Skladištenje zrnaste robe

u svakom slucaju univerzalno resenje

mikulaš je napisao(la):
Po meni je najbolje i najeftinije zidati silose od betoskih blokova, ja planiram na proleće da zidam. Najviše mi se sviđa to što mogu da se skladište žitarice sa 2 % većom vlagom nego kod limenih.

Nebih rekao da je od betona najeftinije , racunaj 1 kubik sljunka+ cement= 0.8m3 beton jos salung ,gvozde nemoj jer ako ga zidas od supljih blokova za zidanje na 20cm spolja oblozis sa gvozdem i jeftinije ti izade nego od betona ali ovo vazi u slucaju ako pravis okrugli silos .Naj jednostavniji proces je unapred izvariti gvozde i samo iznutra sazidati blokove i etoti i salung ,ja sam jednog od pet vagona racunao da ga ja pravim kosta mi 5-600 eura . :ppozdrav:

1zxp1zo.jpg

Možda će nekog interesovati koji je materijal potreban za ovakvu jednu ćeliju:
-cevi 80x80x3mm 28 tm.
-alum. lim 0,5 mm 15 tabli
-pljosnato željezo 6x60 mm 84 tm
-plj. željezo 5x80 mm 14 tm
-plj. željezo 5x50 mm 54 tm
-vijci za drvo oko 2 500 kom
-daske jelove deblj. 30 mm oko 3 kubna metra
-beton za temelj oko 3 kubna metra
-mreža armaturna oko 30 m kvadratnih

Aluminijum se seče u trake i perforira.

Kompaj je napisao(la):
Možda će nekog interesovati koji je materijal potreban za ovakvu jednu ćeliju:
-cevi 80x80x3mm 28 tm.
-alum. lim 0,5 mm 15 tabli
-pljosnato željezo 6x60 mm 84 tm
-plj. željezo 5x80 mm 14 tm
-plj. željezo 5x50 mm 54 tm
-vijci za drvo oko 2 500 kom
-daske jelove deblj. 30 mm oko 3 kubna metra
-beton za temelj oko 3 kubna metra
-mreža armaturna oko 30 m kvadratnih

Aluminijum se seče u trake i perforira.
Hoces li zatvarati limom sa strane sve ili samo to sto vec jeste?

Naravno zatvaraju se zabati i prave se male nastrešnice, ali ja sam samo stavio materijal za jednu ćeliju jer se raspravlja o cenama silosa od raznih materijala.

Nema tu nikakve rasprave samo iznosimo svoje misljenje , neznam kojeg kapaciteta je ovaj silos za kojeg si naveo material , ali letos kad sam uzeo jelovih dasaka kubik je bio 16000 dinara a tebi ovde treba tri kubika , ja sto sam racunao prima 50tona a cena muja oko 5-600eura kolko tebi maltene daske kostaju , bez ljutnje ali onda ipak je moja sto sam naveo jeftinija i "MOZDA" duze i traje . :ppozdrav: :ppozdrav:

Sad se već osećam :sta:
Pa ne navijam ja ni za koje rešenje, meni silos i ne treba :haha:
Samo sam hteo da budem od pomoći i da kažem koji materijal treba za ovakav tip ćelije.

Inače u ovakvu ćeliju staje 80-85 tona.

mihalyocska je napisao(la):
Nema tu nikakve rasprave samo iznosimo svoje misljenje , neznam kojeg kapaciteta je ovaj silos za kojeg si naveo material , ali letos kad sam uzeo jelovih dasaka kubik je bio 16000 dinara a tebi ovde treba tri kubika , ja sto sam racunao prima 50tona a cena muja oko 5-600eura kolko tebi maltene daske kostaju , bez ljutnje ali onda ipak je moja sto sam naveo jeftinija i "MOZDA" duze i traje . :ppozdrav: :ppozdrav:
ajd pojasni malo nacin gradnje i troskove tog tvog skladista!po mom misljenju od ovog Kompajevog nema boljeg za te pare! :ppozdrav:

Otisao sam na drvaru i razpitao se oko cena da ne pricam bezveze drara je jedan od najskupljih u mestu .
Onaj silos sto je @kompaj naveo podatke , neracunajuci temelj i krov jer to svakako treba napraviti izade 129500dim bez 15 tabli aluminiumskih limova i 3 kubika betona .

Nacin izrade silosa o kojem ja pricam ide ovako, uzmese ( 7 tebli 6*2.10m armaturne mreze fi 8 debljine *3500din= 24500dinara ) izvari se vajak od mreze 4.5m precnik i 6m visok napravi se vrata na gvozdeni skelet koji ce sluziti kao ulaz u silos i unosenje materiala za zidanje . Treba 1680 blokova za zidanje *29din/kom =48720din i sazidati silos sa unutrasnje strane gvozdenog skeleta sa 20cm zida . Ovaki silos ima zapreminu od 79.17m3 ako se racuna 75ghl tezina kapacitet silosa je 59377kg , ali ako je zito kako treba 80ghl tezina kapacitet iznosi 63336 kg zita .Ni tu nije racunat temelj , krov i malter za zidanje ali bez tih racunica je 24500+48720=73220 . I jos ne gledajuci vek trajanja drvenog i zidanog silosa .

