Skladištenje zrnaste robe

Naravno uz jednu ogradu. Meni nije cilj da mi silos traje 100 godina, ko zna sta ce biti tada, drzacemo robu u hladnjacama? Mislim da treba pratiti i nauku i tehnologiju, traziti savremeno, dobro, jeftino i funkcionalno resenje.

Toviliste za svinje sam napravio od panela i super se pokazalo, mada su mi se smejali uz komentar "svinjac od kartona, pojesce ga svinje" :haha:

To sto se nekad oralo volovima ne znaci da tako mora i danas, mada kako stoji sa naftom...svasta je moguce!

Odg: Skladištenje zrnaste robe

ajd i ja das se malo ukljucim u raspravu,ovde su vec spominjane metalne trake koje se koriste kao utege na betonskim silosima,pa zasto se nebi to primenilo i na gradnju blokovima.Npr blok od tkzv sljake, zidan frakcijom ili sitnijim sljunkom umesto peska.I na svaki red blokova selna od armature plus serklaz na svakih metar i eventualno, gradnju povezati sa vertikalnim stubovima koji ce uvazati sve to zajeno i blok serklaz.
Nisam nista od ovog ja smislio.Prijatelj koji malo vise u tom poslu, mi je pricao da postoji dosta takvih silosa po Sloveniji.
I znam da ce sad jedan clan da se javi da kaze kako to nije dobro i kako je najbolje graditi....... samo neznam kako to samoreklamiranje prolazi toliko dugo na forumu, neznam sta bi bilo kad bi se javili naprimer ljudi iz Zmaja i rekli da nevalja kad sami remontujemo prikolice da je to skupo ....Ko iole zna i ume sigorno da ce napraviti sta je zamislio, nije to nuklearna fizika .

Ja bi voleo da mi Zmaj remontuje kombajn, a ne neki dilkani koji se u njega razumenu manje nego ja. samo da mi garantuju da je uradjeno kako treba, jer je najskuplje kad ti stane na sred njive!

A sto se tice silosa, moze da bude od papira samo da traje i da radi posao!
metalni, zidani betonski, napravis kalkulaciju i odlucis!

@ sasa22 nije ni to losa metoda svaki red jedna selna ali kad napravis skelet od mreze pa samo zidas pored brze ti ide jer manje koristis vaservagu . :ppozdrav:

nisam gradjevinac,ali licno mislim da taj tvoj sistem ima nedostatak jer, "dozvoljava materijalu da krene" ako razumes sta hocu reci.Ti nemozes mrezu zateci oko bloka idealno, uvek postoji mogucnost smicanja bloka.E sad, ako si radio, i to pije vodu,(odnosno stoji i nepije vodu) onda boli te i za moje, i tudje misljenje.A ako nisi, raspitaj se jos malo, kod malo ozbiljniji majstora.
Ja sam letos u Kovacici radio struju za "Domus".Njihovo podno skladiste. Okna su od betonskih gredi popunjeneih blokovima. Koliko se secam 2x4m okno a ukupne visine 6m i planiraju da pune do gore kad im stigne odgovarajuca oprema .

Nisam jos napravio ali mi je u planu , napravio sam krug u velicini silosa i poslagao blokove jer je i mene to pomeranje mucilo mogu ti reci da lepo naleze na blokove a da bi bilo sto posto sigorno plan je da se i sa spolja navuce malo maltera onako redkog da AKO IGDE ima mesta izmedu gvozda i bloka da se popuni . Ta okna o cemu pricas najverovatnije nisu imali selne na blokovima .

Vidim da se rasplamsala debata u ove zimske dane :D
Neznam da li ste pogledali temu sa silosima i one postoje koje je postavio član Dukej o betonskim silosima- uradi sam http://poljoinfo.com/index.php?topic=231.150

Znači čovek je ušalovao mrežu i zabetonirao je, po meni jako elegantno rešenje ::svaka cast:: i sigurno ga treba uzeti u obzir za izradu budućih skladišta :cao:

Moje mišljenje je da je najisplativivije zidati podno skladište sa betonskim oknima i samo sipaj ,pregrade od fosni ,elevator pužasti ili duvač i u objekat od (kakav planiram) 21x9x4 =750 m3 to je za nekih približno 500 tona da ju pun do vrha.
Realno meni sa koliko zemlje radim neće trebati ni polovina(za sada) .
Prednosti:
Laka gradnja(zna svaki seoski majstor)
Višefunkcionalan objekat(u slučaju kad je prazan može se iskoristiti za nešto drugo.
Cena
Mane:
ne mogućnost eleviranja(što smatram jako bitnom operacijom)
Pražnjenje( kako god okreneš lopata je neminovna.
Malo sam odužio.... :cao:

Ma nisi odužio, razmena mišljenja vodi ka smanjenju grešaka .
Dobra je ideja, samo bi pri betoniranju trebalo ubaciti ono sredstvo koje čini da beton ne može da upija vodu. A za eleviranje, onaj veliki pneumatik koji sve uvlači u crevo bi to rešio ko od šale, i sigurno bi se isplatio. :cao:

