Sitnilice biljnih ostataka za adaptere na kombajnima(opšta tema).

koliko treba obrtaja da bi sjecka dobro radila. ja cu ove god da radim na zmajev adapter mislijo sam da stavim gusana kucista od valjaka pa stavi neke mjere kolike su osovine, tanjiri za nozeve itd.

Cale i ja kad smo na zmajevom adapteru stavljali tarup na pogonu (remenice berackih valjaka) smo stavili lancanik sa 30 zuba a na gonjenom sa 15 zuba. duplo vise od berackih valjaka se tarup vrteo, precnik diska je bio 22cm.

pozdrav drugari,, dali ste upoznati dai je neko ugradjivo takvu vrstu secke na burgona tacnije na gr 10 interesuje me zato sto sam ja nesto slicno radijo na ovaj sistem pa me interesuje kakav im je ucinak POZDRAV

Ja sam ugradjivao na jedan MD8,ali ne znam kako je radio,mada nikad ne moze da sece kao na adapteru sa otkidackim plocama,mislím da clan Matić moze bolje da objasni,jer i on ima roto-secku na bourgoinu.

Po viđenju stvari iz mog iskustva sa roto sečkom na Bourgoin-u savetovao bi vam da je ne ugrađujete.Problem je što njegov adapter ima otkidačke valjke koji rade na principu istiskivanja klipa i samim tim kompletno stablo kukuruza ostaje ne taknuto a roto sečka tu nema šta da uradi sem da ga samo odseče(stablo jel).Pun pogodak je ugradnja klasičnog tarupa i sporija vožnja po njivi da bi stigao sve to lepo da isecka i naravno sporija vožnja zbog slabog motora.

ok ja sam razumeo vase misljenje ali imam drugara koji ima gr10 i nikako mu nije dobra taj tarup greje mu ulje i ne tarupira dobro ,,,postavijo sam secku i kako ce to da radi videcemo  postavijp sam ga tacno u ravnini gde se zavrsava spirali i gde pocinju otkidacki prsti . postavijo sam usmerivace iznad secke i biljka mora da ide pravo na secku i nemoze nigde sem na nju ,,,, a MATICU jel prestavlja toliki problem sad biljka koja ne prolazi roz klasicne valjke ?????? ono je bitno da secka njega odradi,,, jer kad se vrti na 2000obtraja u min i tri noza na svakoj secki nevidim razlog da ne odradjuje dobro a sigurno sa manje opterecenja ,,, drugo planiram da mu ulje od tarupa rastavim od postojeceg tako sto cu mu napraviti drugi rezervoar i sistem za hladjenje kao i filter da bi sacuvao temperaturu ulja od transmisije ,,skino sam sam hidro motore i odneo i na ispitivanje i trebo bi da bude dobar,,, i  neso isto jako bitno skupijo sam mu redove na 72cm tako da bi trebo ici dosta tecnije i kvalitetnije :)

Poslednja izmena od urednika:
Sasvim je drugačiji princip rada sa ovim tipov otkidačkih valjaka i klasičnim tipom koji danas nosi većina adaptera za kukuruz.Istina je da je sa roto sečkom manje opterećenje ali moraće da vozi dosta sporije ako misli da sečka isecka sve u sitne komadiće a to ne ide u korist dnevnog učinka.

znaci maticu ti si to proverijo i ustanovijo si da nije dobro da se stavi roto secka ,,, dali si i dalje ostao sa roto seckom ili si namestijo klasicni tarup ???

Ostao sam sa roto sečkom jer je za klasični tarup potrebno više konja a ne ugrađuje mi se veći i jači motor odnosno ne pada mi na pamet.

po tebi koja je optimalna brzina kretanja u km|h i po vama koja je razlika ucinka obicnog ili roto secke ,,, stim da se mi naveli u predhodnoj poruci da bi se uradilo kvalitetnije i sa manje opterecenje sa klasicnim tarupom ipak mora ici sporije ,,, ....

---------- Poruka napisana u 20:36 ---------- Prethodna poruka je at 20:33 ----------

maticu smatram te za jako dobrog profesionalca i zahvaljujem ti se na odvojenom vremenu ,, cujemo se povremeno i sve sto bi mi bilo nejasno zatrazicu pomoc :ppozdrav:

Ja idem od 3 do 9 km/h sve u zavisnosti od toga kakav je kukuruz.Za sada niko nije pravio pitanje zbog toga što ne isecka,kada počnu da prave probleme gledaću šta ću raditi(iskreno ne znam ni sam).Kod mene postoji još jedan problem a to je treća brazda koja je naknadno dograđena pa i ona odvuče dosta snage motoru.Uvek i slobodno pitajte šta god vam nije jasno.Ako znam ja ću vam reći ako ne znam negde ćemo pronaći odgovor.

eee voleo bi da se negde sretnemo i da ti ja ispricam svoju pricu ,,ali je i kod mene bila ta dorada treceg reda pa sam to sve vratijo nema njemu bolje od dva reda i ta roto secka danas sam mu namontiro hidro motore i svakom bi savetovo nako 2 do 3 sezone da servisiraju razlika je velika

Meni je pre neki dan ugrađivao majstor Brćo (naš član na forumu jbrtka) sa njegovom ekipom tarup, evo i slika, tarup izgleda odlično i kvalitetno odtađem pa se nadam da će dobro i da radi ! Iskustva sa kombajniranjem sa tarupom opisaću u septembru ako Bog da kiše i rodi kukuruz.
epm2l3.jpg

10rn978.jpg

Poslednja izmena:
na oko nije toliko lose ,,mene samo brine to sto je bez zastitni limova ili usmerrivaca ???? i dali postoji fizicka mogucnost da stoji ispred te grede ili glavne sasije ????? ako ima ko neka mi odg imo bi 100% bolji ucinak i ovaj lancanik u ovom slucaju je mogo biti veci ,,mislim na oba lancanika smanjijo bi trenje i dobijo bi vecu povrsinu naleganja lanca :)

Ja sam razgovarao sa dosta ljudi da namontiramo secku sa prednje strane grede,ali mislim da bi tako doslo do zagusenja,ako neko zeli moze i tamo da se namontira,mada ne treba izmisljati toplu vodu,ovo sasvim dobro radi.
@fabianviktor,do kraja aprila jos uvek 1100e...sa montazom

Ja sam razgovarao sa dosta ljudi da namontiramo secku sa prednje strane grede,ali mislim da bi tako doslo do zagusenja,ako neko zeli moze i tamo da se namontira,mada ne treba izmisljati toplu vodu,ovo sasvim dobro radi.
@fabianviktor,do kraja aprila jos uvek 1100e...sa montazom
onda mislim da sam bolje prosao sa poljostrojovim tarupom od 2 reda za 350E.....i 539 nek pici za kombajnom i u suncokret i u kuruziste....

Nazad
Vrh