Sitnilice biljnih ostataka za adaptere na kombajnima(opšta tema).

@sinisa nisam siguran da je isti kao kod nas sto ima jedan,ali taj kod nas ima u kutiju upakovana kucista od privodnih lanaca i koliko vidim,dosta nisko je postavljen,pa ne moze adaper da se spusti dole,ako je kukuruz polegnut.
@MOMOSARIC pravim,u principu kucísta su ista samo je razlika u nosacima kucista i pogonu.

Ja sam pre neki dan ugovorio izradnju i monžu sečke na moj adapter kod člana jbrtka, video sam na par mesta više vrsta roto sečki ali mi nekako ova koju pravi jbrtka izgleda najkvalitetnija i najbolje odrađena. Videćemo na jesen kako će da radi a čim otopli trebalo bi da montiramo.

Forumasi, zanima me da li je neko od vas imao iskustva u pravljenju ili video negde kako se na Zmajev kombajn moze ugraditi sakupljac okomaka ili kako neko zove cukunara koji bi se prilikom vrsaja kukuruza mogli sakupljati a ne bacati po njivi i naravno iskoristiti posle?

ima jedan covek kod mene stavio je levator iza na rep na klasu dominatoru 88 preko hidro motora ide prikolica za njim i tovari cokanje ali ima jedan problem sto on tovari i kurzovinu plevu.on kaze da mu je problem sto ima adapter za kuruze sa grickalicama pa uvlaci kompletnu kurzovinu u kombajn pa je tako i izbaciva neznam kako bi islo na zmaju on samo otkida klipove

---------- Poruka napisana u 17:02 ---------- Prethodna poruka je at 16:58 ----------

a imas coveka u dublju on ima takozvanu plevaru za univerzal to se nekad radilo ako te to interesuje on hoce da prepravlja tu plevaru da tovari u nju cokanje

a imas coveka u dublju on ima takozvanu plevaru za univerzal to se nekad radilo ako te to interesuje on hoce da prepravlja tu plevaru da tovari u nju cokanje

O kakvoj plevari je rec, da li moze pojasnjenje?

Mi planiramo neko resenje za sledecu sezonu, za sakupljanje oklasaka.
-postaviti elevator koji ce da baca u prikolicu koju vuce kombajn, ovo je valjda najjednostavnije resenje, ali ce da se izgubi malo na okretnosti kombajnna zbog otezanog rikverca
- ili postaviti elevator, koji ce da nosi u improvizovani bunker , koji ce se nalaziti na repu od kombajna
- ili postaviti cesalj da slaze tuluz/sapurike na gomilu iza kombajna, pa posle sakupljati prikolicom za seno, ili balirati presom
- ili postaviti na rep od kombajna dzambo vrecu i kad se napuni postaviti drugu, trebace malo vise paznje da se ne zagusi i napravi neki lom, u vrecu ce naravno da ide i prljavo, prasina, lisce, ali nije mi vazno posto je to za centralno grejanje

Zasad su ove opcije, meni je nabliza ova pod 4, ali videcemo jos.

ma jok ako dolazis na vasar u rumi stani u moje selo to ti je usput da vidis kako je to covek jednostavno opravio na klasu a ta plevara to mi je covek rekao da je bilo na univerzalu koji je princip rada neznam treba pitati neke zmajeve majstore to je fabricki za zmaja ta se pleva koristila za ishranu stoke

Nije sa Univerzala nego sa Zmaja 780.Nemojte širiti pogrešne informacije nego se prvo rastpitajte pa onda napišite.

@Farmer II a opcija rotacionog levatora da se u transportu okrene nazad pa bude kao rep, u njivi da ide kao lula za piovanje pa da neki traktor prati kombajn.

ma jok ako dolazis na vasar u rumi stani u moje selo to ti je usput da vidis kako je to covek jednostavno opravio na klasu a ta plevara to mi je covek rekao da je bilo na univerzalu koji je princip rada neznam treba pitati neke zmajeve majstore to je fabricki za zmaja ta se pleva koristila za ishranu stoke
Hajd kada budem dolazio u Rumu, dogovoricemo se pa da pogledam kako je taj covek napravio :ppozdrav:

@Farmer II a opcija rotacionog levatora da se u transportu okrene nazad pa bude kao rep, u njivi da ide kao lula za piovanje pa da neki traktor prati kombajn.

Razmisljao sam i o tome,kao neka medjuvarijanta, ali posto bi traktor morao stalno da prati kombajn, to mi se ne svidja.

Nesto sam racunao zapreminu sapurika, i mislim da bi 1 dzambo vreca bila dovoljna za 142 , dakle 4-redni adapter , da napravi krug (2 prohoda u redovnu duz), i da se onda na kraju njive gde su prikolice vrsi i zamena vreca. A cak i ako sam negde pogresio u racunu(zavisi od velicine sapurika, tj od sorte kukuruza, sklopa), smatram da je 1 vreca dovoljna za bar 1,5 prohod, tj stiglo bi se makar do sredine njive.

