Sistemi za navodnjavanje

Koliko dugo navodnjavas tih 1.7 ha za nekih 30ak L po m2 ?.

.....................imam 4m usisno crevo sa gubitkom 1bar po metru ostaju mi 3 bara na pumpu, tranzit do tifona mi je 100m tu gubi još 1 bar znači u tifonu mi ostaje 2 bara i na kraju od 270m do topa ja sam u minusu sa pritiskom..............
Na kraju creva ti je pritisak u minusu ?!?

Znači sa jedne strane ( pumpa ) uvlači vodu a na suprotnom kraju sistem ( podpritisak ) usisava vazduh :haha:

Shala , naravno , šta drugo raditi po ovoj skapsi .......

p.s , kaže mi juče kolega " uzeo sam od ponedeljka apartman u Jagodini na 5 dana , oče porodica u aqwa-park , pa se nadam da će i dalje da prži na 40C......( da mu ne propadne kupanje )

Jbga , svako brine svoju brigu :pecanje:

Poslednja izmena:
Tužno ali istinito
Neko se bori da preživi ovu vrelinu i da mu opstane ulaganje a nekome je briga da vrelina ne prestane da može da uživa.

Tužno ali istinito
Neko se bori da preživi ovu vrelinu i da mu opstane ulaganje a nekome je briga da vrelina ne prestane da može da uživa.
Živa istina ,
29.06 sam bio u N.Sadu ,
sin polagao prijemni ( FTN ) pa da mu se nadjem ( a i prozujim malo )
Elem , isto su bile vrućine i dok je on na faxu ja šta ću de ću spakujem gaće i na "Štrand " . Mila majko te lepote , svi veseli , samo prskaju po vodi i suncu , dovoljno im malo Leba i s leba pa da su sretni ceo dan . Jedina briga im je da vreme " potraje "
P.s i meni se svidelo , uzeo sobu u hostelu i produzismo još 3 dana ...

Poslednja izmena:
I koliko imate protok vode iz tih bunara na 6m ?.

Ma zavisi od srece tj.gde se pobode cev.
Na toj njivi je stari zaorao dve cevi koje su bile na pocetku njive( duzina 220m ) i sa pumpom Morava sam lako terao 37 rasprskivaca medjutim morao sam i trecu stavit ali sad na sredini njive i sad nemoze vise od 25-30 rasprskivaca pa moram iz dva puta znaci manji protok

Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Koliko kardanske pumpe mogu da savladaju visinsku razliku, dal je neko imao takva iskustva? Evo cale i ja se mucimo peti dan zalivajuci kukuruz. Vodu uzimamo iz Drine sa mio standard pumpom na benzin 3,7kw. Obala je visoka oko 15m. Onda pri vrhu preuzima tomosova pumpa na mesavinu.😄 Njiva je 0,9ha i dugacka 300m. Tako dobijemo oko 240L/min sa crevima od 2 cola.

1 bar pritiska= 10 m visinskog stuba.Imas razne kardanski pumpe od 4-12 bari.S tim da od pumpe do vode ne sme biti više od 4-5m.Znaci morao bi da pridješ sa pumpom sto blize vodi.

To je pravilo za svako povlačenje vode. Na visini oko 7m vodeni stub se kida jer veza između molekula ne može izdržati to razvlačenje.

Evo konkretno, vucem vodu iz jednog kanala, visinska razlika je 4 metra a do vode imam 18m usisnih cevi.Guram vodu 300 metara od kojih je zanjih 100 ide uz brdo.50cevi, 25 rasprskivaca. Mozda sa usisnim crevom koje je 150 mm bi mogao da zalivam i dva takva reda.
294562483_5567716409945296_3527474532294402553_n.jpg

Poslednja izmena:
Evo konkretno, vucem vodu iz jednog kanala, visinska razlika je 4 metra a do vode imam 18m usisnih cevi.Guram vodu 300 metara od kojih je zanjih 100 ide uz brdo.50cevi, 25 rasprskivaca. Mozda sa usisnim crevom koje je 150 mm bi mogao da zalivam i dva takva reda.
294562483_5567716409945296_3527474532294402553_n.jpg
Tako sam i ja otprilike radio s tim sto je usisno crevo bilo 12m i gurao sam u tifon fi75 na 400m na kom sam imao 8 bara

To je pravilo za svako povlačenje vode. Na visini oko 7m vodeni stub se kida jer veza između molekula ne može izdržati to razvlačenje.
Ako si u prilici pojasni ovaj boldovani deo ? Imam neka skromna saznanja iz srednje škole i kad se objašnjavao princip rada pumpe uglavnom se pominjao atmosferski pritisak po cm2 i 760mm visine živinog stuba kao ograničavajući faktori sa koje dubine se može " povući " voda ?

Ako si u prilici pojasni ovaj boldovani deo ? Imam neka skromna saznanja iz srednje škole i kad se objašnjavao princip rada pumpe uglavnom se pominjao atmosferski pritisak po cm2 i 760mm visine živinog stuba kao ograničavajući faktori sa koje dubine se može " povući " voda ?
Sila koja djeluje kao veza između molekula (kohezija) određuje i kojom silom se nešto može razvući do pucanja.
U vodi se to vrti oko 7 m i ako se poveća razmak između pumpe i vode ta sila između molekula to ne može izdržati i pokida se kao da na tanko uže okačimo veći teret nego što ga uže može nositi.
Čelična nit može podnijeti veću silu jer su u metalima jače veze između molekula, u odnosu na vodu.

@pop step I to je 30l po m2 ?.Ne razumem sto ljudi komplikuju stvari,navodnjava se povrsina,nema sta nikakvi metri da se koriste,nebitno kakav se sistem navodnjavanja u pitanju.

Nazad
Vrh