogu tačno da se setim šta i kako, no nije ni bitno, meni je bilo dovoljno i ovo da se ukaže na opasnost koju nosi upotreba Fostoxina.

Odg: Skladištenje zrnaste robe

sorin je napisao(la):
Gledao sam u jednom silosu gde sam predao zito. uduvavali su u celije ledeni vazduh, zna li neko zasto?

nesto razmisljam, zidani silos demit izolacija i hladjenje unutra, dali bi pomoglo od zizka i da se ne upali?

Zvuci kao naucna fantastika, ali eto, nesto razmisljam... :ideja:
pogledaj tablicu i sve ce ti se reci
nije mi zalepio adresu.onda pogledaj tablicu na osmoj str ove teme

talianu je napisao(la):
Još je bolja varijanta ako se ima mesta u dvorištu napraviti širi a niži da nema tolko opterećenje na zidove.
Ne bih složio sa ovim razmišljanjem.Što je silos niži i širi ostaje veća količina za lopatanjem.A sve je teže naći sezonske radnike, a i svako treba računati da će imati sve više godina, ne podmlađujemo se nažalost :D
Iz ćelije prečnika oko 4,5m i visine 7m slobodnim isticanjem se ispusti oko 50 tona, pužem (koji je postavljen kao na slici koja je na mom profilu), izbaci se sledećih 20-25 tona i ostaje još oko vagon tereta koji se mora 'navući' do puža.
Mislim da je bolje (naravno i skuplje ::lose:spavam: napraviti više ćelija manjeg prečnika, nego jedna ili dve većeg.Uzmimo da je cena žita oko 30 din (tako rekoše na radio N.Sad-u koji dan), a letos je bila između 9 i 10 din.Pravi efekat se postiže da se roba čuva do npr. marta meseca.
Međutim u tom periodu se nekoliko puta mora prebaciti- elevirati ta roba.Ako se napravi samo jedna velika ćelija to je nemoguće.I sa dve je otežano jer se i ta druga zauzme naravno.
Dakle mislim da se dobro treba promisliti pre nego što se zauzme veliki prostor jednom ćelijom velikog prečnika.
Odmah da se ogradim: neću sebi praviti silos i ne reklamiram se jer nemam nameru raditi nikom, samo sam gradnjom ovog čije su slike na mom profilu stekao određeno iskustvo koje sam spreman podeliti sa članovima kojima to treba :ppozdrav:

Da ,velika mana širokih silosa je istovar.
jesu li to tvoji silosi?
mene interesuje da li je unutar silosa postavljen neki lim perforiran da zrno ne ispada između dasaka.
Inače ovi silosi što si postavio imaju samo jednu manu(malo su skuplji za samogradnju) ali su jako praktični :cao:

sorin je napisao(la):
Gledao sam u jednom silosu gde sam predao zito. uduvavali su u celije ledeni vazduh, zna li neko zasto?

nesto razmisljam, zidani silos demit izolacija i hladjenje unutra, dali bi pomoglo od zizka i da se ne upali?

Zvuci kao naucna fantastika, ali eto, nesto razmisljam... :ideja:
nije sf nego drze ga na 16 stepeni i nema ziska onda moze da ide u eu i placa se dobro.

Da li moze i da li se isplati betonski za manje kolicine kukuruza do 4 vagona? Ili mi neko moze preporuciti drugu po mogucnosti jeftinu varijantu.
Napominjem da mora napolju tj otpada silos pod krovom.
Trebao bi mi jos jedan za soju moze i manji.

SAMA je napisao(la):
Da li moze i da li se isplati betonski za manje kolicine kukuruza do 4 vagona? Ili mi neko moze preporuciti drugu po mogucnosti jeftinu varijantu.
Napominjem da mora napolju tj otpada silos pod krovom.
Trebao bi mi jos jedan za soju moze i manji.
Mozes mi se javiti na PP

dsci0124.jpg
dsci0119.jpg
Danas pre podne istovar soje kod kolege iz podnog magacina.
dsci0126.jpg

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh