Sitnilice biljnih ostataka za adaptere na kombajnima(opšta tema).

ovi ne teraju vise od 10-12km/h
gledao sam lexione na 15km/h brijaju
ovde je verovatno pionir krivac, tj.sorta

Nije spustio noseve do zemlje ,nego je isao ispod klipa, pa su i rotori visoko sekli.

Nije ovde bio problem adapter,svi znamo kako capelo radi,vec je glavni "krivac" za ovo stanje bio vozac tj brzina rada.Gledao sam capelo na John Deeru pri brzini od nekih 8-9 km/h i fantazija kako radi,tako da ja kazem vozac,vitlanje da se sto pre uradi i gas dalje...
mozda,a mozda i ne...ove godine je bilo hibrida koje smo usluzno radili-bukvalno su se klipovi drzali ko na koncu!dodjes na njivu spustis adapter do zemlje,i ne verujes ocima-vise od pola klipova krajnjih redova prelece preko bocnih limova adaptera.onda dignem na ovu visinu kao sa slike i nema ispadanja klipova...e onda dodje gazda kome vrsimo,pa kaze aj malo spusti adapter,da lakse orem.pozovem ga jedan krug u kabinu i pokazem mu sta se desava kada spustim adapter.covek mi se izvinjavao nekoliko puta sto je trazio od mene da kosim nize,kaze spasio sam ga da danima ne skuplja otpali kukuruz po njivi...

Ma naravno .Moze ovako,

- - - - - - - - - -

moze ovako,
2re4gzl.jpg
,a moze i puno gore i od ovoga
37xhi.jpg
Sve zavisi od domacina.Dali laze dulume dali ima odmah::novac::itd. i jos niza faktora vezanih za sam kukuruz.

pa vidi se da je paljeno.
ovde je bio solidan kukuruz, a sa druge strane parcele je trebalo tri kruga da napuni bunker(6000l) duz 800m, 6 redi adapter, to je od prilike 1,5t po kj...

I kod mene se dešavalo, da na Pioneer-u K67, a i F38 (kada je vlaga ispod 14%), ispadaju klipovi skoro sami, pa se mora ići višlje da nebi bilo gubitaka na krajnjim redovima adaptera, a to što je koren malo višlji, nije neki problem za pretplužnjake, bitno je da je masa dobro iseckana i što ravnomernije razbacana.

Prosle god. sam imao isti problem sa K-67 i nikad ga vise necu sejati. Na svakih 1.5 - 2 m je bilo klipa po zemlji. Prva pomisao mi je bila da je nesto do adaptera i da su mi takve i ostale njive, medjutim to je bilo samo tu na parceli od 3.5 kj gde sam imao K-67. Neko je spalio i istog dana sam prolazio tuda, njiva se zutila od kukuruza. Nisam otisao da sakupljam pre cigana jer su oni bili brzi, nije ih sprecila ni kisa koja je padala.

e sada ima veze gde je secka postavljena sada su dosle do izrazaja one iza otkidackih valjakana .

pozdrav forumasi evo da i ja nesto komentarisem za roto secke u vezi sa zmajevim adapterima . secku je ugradio jbrtka ja licno sam zadovoljan nego razmaknite valke i napicite obrtaja tim adapterima da se to vrti kako bog zapoveda.nema tu nista da koci niti da usporava valjke na strug pa budu uglovi na krilima po ps moze se cak i na prednjem delu vise skinuti a sam kraj valjka da se minimalno skine napraviti konus ako strugar hoce ili zna.. pravilan zazor izmedju valjka i kontra noza dobra brzina kompletnog adptera i nema da ne moze ima zmaj da stenje kad bude guzva u dobu . druga brzina i adapter dobro spustiti pa ce biti sve uredno.prednost samoosteci nozevi.navarivanje ili poruciti .nije na odmet koji cenat duzi noz. ajmo obrtaji i nema brige toliko se prica o stranim adapterima pogledajte kako se samo vrte kao ludi. e kad se setim kako je bilo bez secke .pa tanjiraj pa jebava pa cekaj kisu za zalepi a izmedju ostalog obrijes gazdi njivu sa geringom ili capelom,fantinijem dominonijem ,oros... sve sa zadnjom recju tehnologije a on baci sibicu:haha:. za savrsen rad zmaj adptera treba traziti u otkidackim valjcima gde bi na krilima valjaka bio noz ili mac i gde nozevi gledaju jedan naspram drugog sa zazorom od 1mm+secka dobila bi se savrseno usitnjena masa. svako dobro svim ljudima dobre volje:osmeh: :ppozdrav:

Dobro,to smo već ustanovili da treba više obrtaja da bi sečka lepše radilia. E sad ako ste napi.... ubrzali sečku dajte neke podatke. Broj zuba lančanika koji pokreće adapter,broj zuba pogonskog i gonjenog lančanika koji pokreće sečku itd. Spominjete samooštreće noževe,navarivanje... Kog proizvodjača? Ko navaruje,kako,s' čim... ? Pošto su? Kontakt ako je možda neki manje poznat majstor. Što više napišete s' tim bolje!

Svi imate resenja napisete i nestanete,dajte slike da mi to vidimo kako je to uradjeno na adapteru.....

E možda su od sorte mog pokojnog majstora koji je odneo u groblje znanje,nije reko cake oko mašina ni rođenom sinu.:osmeh:

mogu se kupiti kod cantavirskog kovaca dobrog kvaliteta ili poruciti oces duze oces samoosterece ili ko kakve vec prohteve hoce najbolje poslati uzorak . . i sama debljina noza igra ulogu .tanji bolji ali zahteva veci kvalitet.ja sam svoje navario dur 60 elektrodom .za navarivanje potreban inverter.taj var daje 58-62 rokvela tvrdocu.ima i jacih elektroda ali takvu sam imao u radioni. mislio sam da ce pucati ali nisu sto nije iskljuceno zbog tvrdoce samih nozeva grijanje pri varenju....... nije tu potrebno velika debljina vara jer taj sloj koji duze ostaje diktira ostricu. sto se tice kombinacija lancanika treba brojati ne znam na pamet ali i na samom adapteru je promenjen tj stavljen manji lancanik par zuba . prebrojat cu zube i napisati . sve su to sitnice ali puno malih sitnica :bravo:.prednost je secka sa tri noza i sami uglovi pod kojim su namontirana kucista sa rotorima.

Nazad
Vrh