Kod mene je u selo tamo od 2002. pa do danas formirano i rasformirano desetak tih "udruženja" i "zadruga". Svaka je isplanirana "bratski" a sve se naravno svelo na "pošteno pa ko koga zaje*e". Tako se udruživalo po 4-5 domaćina pa su se kupovale zajedničke mašine, zemlja se uzimala u zakup zajednički itd itd itd...možete da zamislite kako je bilo kad krene sezona poslova i žetve...
Evo slučaj baš za ovu temu. Poslednje od tih udruženja se rasturilo (sa sve tučom) prošle godine u sezoni siliranja. Svi znamo kakva je prošča godina bila i da je često samo par dana značilo razliku izmedju relativno "živog" kukuruza (sa još nešto zelenila) i beskorisne suve stabljike. E, ta grupa je pretprošle godina kupila odličan Mengele jednoredni nošeni SK (ne znam oznaku al nije mu bilo ravnog). Kao i sve zajedničko nosio je kako je ko stigao, niko nije održavao, niko nije podmazivao, niko nije pazio niti je ta jadna mašina ikad vidila kakvu garažu ili bar ceradu. Za jednu godinu je propao do te mjere da je gotovo pa bio samo za otpad. Prošlu sezonu, kad se baš moralo žuriti radi spomenutih vrelina, prvi komšija je dovezao od nekog rodjaka valjda ogroman Fendt od 100-120KS), zakačio za njeg taj SK i raspalio dva dana i dvije noći a potom je, te zadnje noći, vratio SK u dvorište gdje je bio (u gluvo doba noći naravno). Sledeći koji je bio na redu da radi silažu imao je šta da vidi ujutru. Išao sam da gledam rasklapanje i mogu vam reći da onako uništenu mašinu nikad prije i posle nisam vidio. Popravka je trajala više od jedne sedmice i možete da mislite šta je bilo sa kukuruza za to vrijeme...