Sitnilice biljnih ostataka za adaptere na kombajnima(opšta tema).

najnoviji claas u lošem kukuruzu loše tarupira sa roto sečkom
jedino oni sa starim roto tarupom svuda rade odlično

Da, samo zbog tog tarupa onda idu mnooogo sporije. Inače problem pravi kukuruzovina kod kasnijih sorti, jer je još uvek jako žilava, i noževi pri toj brzini neuspevaju da je samelju, kao kod kukuruzovine od ranijih sorti, gde i čak sa tupim noževima je bukvalno izlome. Kod mene na Agram-Geringhoff adapteru je roto sečka napred sa dva široka noža, i u ovim kasnijim sortama kukuruza koje radim ovih dana brzina kretanja skoro da i nema nekog uticaja na kavelitet tarupiranja, dali išao jako sporo ili baš brzo, skoro da i nema razlike, uvek nešto ostane, dok kod ranijih pionira (vlaga je bila oko 15%) sam išao baš brzo, preko 8 km/h, a kukuruzovina je istarupirana extra.

Juče smo radili as 54 koji je kasno sejan 12-13 maja.Ima delova parcele gde je stablo još zelenkasto ,tu ga rotosečka najbolje sitni.

---------- Poruka napisana u 22:20 ---------- Prethodna poruka je at 06:11 ----------

isto kao i moj.......samo nesmem sliku da okacim.....:haha:
Dok ne okačiš slike ,obriši koju privatnu poruku .:osmeh:

evo par slika sa montaze roto secke na kombajn djura djakovic u Ruskom selu
dsc03859bq.jpg
dsc03858nb.jpg

Poslednja izmena:
Ja se ne bih slozio. Doduse neznam kako rade te horizontalne elise ali znam da mene u brzini kretanja ogranicava tarup sto znaci. Kda idem drugom pun varij ili trecom min. var i spustim kljunove nisko dobro je . Ali kada malo ubrzam do granice da nemoze brze zbog raketa onda tarup ne odradi posao dobro .
m7z68p.jpg
2nld35c.jpg

Pa da je klasičan tarup bolji od roto sečke nebi ga svi proizvodjači izbacili iz proizvodnje, a ubacili roto sečku ili "rota disc", jedino ima razlike gde se postavlja, dali je to skroz nazad iza otkidačkih valjaka(najgora varijanta), ispod otkidačkih valjaka sa kućištem iza istih, ili sa kućištem pored otkidačkih valjaka. Ove zadnje dve varijante su najbolje jer olakšavaju provlačenje stabljike kroz otkidačke valjke i ujedno je bolje usitne. A što se tiče brzine, po rečima kombajnera iz jedne privatne zadruge kod nas, njihov Claas-ov adapter sa roto sečkom su terali u dobrom kukuruzu brzinom 11,5 km/h, dok ovi stariji sa klasičnim tarupom su išli skoro upola sporije.

Dali neko zna koja je stvar pouzdanija i manje se kvari a brzina manje vise .:sta:

Pa zavisi kako je šta odrađeno, klasičan tarup jeste nešto prostiji što se tiče pokretnih delova, ali zato više opterećuje pogonski deo. Moje mišljenje je da je roto sečka zakon, ipak su ta kućišta dosta masivna, i nisam do sada čuo da se nekome kvare.

naj bolje vreme za ugradnju secke je upravo zima i rano prolece, iz licnog iskustva, em jeftinije i 100% znate da ste je ugradili:osmeh: znam da je moj drugar cekao i imao vremena posle suncokreta da je ugradi i nije stigao na red...evo malo i slika...

attachment.php

attachment.php

attachment.php

i ovako to na kraju spakuje nas uvazeni clan jbrtka pohvalio bi ovu secku jer na 150kj nisam imao ni jedan zastoj zbog nje, a sto je naj vaznije potrosnja goriva je ostala ne promenjena i kombajn je ne oseca...
inace ja 142 vozim 2brzinom do 6000kg po kj.tako da sam i pre nje i posle bio na 10l na kj.

interesuje me koliko vam traju nozevi posto oni Hajagosovi nisu neki ili njim je puno 180 jutara i interesantno samo njim se cose otupe pa je ucinak puno slabiji

Zato sto su to jako debeli nozevi pa cim izgube ostrinu odmah kidaju.ja stavljam od 6 mm i dobro rade,uzimam ih od Hudjika,prvo sam uzimao od plamena ali su se lomili ,bili su prekaljeni,sa hudjikovima nisam imao tih problema.

Nisam ni ja, pred sezonu mi je doticni proizvodjac roto secki napravio nosac nozeva sa nozevima.Kod mene na OROS-u je sa 2 noza ali su masivni. zamenuo sam krajnje primetio sam da su ta dva kucista toplija (nista strasno za mozda 10 stepeni 0k0 60)ali daleko bolje sitne .Kod mene je skroz nazad ali nisam video razliku u brzini kod onih kod koji su kod rolja i moj mnogo bolje tarupa od tih.

Nazad
Vrh