1m3 = 75ghl tezina = 750kg Bez ljutnje ali racunice govore za sebe :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:

Otisao sam na drvaru i razpitao se oko cena da ne pricam bezveze drara je jedan od najskupljih u mestu .
Onaj silos sto je @kompaj naveo podatke , neracunajuci temelj i krov jer to svakako treba napraviti izade 129500dim bez 15 tabli aluminiumskih limova i 3 kubika betona .

Nacin izrade silosa o kojem ja pricam ide ovako, uzmese ( 7 tebli 6*2.10m armaturne mreze fi 8 debljine *3500din= 24500dinara ) izvari se vajak od mreze 4.5m precnik i 6m visok napravi se vrata na gvozdeni skelet koji ce sluziti kao ulaz u silos i unosenje materiala za zidanje . Treba 1680 blokova za zidanje *29din/kom =48720din i sazidati silos sa unutrasnje strane gvozdenog skeleta sa 20cm zida . Ovaki silos ima zapreminu od 79.17m3 ako se racuna 75ghl tezina kapacitet silosa je 59377kg , ali ako je zito kako treba 80ghl tezina kapacitet iznosi 63336 kg zita .Ni tu nije racunat temelj , krov i malter za zidanje ali bez tih racunica je 24500+48720=73220 . I jos ne gledajuci vek trajanja drvenog i zidanog silosa .

1m3 = 75ghl tezina = 750kg Bez ljutnje ali racunice govore za sebe :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:
Pitam se gde si video armaturnu mrezu fi 8 mm po ceni od 3500 din {potpuna dezinformacija} kad je cena oko 6000 .Za blokove neznam cenu ali tu mora polukruzni blok namenjen toj svrsi. Armatura spolja nema apsolutno nikakvu svrhu, vidi se da si laik a dajes savete {pogresne}. takva izrada silosa zahteva armiranje u samom zidu silosa kroz blok koji je napravljen da sluzi za tu svrhu.
Jos nesto: kupiti materijal neznaci vec imati silos nego to treba i napraviti, tako da je tvoj racun kostanja silosa daleko od realnosti. Izvini,. nista zlonamerno.

ta cena sto si izracunao je sve samo ne priblizna ukupnoj ceni!
ja mislim da je armaturna mreza 8mm malo skuplja od 3500!izracunaj koliko bi maltera otislo za zidanje a koliko za fugovanje sa unutrasnje strane(da se nebi roba zadrzavala u fugnama) i to bi morao biti malo jaci malter od obicnog jer zidanje na 6m bez stubova gde zid drzi sam sebe nije jednostavno,jos od blokova!treba betonski venac odgore sa ankerima za krov jer za sta drugo da se drzi!ima tu jos dosta komplikacija.....

Ako je bez svrhe armatura spolja anda zasto prstenuju sa pljosnatim gvozdem stare betonske silose :sta: , a to sto govoris da ovaki vid gradnje nevalja potpuno razumem :D kad ti pravis 50e po toni onda ti je ovo losa reklama makar i nevaljao ja ostajem pored moje verzije . Mreza neka je i 6000 po tabli opet je jeftinije nego sto je kompaj naveo materiala za njegov nacin gradnje . :ppozdrav: :ppozdrav:

ps
Nije ti računica dobra
O=14,7
R=4,68
r=2,34
P=17,19
V=P*H =103 m3
brojke govore u korist tvoje teze i još pojeftinjuju cenu po toni.

Ako je bez svrhe armatura spolja anda zasto prstenuju sa pljosnatim gvozdem stare betonske silose :sta: , a to sto govoris da ovaki vid gradnje nevalja potpuno razumem :D kad ti pravis 50e po toni onda ti je ovo losa reklama makar i nevaljao ja ostajem pored moje verzije . Mreza neka je i 6000 po tabli opet je jeftinije nego sto je kompaj naveo materiala za njegov nacin gradnje . :ppozdrav: :ppozdrav:

Malo se raspitaj o tome { o nacinu gradnje}. Dao sam svoje misljenje zato sto znam, jer to mi je struka, ti svakako zadrzi svoje misljenje, na to imas pravo. Ja sm spominjao ukupnu cenu kostanja a ne samo rad i nije reklama. Zbog ljudi koji ovo citaju dao sam komentar jer je tvoja racunica pogresna ,nista vise.

@mihalyocska
ako hoces da uporedjujes tvoj silos sa radom clana Kompaja budi malo realniji u racunanju troskova!nije silos mreza i blokovi i gotovo!stavi na papir sve sto ti treba za njega i onda pisi!Kompajev silos se pravi decenijama i tehnologija je proverena,konskilder!

talianu je napisao(la):
ps
Nije ti računica dobra
O=14,7
R=4,68
r=2,34
P=17,19
V=P*H =103 m3
brojke govore u korist tvoje teze i još pojeftinjuju cenu po toni.

Znam druze da je tako kao kazes ali izvadi debljinu zidova 2*20 cm , ja sam racunao unutrasnji gabarit . Spolja okolo je 14.10m visina 6m. :ppozdrav:

Kad je čovek napomenuo i ja mislim da ta armutura spolja nema nikakav efekat osim ako bi pukao zid da se zadrži blok na njoj da ne ubije nekoga u blizini.
Takva izvedba gradnje ipak zahteva malo ozbiljniji pristup izvođenja radova

Nazad
Vrh