Setvospremači

Stigao prvi deo delova za izradu setvospremaca.

Prva 4 para gledajuci sa leve strane ce biti za kacanje rotora.Bice tu jos dorade i dodataka,ali tako otprilike ce ici.

Kolega kako ćeš rotore da napraviš na koji sistem ćeš odraditi kačenje,jel radiš jedan ili dva reda?

Radicu u dva reda. Mislim da je kacanje kao na IMT setvospremacima. Ubacicu sliku kasnije kako ce izgledati. Rotore ne mogu uraditi sad, samo cu uraditi "pripremu" za njih.

Rotori ce biti od flaha 35x5.Zicane ne umem da napravim :osmeh:
Nikola
Ovakvo kacanje mi je najjednostavnije da napravim, a mislim da ce biti dobro, jer ce biti jace nego sto je na IMT - u.

Dobro je to kačenje, samo malo deblji flah na koji će se vezati i ojačati ga malo kad uradiš sa flahom biće to super rotori.Vidim da mnogi sad rade sa uvrnutim flahom bilo ravan ili nazubljen. Skoro sam video čoveka što je uradio na njegovom kongskilderu od 8mm flaha rotor ali po segmentu, isekao nazubio i navario cik cak povećao mu prečnik, bolji rotor nisam video,bio na prodaju i sad mi krivo što ga nisam kupio...

Ako su cestiti rotori hoce da odvale kutiju i nosac kad naidjes na dobre rupe i na takvo resenje mora spremac imati tockove zbog dubine rada.

Naravno točkovi nisu tu đžabe stavljeni .Hvale jako Consum i njegov učinak ali koliko sam ja primetio rotori mu jesu masivni ali nekako mi je grubo to štelovanje, točkove nema sad dal je to prednos ili mana podeljena su mišljenja...

Kod imt-a prednji rotor trpi veći pritisak na zemlju od zadnjeg i pre strada, nosači rotora tojest raspored težine i pritiska na rotore uopšte nije ravnomeran na oba rotora i to mi se nesviđa kod imt-ea a koliko vidim i na kopijama ponavljaju istu grešku pošto im je lakše ovako da prave i niko neće da se potrudi da to ispravi.Što se tiče consuma jeste malo zeznuto što se tiče podešavanja dubine zadnjeg dela setvospremača ponajviše zbog nepristupačnosti za ključeve ali kad se namesti to radi posao.Ima u selu jedan sa koskildeovom ramom 3,7m i nabačeni konsumovi komplet rotori i fiksirana piramida i radi kao konsum.

Na Consumovim setvospremacima drzaci rotora deluju najbolje i verujem da se to i u radu pokazalo najbolje.Dosta toga moze da se napravi i u nasim malim radionicama,ali treba i para.Zato sam se ja odlucio na ovu malo jeftiniju varijantu.Slicno ovome,ali malo jace:

Ram ce biti od kutija 60 x 60,a na piramidi i na mestima gde ce biti drzaci rotora,ce biti navucena kutija 70 x 70.
Ovako sad izgledaju te plocevine (ne vide se najbolje na gornjim slikama)

Znaci,kroz ovu rupu kvadratnog oblika prolazi kutija 70 x 70.
A u ove okrugle rupe (na IMT je po jedna rupa,a ovde ce biti po dve) ce doci nesto kao prsten koji ce se zavariti tako da moze da se skine i zameni novim kada bude doslo do njegovog ostecenja.

Bice tu jos nekih ojacanja,bice i opruge nesto jace nego inace,i tako to.
Uostalom,videcete,postavljacu slike.
Inace,setvospremac ce biti zahvata 3,1 ili 3,3 m(jos ne znam tacno,odlucicu kad dodje vreme za to).Bice iz jednog dela.Mogao bih napraviti i da bude hidro sklapanje,ali nemam "vremena" ::novac:: :osmeh:

Ne bi trebalo iza traga traktora,jer traktor potone i onda kad bi ti mali tockici usli u trag,ne bi imali nikakvu ulogu ili bi islo preduboko

Nije grubo,tako treba da bude,sa rotorom i toplingom stelujes dubinu i kad legne nema da seta gore dole,jednaka dubina spremanja,dok na IMT-u radi u valjcima zato ih ne volim.

I kod nas nesto nisu zaziveli ti imt odnosno konskilde sa kopirnim kotacima i zicanim valjcima koji disu na oprugama , a i zemlja nije da mozes metlom korovacom da prodjes u proljece i da sijes. RAU sistem sa zadnjim valjkom bez opruga sa stelovanjem navojem i rotorom od flahova se puno vise koristio a i rotori su bili dugovecniji.

Ne dolazi Consum u obzir više.
problem su valjci, za duhan trebam finu i duboku pripremu, a tu mi se na Consumu strašno valjci štopaju.
Consum je stvarno strava sjetvospremač, ali kako moji valjci sa plastikama tako i na novom sa ležajevima štopaju se.
Sa Ferocoopom sam u zadnje dvije godine pripremio 150 jutara sve skupa, zaštopao mi se nije ni jednom, da ne sadim duhan Consuma bih opet kupio sigurno.

Nazad
Vrh