Setvospremači

Kod mene je zatvarano sa germinatorom gde je razmank izmedju 2 radne moticice 5cm i nije gusilo, a oranje zdravo imalo brloga na povrsini.

Ne znam, nisam jos radio sa njim. Imam dve njive gde se nije dobro zaoralo pa cemo videti. Ja mislim da ce gusiti i da cu morati prvi prohod ici sa redovnim spremacem, a kolega sto ima takav spremac kao moj samo 3.3 metra kaze da nece gusiti. Videcemo.

Niđžo, hoće da guši ako je malo vlažnija zemlja pa ti onda uradi prvo lepo zaorane njive a za kraj kad se bolje prosuši ostavi te što se nisu dobro zaorale.

Bojčetić pa i na ovom spremaču je razmak 5,5 cm između radnih tela. (4,4m / 80 kom. = 5,5 cm):ppozdrav:

@KAMENI
Jasno mi je da je i kod njega (Nidze) na germinatoru jako gusto sa moticicama. Samo sam naveo da smo mi uspeli na lose pooranoj zemlji kad nije bas ni bilo suvo odraditi posao bez muke i gusenja, tako da verujem da ni on nece imati problema. :ppozdrav:

Jedan iz sela prosle godine kupio spremac sa onim ravnim s oprugama (ne znam strucan naziv).Pre neki dan je kupio sve ove obicne s opruge i zamenuo.Kaze da ono nista ne valja.Ja sam citao ovde na forumu da su te opruge bilje.Da li neko zna da objasni za sta se koje koriste?Posto sam ja hteo da kupim te ravne?

Ravne s opruge ako su germinatorske, male, mnogo su kruće i čuvaju vlagu u zemlji kako je rastresaju, ali da bi rastresli potpuno zemljište moraju biti mali razmaci između njih kako se ne bi eventulno provlačile travke jer one nemaju efekat obične nakrivljene s opruge koja potkopava bukvalno i čupa napolje kako se koba motičicama. Ravne ,obične, (velike) s opruge mnogo više sile prenose na samu konstrukciju setvospremača zbog toga što su jako krute i stoga se prave germinatori koji su mnogo masivnije i jače građe od običnog setvospremača, međutim njihove vibracije su jače i bolje deluju na rastresanje krupnih grudava kad dođu u dodir. Veliki razmaci između ravnih (10cm) s opruga omogućuju da se između eventualno njih provlače travčice. Zbog toga bi teorijski najbolji preporučeni model rada podrazumevao, prelazak prvog prohoda sa običnim setvospremačem krivih s opruga i onda tek sa germinatorom na kojem je naštelovana potpuno precizno dubina rada, koja se naročito bitnim pokazala kod industrijskih biljnih kultura, gde je bitna ujednačena tvrda podloga zemlje i potpuno rastresit prekrivač. Obične, krive, s opruge su mnogo fleksibilnije i upijaju veliki deo sile,čime se čuva konstrukcija setvospremača. A efekat potkopavanja je mnoogo bolji nego kod ravnih.

Jedan iz sela prosle godine kupio spremac sa onim ravnim s oprugama (ne znam strucan naziv).Pre neki dan je kupio sve ove obicne s opruge i zamenuo.Kaze da ono nista ne valja.Ja sam citao ovde na forumu da su te opruge bilje.Da li neko zna da objasni za sta se koje koriste?Posto sam ja hteo da kupim te ravne?
Ove godine kad ima previše vlage bolje su klasične S opruge da malo prosuše zemlju

@KAMENI
Jasno mi je da je i kod njega (Nidze) na germinatoru jako gusto sa moticicama.

Bojane, ovo je setvospremač :osmeh:

@Velja
Bice slika masine za koji dan.

@KAMENI
Sinisa germionator/setvospremac, poenta je bila na GUSTINI moticica kao jednom od ogranicavajucih faktora za rad u brlogu. :ppozdrav:

bice,danas kad smo ga skidali sa kamiona bile mi masne ruke pa nisam hteo umusaviti telefon,ostao je u firmi gde je viljuskar koji ga je skidao,donecu ga u ponedeljak kuci i bice slika

Nazad
Vrh