Danas sam ponovo bio kod onog mog drugara da vidim dokle su stigli radovi u izgradnji betonskog silosa kojeg pravi potpuno sam. Silos je skoro gotov, sutra će biti završen krov i onda ostaju još samo neke sitnice da se finiširaju (šuberi i kapica na vrhu krova).
Konačan izgled silosa je već sad vidljiv na sledećoj slici:
Krovna konstrukcija je izvedena u stilu kišobrana. Sa centralnog stuba se pružaju 10 cevi ka obodu silosa obrazujući tako 10 polja, a pravilan raspored su olakšali vrhovi armature iz armaturne mreže. Visinska razlika između vrha centralnog stuba i oboda betonskog dela je 1.10 ili 1.20 m (nisam zapamtio). Evo nekih detalja:
Na mrežu cevi su postavljena tri reda štafli:
Svako od 10 polja je pokriveno sa po dva trougaona segmenta od 0.6 mm debelog pocinkovanog lima. Lim je došao u rolni i sa ovim načinom krojenja je maksimalno iskorišćen materijal a otpaci su zanemarljivi:
Post je spojen: [time]понедељак, 20. септембар 2010. 19:26:55 CDT[/time]
Limar bi verovatno drugačije spojio dva susedna limena segmenta, ali moj prijatelj je iskoristio fabričke "U" profile koji se koriste kod montaže gips-kartonskih ploča i spoj dva susedna segmenta sada izgleda kao na slici. Jednostavno je, praktično a mislim i dovoljno funkcionalno:
Iako se čini da je krov talasast, odnosno cik-cak, pogled na to kako limovi ravno leže na štaflama ukazuje da je to ipak samo optička varka

:
Na krovu postoje dva otvora, donji veći je za ulazak u silos, a gornji manji je za punjenje silosa preko pužnog transportera (treba li da napominjem da je i taj transporter sam napravio

):
Na silosu postoje tri otvora za pražnjenje postavljena na 120 stepeni. Jedan od ta tri otvora je u sklopu malih vrata na zidu silosa, kroz koja takođe može da se uđe u silos kad se ovaj isprazni do nivoa ispod otvora za pražnjenje. Evo nekih detalja kako je rešeno zatvaranje i otvaranje tih vrata:
I za kraj, jedan moj lični utisak. Iako spolja silos ne izgleda veliko (prečnik je 5.7m a visina do krova 2.45m), kad se pogleda unutra to deluje ogromno. Do visine krova ima zapreminu od 63 m3 a nije zanemariv ni deo koji može da stane u kupu krova. To je otprilike negde oko 4 vagona soje. Silos bi mnogo lepše izgledao da je višlji (npr. 4m, tj. dve armaturne mreže po visini), ali za to sad nije bilo potrebe. Oni šiljci armaturne mreže koji vire iz betona su zato namerno ostavljeni da bi se, ako se ukaže potreba, silos lako povisio.