Sistemi za navodnjavanje

Malo su mi čudne ove vaše računice gubitaka. Sve nešto sabiram ali mi se neuklapa, po tvojoj priči ja koji imam slap500 sa 7 bara pritiska ne bi mogao da teram tifon. Evo računice po ovom, imam 4m usisno crevo sa gubitkom 1bar po metru ostaju mi 3 bara na pumpu, tranzit do tifona mi je 100m tu gubi još 1 bar znači u tifonu mi ostaje 2 bara i na kraju od 270m do topa ja sam u minusu sa pritiskom. Dakle moj tifon nema šanse da radi ili ja to totalno drugačije računam.

Jedino ako vučeš iz otvorene vode imaš manje gubitke.... Tako mora i da radi tifon sa tom pumpom, možda i to možda baca 200-300L vode u minuti.... Ti Slapovi su teško Njesra... To je za zalivanje baštica, a da tera tifon neko duže vreme verovatno bi se raspala.

Aj dobro svako ima svoje mišljenje i smatra da je samo on u pravu. Kupio sam je pre više od 10 godina, ne znam tačno, i dalje me služi, da je tako kako ti kažeš davno bih je bacio.
@bomet da 7, bar je tako rekao kad sam kupovao. Bila je opcija 800 litara sa 3,5bara ili ova koju sam ja uzeo. Inače na ulazu u tifon imam sat koji pokazuje 6 bara kad radi.

Jedino ako vučeš iz otvorene vode imaš manje gubitke.... Tako mora i da radi tifon sa tom pumpom, možda i to možda baca 200-300L vode u minuti.... Ti Slapovi su teško Njesra... To je za zalivanje baštica, a da tera tifon neko duže vreme verovatno bi se raspala.
Baš su po meni dobra stvar.Malo troši, kvalitetan motor, traži malo pažnje( za rad po vecem suncu obavezan suncobran) , eventualne popravke jeftine za razliku od agregata sa vecim motorima.Imam DMB plava pumpa, prezadovoljan.

@john Dmb Slap imas u izvedbi 500 i 800 l/min, s'tim da ove od 800 imaju pumpe visokog 5 bari i niskog oko 2,5-3.
Slap 500 imam bas dugo godina samo namontiranu na elektro motor i ubrzanu, mada je ne koristim. Njen kapacitet je oko 10 malih izraelaca i to je to. O tome da teras tifon sa njom, zaboravi.
U mom kraju svi se bavimo povrtarstvom, raznorazni sistemi za navodnjavanje su prisutni. Cak ni veci slap 800 niko ne koristi za teranje tifona, pogotovo ako je top na kraju, tu mora mnogo ozbiljnija masina.

Čekaj jel mi pričamo o istim pumpama? Kupio sam je na vašaru u Temerinu od čoveka koji se bavi samo sa tim. Lombardini dizel 14ks i na njega namontirana pumpa direktno. On mi ponudio dve opcije i kad sam rekao da treba za tifon dao mi ovu koju imam i sa tim radim godinama bez problema.

Tako je, montiraju se na Lombardini motore.
Nikako mi nije jasno da sa njom guras tifon? Koji tifon imas, promer creva, koja dizna ako je top u pitanju?

Tifon je Fi 50mm a top je imao oznaku mislim AQ42G to je kopija mislim Jolly ako se nevaram a dizna16ka na njemu.

Verujem ti na rec da to zadovoljava tvoje potrebe i da radi. Skromna je varijanta tifona pa to pije vodu ako zalivas neke manje povrsine.

Zavisi koliko imaš jaku pumpu da može da savlada gubitke.

Svaki 1m da vuče vodu iz bunara gubi 1bar. Isto tako 1 bar gubi na svakih 100 metara što gura vodu pumpa. A i na kraju na topu ti treba bar 5-6bara pritiska da to radi kako treba.
Ne treba ti 5-6 bara ,sa 2-3 bara vec radi posao

Da li neko ima iskustva sa Villager pumpama za vodu, koliko su kvalitetne i koju bi bilo najbolje kupit.
U planu sam je koristit za zalijevanje vece povrsine sistemom kap po kap
Recimo dva hektara bi zalijevo i da li je to izvodljivo sa takvom pumpom iz jednog puta ako ne onda bar 1h odjednom da pokriva, a mozda bih je nekad koristio i za vodeni top

Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Cev 6 metara pobodena u zemlju, tako kod nas svi rade
38c998259fbc2ef79f12d98c61c7583d.jpg

Mozda ova najskuplja sto je

Ja koristim WP 60 Villager godinama. Zalivam sa njom oko 1,7ha odjednom. Creva su od 4l/h/m, nisu duza od 100-110m. Na bunaru ima oko 1bar, a na kraju trake oko 0,7-0,8.
Pumpe odlicnog kvaliteta koliko se maltretiraju i neodrzavaju. Kod nas su oko 30000 din, i izguraju celu sezonu maltene sakodnevnog 12-16 sati zalivanja. Kad krene da zeza, bacis je i kupis drugu, jer uglavnom kad jednom krenu da zezaju, zezaju stalno...

Nazad
Vrh