Skladištenje zrnaste robe

Hteo bi da kupim pužni transporter nekih 6m, ako neko ima neki predlog može na pp

Jel zna neko neku firmu koja PRAVI PODNO SKLADIŠTE domaće firme naravno svaka informacije je dobrodošla sem onih sa betonskim silosima!!

Neću zidara običnog ja hoću firmu ne da čekam 2 godine za zidara još što ja hoću unutra sušaru i šupu za mehanizaciju i možda čak i selektor(ako bude mesta za njega)

Mene više intersuje kako će se kukuruz, koji je uskladišten u tako prepravljenim čaradacima, ponašati tokom zime, kad bude više magle i padavina.

Ne znam kako cemo proci sa ovom turom ali pretprosle godine smo sipali u cardak (onaj sa ofset plocama) kukuruz sa ~14-14.5 vlage i sa istom vlagom ispustili i prodavali. Visina kuk. je bila 4m sirina ~ 1.7. Prosle godine je vlaga bila velika pa smo sipali ~metar visine. A ove godine smo napravili i ovog sa mrezom i opet 4m visina... Zelite sliku?

kad nema nema ali kad se desi problem jako zahebato ukoliko nepostoji mogućnost manevra

kukuruz se mora skladistiti sa najvise 14.5-15 posto vlage ili nastaju problemi.... kada se skladisti sa vecom vlagom bude ok dok je hladno vreme,cim otopli on pocinje da se kvari!

Neću zidara običnog ja hoću firmu ne da čekam 2 godine za zidara još što ja hoću unutra sušaru i šupu za mehanizaciju i možda čak i selektor(ako bude mesta za njega)

http://www.lalika.info/

Ako je skladište suvo skroz (betonsko), nema problema sve do vlage od 16-16,5%, ali posle mogu nastati problemi.

Ja sam skladistio prosle godine kukuruz koji je imao 18% vlage u 1,2m sloj na beton oblozen stirodurom i do maja nista mu nije bilo.Posle je prodat jer je poceo da se "pali".

Preko petona pa na njega kukuruz.Moze i obican stiropor ali ja nisam rizikovao.Jedan kolega cak kaze i obican najlon izoluje vlagu od betona i ne propusta je u kukuruz.Treba probati na nekoom cosku.

Ja stavljam najlon na plocu iznad stale, kad skladistim kukuruz. Nikad nikakvih problema nisam imao, mada taj kukuruz se uglavnom potrosi do februara-marta.

Mi ne stavljamo nista dole na beton. Sipamo direkt u cardak na beton i nema nikakvih problema. Pre par godina smo imali na tavanu skladisteno kukuruza isto direkt na betonskoj ploci. Komsija je ove godine takodje lagerovao na tavan na betonsku plocu i verujem da nece imati problema.

Ne stavljam ni ja nista na plocu koja mi je iznad garaza, samo na plocu koja je iznad stale(zbog znojanja). Garaze su napravljene 2003. godine i od tada skladistimo skoro sav kukuruz na tom tavanu. Nikada nismo imali nikakvih problema. Planiram da uradim izolaciju na tavanici stale, mislim da bi tako resio problem znojanja, a ulog je minimalan.

Nazad
Vrh