Silokombajn

fiat 615 samo ti znas koliko tebi vredi, a cene se krecu razlicito od podrucja gde ga prodajes. kod nas oko 500 e u proseku

Ima 104kW tj. nekih 141KS. To mu dodje 47KS po redu zahvata (tri reda). Ako ljudi (nekako) siliraju sa IMT 539 (39KS) i jednim redom a kod mene u selu redovno siliraju sa Zetor 3320 (51KS) i jednorednim SK, onda mislim da motor kod ovog i nije previse slab.

ja svoj sk tjeram na 1000 obr.kardana na 1500-1600 obr.motora znaci oko 700 obrtaja kardana bude na tolikom gasu pa me interesuje da li smeta to posto na sk pise da je maksimalna brzina kardana 540 obrtaja
:ppozdrav:

Sasvim je sigurno da mu ne prijaja tako visok broj obraja. Tu jako trpe ležajevi, a posebno lanci jer su oni jako osjetljivi na prekoračenje broja obrtaja usljed djelovanja inercionih sila koje ih "rastežu" (teže da se odvoje od lančanika). Usljed toga valjci ne naliježu na zub lančanika gdje treba (bok) već nešto više, što jako troši lančanike i strašno isteže karike lanca i skraćuje mu vijek trajanja. Bavio sam se veoma velikim lančanicima (2000mm prečnika) gdje je dolazilo do pucanja lanca upravo iz navedenog razloga (lančani reduktor je radio sa motorom koji je imao više obraja nego što treba-originalni motor je otišau u vječna lovišta pa je stavljen drugi, nešto brži). Ti imaš nekih 150-160 [1/min], što je solidno preko maksinalnog broja obrtaja. Moja prepruka je da radiš sa 540 ili, ako imaš, 720 kardanom pošto bi tako uštedio nešto goriva. Sa 1000 obrtaja nisi u optimalnom režimu jer ti je za pogon traktora potreban nešto veći gas, a zbog toga na kardanu imaš previše obrtaja. Ušteda u gorivu ne opravdava veliko preopterećenje SK.

landini 9880 i mengele mb 220

f9egwk.jpg

2d0aozn.jpg

4h48pe.jpg

zanima me jos nesto da li smijem na ovom desnom bubnju vertikalno navariti rebrasto zeljezo da bolje uvlaci nekad zna da proklize cuo sam da su neki tako radili pa me interesuje moze li to samo treba ustimati da ne zapinje za ove zube na lijevom bubnju :ppozdrav:

2po1e07.jpg

Dal na ovaj glatki bubanj ne naliježe drugi glatki bubanj unutra ili tako nešto, možda za gnječenje zrna (corn processor)? Moguće je, sa druge strane, da je on namjerno ostavljen tako kako bi došlo do proklizavanja ako u SK krene previše mase, tj. da bi zaštitio mašinu (SK i traktor) od preopterećenja, posebno ako se pogon sa traktora na SK prenosi običnim kardanskim vratilom (bez frikcione spojnice). Mislim da je ovo drugo što sam naveo vjerovatnije, te da bi u slučaju da navariš zube moglo doći do često zagušivanja traktora (previše mase će doći na noževe jer bi doboši prisilno gurali masu unutra, bez ikakve mogućnosti da dodje do proklizavanja).

moguce je svasta nismo ga jos otvarali pa ne znam sta ima unutra
mozda je i bolje ostaviti ovako ne bi dzabe fabricki tako bilo
sto se tice kardana bio je kardan sa lamelom i prosle godine je kukuruz bio toliko los samo na toj jednoj njivi (neuspjelo prskanje) i kostan i ambrozija su bili skoro veci od kukuruza znaci oko 1,5m -1,80m je to bilo sve visoko i sve je to islo u silazu i kad nakupi kostana i ambrozije znalo je cesto zaglavit i od tako cestog zaglavljivanja je otisla lamela i na kraju smo je fiksirali (zavarili) i onda je 2-3 sata je tako radilo i onda je se razcijepio kardan i to je zamijenito posle je otisla u sk neka kajla pa je i to zamijenjeno i tako je uspio zavrsiti nekako
sto ti kazes bolje ne varit nista ko zna sta bi sve bilo da je i to bilo navareno
jos da dodam prenos iz kucista prema onim nozevima je preko kardana a ne preko remenja
:ppozdrav:

Pozdrav drustvo !!!
Imam jedan problem, danas su moji silazirali kukuruz, sa PONTINGER MAX II, i kazu mi da gusilo mlogo, da je kardan spor.
Interesuje me, dali je stvarno spor, a radi se o IMT 577, 89 godiste?
I ako jeste, sta da uradim , da bi to islo brze i kako treba, i koliko bi to kostalo od prilike?
Hvala unapred svima na savetu i razumevanju !!!!:ppozdrav:

Nazad
Vrh