Posto sam prozvan od " sasa22" ponovo se ukljucujem. Ne stoji kritika za reklamiranje jer se radi o komentaru na gradnju i kalkulaciju cene clana "mihaylcska" koja je utopija. Sam zamisljeni nacin izrade je neispravan, a dobijena cena...nerealnaTo pokazuje i post clana "Sorin" da bi to kostalo 500000 din a sto je opet previsoko ali realnije.Ima tu dosta toga sto se na prvi pogled nevidi i iziskuje dosta novca i vremena. Moram reci da ovu problematiku veoma poznajem i sto se tice gradjevine i same tehnologije te se smatram kompetentnim da na neke stvari ukazem i objasnim.Stojim iza toga da armatura bez betona neznaci nista. Samo zajedno su mocni. Zamislite betonsku gredu armiranu ispod betona{besmisleno} Prsten kao selna, zategnut, nalegao kao obruc ima smisla i to je nesto sasvim drugo i opravdano.E sad volio bih da neko iznese pravu kalkulaciju cene za takav silos od a do s a ne nesto napamet. Silos od blokova znaci mora imati stubove, serklaze,omalterisan iznutra i spolja da lici na nesto. Za to su potrebne i skele {spolja i iznutra} . To je vec 5-6 cm maltera plus blok. koliko bi trajala izgradnja? I jos toga ima sto sto treba uzeti u obzir prilikom racunanja. Ja sam govorio o armiranom betonu upravo iz tih razloga. Tu je debljina betona 11cm {A na prethodnom je samo malter bar 6cm} Drugacija je tehnologija kod betonskih, a o cvrstini sta reci. Gradjevina je zasnovana na tome. Izvinjavam se na duzini posta, a ako moderatori smatraju da je ovo reklama, obrisace.

Lično nemam ništa protiv toga da članovi foruma ako se i bave nekim poslom to i ponude.
Ne vidim ništa loše ,čak šta više je dobro jer između budućih poslodavca i kupca postoji komunikacju u koju smo svi uključeni i više glava zna više nego jedna.

talianu je napisao(la):
Lično nemam ništa protiv toga da članovi foruma ako se i bave nekim poslom to i ponude.
Ne vidim ništa loše ,čak šta više je dobro jer između budućih poslodavca i kupca postoji komunikacju u koju smo svi uključeni i više glava zna više nego jedna.
Apsolutno nemam ni ja ali...Naprimer Gospodin Panonstib ako se dobro secam ima prodavnicu,radnju ili sta vec koja se bavi prodajom delova za traktore, mislim da ima jos aktivnih clanova koji se bave time ali nikad nisi video njihov post tipa imas to kod mene i ja cu ti to srediti.A clanovi koji vec od svog nicka naprave reklamni bilbord ( rekalame se svuda u svetu placaju) a pri tom neuplate ni dinar (a recimo jedna opcija placanja im se zavrsila danas) po mom misljenju nisu dobro dosli, jer cemo u suprotnom uskoro imati debate izmedju clana consum i clana agro merkur koji ce
nas ubedjivati koji je spremac bolji.

Gospodine betonski silosi ja nemam nista protiv vase struke i priznajem vase znanje i bez vredanja vam kazem da neko ponizava neciju ideju i farba svoje tu meni nesto DEBELO smrdi ! Za reklame imate temu PONUDE i tu im je mesto i opet mogu samo reci da je to moje misljenje a vidim da su i drugi primetili debelo farbanje svoga konja . Ja sam samo rekao da ima i jeftinijih nacina gradnje , i to je bila moja ideja i podelio na forumu da ako neko hoce nek izvoli ko nece nemora , ja cu ipak na ovaj nacin praviti. Posto nisam kuce od juce i naucio sto sta u zivotu snacicu se za skelu i jos samo tolko od mene da nije valjda da je ceo zid od maltera (5-6 cm) preterano juuuu . :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:

Ja imam podno skladište kapaciteta "oko" 6 vagona kukuruza.
Potpuno je zatvoreno, tj smanjen je uticaj spoljne vlage.
Mogu reći da tu ne sme da ide kukuruz sa vlagom većom od 17-18%, a ako je napolju dug period vlažnog vremena onda još i manji % vlage.
Mana je što za pražnjenje mora da radi lopata, a onaj usisivač što ga spominje član Farmaer II bi bio dobro rešenje, samo što je skup i što pravi mnogo loma.
Inače mi se nikada nije desilo da mi se pokvari kukuruz koji je tu skladišten.

Sada razmišljam o silosima, zbog manjka skladišnog prostora...

Gledao sam u jednom silosu gde sam predao zito. uduvavali su u celije ledeni vazduh, zna li neko zasto?

nesto razmisljam, zidani silos demit izolacija i hladjenje unutra, dali bi pomoglo od zizka i da se ne upali?

Zvuci kao naucna fantastika, ali eto, nesto razmisljam... :ideja:

@ Branko jesi to probao da od puznog transportera donjem kraju ostavis da viri jedan navoj i samo zabodes ga u masu , treba odmah manje lopatati :D

probao sam ja to sa elevatorom. Napravi levak tu gde je kraj elevatora i opet se mora lopatati. prednost je sto se onda samo lopatom gurne kukuruz a ne mora se dizati do kosa, ali lopatanje nemozes da izbegnes
nece sam da se "ukopava"

@Sorin nisi me razumeo bez levka na pljosnatom gvozdu normalno odgovarajuca deblina se podrazumava , a levak tako napraviti da kad ti treba samo navucas na kraj sa dva srafa stegnas i sto nemoze da pokupi e tu jeb..... lopata ali opet manje treba .

sorin je napisao(la):
Gledao sam u jednom silosu gde sam predao zito. uduvavali su u celije ledeni vazduh, zna li neko zasto?

nesto razmisljam, zidani silos demit izolacija i hladjenje unutra, dali bi pomoglo od zizka i da se ne upali?

Zvuci kao naucna fantastika, ali eto, nesto razmisljam... :ideja:

Tu je verovatno skladištena nesušena roba. Jer kukuruz će se, ako ima višak vlage, grejati i ako spoljnja temperatura niska.
Nije to isplativo, nego silos eleviraš da se kukuruz ne upali a za žižak najjeftinije rešenje tablete Fostoxin.

@mihalyocska

Ne može se tu proći bez lopatanja, dal' ovako ili onako...

Nazad
Vrh