Meni deluje komplikovanije da se tovari u vrece pa vrecu u prikolicu,pa treba stati kombajnom da se skine vreca puna i namesti druga,a najgora opcija je da pravi gomile pa tek tu treba par ljudi,kretanje,tovar koji nije ni malo lak(sagni se,uspravi se).
Svako radi kako je njemu najlakse.:ppozdrav:

2010 cale i ja smo na zmajevom adapteru postavili tarup. imam strug cale radi na njemu sve smo sami odradili nozeve sam kupio iz temerina,kucista zmajeva od berackih valjaka. 2008 smo otisli u sajkas kod nekog coveka sto ugradjuje tarupe pokazao nam je kako on pakuje u zmajevim kucistima dao nam je mere i dimenzije osovinica i diskova. u naocarima berackog valjka smonnapravili hilznicu(cauru) i ubacili jos jedan lezaj. precik diska smo stavili 220cm. pogon smo uzeli sa dvoredne remenice a na sestougaonoj osvini tarupa smo stavili 3xmanji lancanik. pre pustanja u rad delovalo je nenormalno brzo!!! u radu su sve dileme bile otklonjene osim sto se grejao lanac koji je to prenos vrsio. pre pocetka rada sam kompletan adapter pretresao svakki lezaj kajlu civiju sve!!! te godine sam 100kj jutara ovro bez stajanja i muke pred sezonu 2011 sam promenio lezajeve na tarupui na 90kj je poceo zvuk da se menja za par jutara je stala druga vrsta opet sam izmenio lezajeve komplet i zavsio sezonu sa 193 kj. problema sa gusenjem kombajna nisam imao kao dva drugara prokliavao im 2hb kais i gusile beracke rolne. po mneni za te roto tarupe jako je bitno kvalitetne lezajeve i ostre beracke valjke i naravno vodjenje racuna o podmazivanju. pomenuti bavanistanac ima problema sa tim tarupom jer mu nozevi pre odsecaju stabljiku nego sto beracki valjci provuku stabliku i pravi mu gomile snopove u adapteru. dolazio je kod nas i uporedjivali smo i dosli do zaklucka da bi trebalo da se komplet kucista od tarupa pomere za 10 cm pozadi. drugi tatini drugari su kupili iz backog petrovca komplet tarup i sami ga postavljali. kucista su uzeli prevljena a ne livena u radu su imali problema sa grejanjem i paljenjem lezajeva desava im se kad je jaci kukurz da im malaksaje ceo kombaj. ovo moje izlaganje moze da ptvrdi ddragan kom sam ja vro 2010 a za 2011 je kupio adapter. nadam se da ce kum da postavi tarup kao svet da tera:ppozdrav:

ja sam ugradio secku na jedan 171 u vlajkovac na stari tip sestorednog adaptera i uopste nije covek spominjao manju brzinu to moze i clan dejan 77 da potvrdi a ima i ovde u padini jedan 171 od clana janki padina oni su sami stavili secku i rade bez problema.
Taj covek sto si mu ugradio tarup je prezadovoljan, cuo sam i od coveka koji radi kod njega da problema nisu imali i da obrija njivu njegove reci.kazu da idu istom brzinom kojom su isli, sto ih je zacudilo mislili su da ce morati da smanje brzinu.
A ja posedujem orosa 6013 sa fabrickim tarupom koji je na zadnjem delu, i nisam imao problema cak sam i bolje tarupao od onih kojima je napred , niti sam imao problema sa brzinom jer moram da idem brze zbog propusne moci kombajna.
A sto se tice sakupljanja tuluza,e tu sam tek zainteresovan.

S.Pisarov ubacicu tarup,jbrtka treba da dodje kod mene i Djure ratke,a sto se tice tvog tarupa lepo je radio ko ga sklapo:haha:.seco takav isti ko strucin ima i Dika,mislim da je neko iz Uljme radio,a koliko znam strucu je jedna strana zezala jer na 6-o redne pogon dobija sa obe strane 3+3.

Maticu kombajn i adapter sam prodao nisam slikao terup. kume pa ti sve znas ko pobogu tvoj teca kad malo udari:ppozdrav:. seco struca je zadovoljan seckanjem i brojem obrtaja, ali ima i dosta sta nike ok! pogon su mu stavili sa donje osovine varijatora lanaca djura ima veliku propusnu moc i kad ga stisne lanci staju. struca tera adapter od 190ke na djuru i sa ovim tarupom je dobio da nemoze da ga spusti skroz do zemlje jer ugao kacenja zmajevog adaptera nije isti kao nadjurinom. pa oce da kaci zemlju a kad ga malo digne oce da nepokupi sve. i cela ta kutija je puna ulja ali evo posle 100tinak lanaca ulje je procurelo ne jako ali kaplje. po meni postom sam video oba slucaja i u radi i u montazi bolji je tarup od jbrtke nego ovo! nemojte ovo svatiti kao reklamu ali ako ti nesto i stane ili se desi kvaris samo jednu vrstu nezavisno.

Nazad
Vrh