Sitnilice biljnih ostataka za adaptere na kombajnima(opšta tema).

Svako ima svoju pricu! Ja sam skinuo oko 250 kj za 4 god. sa Zmajem 142 sa roto seckom i prezadovoljan sam ucinkom. Obrije njivu dal vozio prvom ili drugom sa pola varijatora. Ipak sto je bolji kukuruz i voznja sporija lepse ostaje za njim.
A sto se tice kocenja kombajna sto @gogi666 prica to je vec stvar obrtaja secke ili nesto sasvim drugo. Ja konkretno nisam imao taj problem do sad.

Pošto imam DF m1600, koji je skoro isti kao ĐĐ m1620, mogu reći da mu je max transportna brzina 20km/č, a radna 9km/č (mereno GPS-om), u kukuruzu ide bez problema radnom brzinom do kraja, na lošijim njivama može i brže (u transportnu, ali sigurno nemože do maksimuma). Neznam dali Zmaj može toliko brzo, pa makar i bez sečke. Najveću brzinu u radu što sam ja video je 11,5km/č, i radila je Claas mega 360 sa novim Claasovim adapterom. Govorim za normalnu godinu, kada su dobri kukuruzi, a ne za ovu.

Ne smetas mi ni najmanje.
A sto se tice zmajevog adaptera,zasto mislis da nemoze da radi i bolje od NEKIH stranih?
I sta smatras pod tim bolje?

Kod nas ima dosta zmajevih adaptera uparenih sa raznim kombajnima,npr Far sa zmajevim 6-o rednim adapterom uopste ne ide radnom brzinom,uvek transportnom i adapter uspeva sve da odvuce bez problema,opet Djura isto tako,dok npr John dere radi dosta lose sa zmajevim adapterom,spor je neverovatno,jedan koji ima i tarup pogotovo kilavi i iza njega ninasta ne lici.Koji su uzroci za oba slucaja neznam ali ovi sto idu bez problema nevidim razlog zbog kog bi mu trebao gering od 10000-12000e kad za duplo manje para odlicno odradi posao.

A gde se nalaze sečke kod tih kombajna iza ili ispred grede? Odakle dobijaju pogon s desne ili s leve strane kombajna? Dal mogu da spuste heder da pokupe povaljan kukuruz(vetrom oboren) Dal je isti proizvodjač svih sečki i ko je,ako nije tajna? Sve što znaš o tim sečkama napiši. Evo ti jedan primer. Istog dana ugradjene iste sečke na našem kombajnu i kombajnu mog šogora. Znači dve 142-ke,možemo reći identični kombajni. E ali nisu obrtaji isti. Njegov heder pokreće 38z lančanik a naš 30z. I još mi s čini onako na sluh da njegov motor ima više obrtaja,samim tim i vršalica i sve.... Podešenost raketa (valjci) takodje utiče na rad sečke. Moraju raditi na samom kraju. Cev koja se nalazi ispod raketa što popreko veže one sanke-nosače sekcije i služe kao neko pojačanje,navodno i to malo smeta za rad. Mada mi to nismo skinuli.... A tako i kod tog ge-mo JD-a. Mozda su manji obrtaji,lošije rakete,nepodešenost....

Problem je u tome sto kucista idu iza grede kod zmaja tako da nozevi dodju samo na kraj valjaka!
Brijalo je kod mene do zemlje ali ostaju stapovi kako god vozio i to nije posao!!!!
Na kraju smo odradili par jutara bez secke, znaci to su trke po njivi koliko se brze moze voziti!
Toliko od mene, jednostavo nemam dobro misljenje o seckama montiranim iz grede! Nozevi MORAJU da predju preko valjaka za sitnjenje stapova i tacka! I bicu bezobrazan i reci da ko kaze da kod njega nema stapova da laze!!!

Sto se tice bryine rada imamo i dokumentovano snimak sa vrsidbe ogleda a i iygleda secenja mase. brtka uy duyno postovanje tvoja musterija nije zadovoljna izgledom uradjenih njiva jer za vasim tarupom dosta mase neposecene ostaje i jako ruzno izgleda. Cale je tom momku a clamnu foruma pravio lancanik i ubrzavao vas tarup ali nije og zna sta dobio kazem iskreno i nebi zeleo da se niko uvredi!!!:ppozdrav:
veliku ulogu igra podešenost adaptera i stanje okidačkih valjaka,ja sam na početku imao problem ali posle popravke i podešavanja adaptera radi perfektno....

Kod mene je tarup dva x2 reda i vise mi zavisi od visine hedera nego od brzine kretanja kvalitet secenja.Neznam kako je to kod tih secki ali ja kada spustim iz nekog razloga vrhove na zemlju tada nozevi dizu prasinu i izgleda ko mekinje.Inace vozim druga do kraja ili treca na min. stim sto ovo nije realna brzina jer je remen potrosen do 50 mm. umesto 55mm.pa je nesto sporiji.

pozdrav...da i ja napisem koju...Istina je sto su pisali moji drugari clanovi Spisarov i ddragan za rad moje secke i nisam zadovoljan...odradio sam 95kj suncokreta i 245kj kukuruza nisam imao nikakvih mehanickih problema oko secke,ali pri brzini od 6km ostavljala je 30% ne poseceno i onda sam je ubrzavao,dosao sam do 2130 o u min i sada ostane negde oko 5% neposeceno,da je ovako radila od pocetka i ja bi bio zadovoljan...za dogodine cu je jos ubrzati...

E ovde bi imalo svrhe da se stave duži noževi, ako ima mesta, a i kontra nož bi dosta pomogao, kao ovde na slici:
IMG[img]

moja 142 ide 2brzinom max 8kmh, radio sam ove godine kukuruze 7kmh i uopse ga ne koci secka, mogao bi i 8kmh sto se tice secke, treba podesiti nesto drugo pre secke sto usporava nju, a ona da usporava kombajn, to nije moguce ako je sve drugo podeseno, podmazano i zamenuto dotrajalo...

rad secke na zmaju nebi komentarisao jel je dosta napisano, samo nebi voleo da se secam kako je bilo bez nje...

Nazad
Vrh