Servisiranje traktora

North ARMY je napisao(la):
najbolje je naftom zalivati zardjali navoj,tako smo mi na tanjraci ove godine odvrnuli saraf

Može ako nije mnogo zapekao, postoje spojevi kod kojih može u nafti da leži mesec dana i neće ni da mrdne!

gus.bar ga kod mene tako zovu.isto kao i blok motora.rusi ga mnogo vole sve odlivke prave od njega.

posto se ne razumem u materijale a voleo bih nesto da saznam jel mi mozete reci sta da pazim kod varenja i kako se ponasa taj tzv. GUS materijal...

Za varenje gusa ti trebaju i posebne elektrode, ako varis s obicnim aparatom. Za sus-gas nemam pojma, jer s njim nikad nisam radio ;)

Varis ga s posebnom elektrodom, kao sto varis zeljezo... Ima malo vise otpada i koliko sam upratio da se var teze oblikuje, jer se vrlo brzo "skori"...

Ovo su samo moja skromna iskustva, ali ono...

Bobo je napisao(la):
Za varenje gusa ti trebaju i posebne elektrode, ako varis s obicnim aparatom. Za sus-gas nemam pojma, jer s njim nikad nisam radio ;)

Varis ga s posebnom elektrodom, kao sto varis zeljezo... Ima malo vise otpada i koliko sam upratio da se var teze oblikuje, jer se vrlo brzo "skori"...

Ovo su samo moja skromna iskustva, ali ono...

skromna ali korisna !;)

Braco , iz malo iskustva ti kažem , gus se teško vari , naročito ako to već nisi radio :sta:
Dobar REL aparat (po mogućnosti ispravljena struja) , dobar dodatni materijal (elektroda) i dobro oko i ruka.I opet je rezultat neizvesan jer je svaki var standardno malo otporan na smicanje , a ovde će biti relativno kratak var - pa ako je to zapeklo , tipujem da će pre da popusti var nego šraf !
Ako je gus u pitanju - RAZBUŠUJ
Inače gus može da se vari na hladno i vruće (sa predgrevanjem) , ali ja sam probao samo na hladno. I sve čto napisah važi za REL postupak - u ostalim metodama nemam iskustva

Gus je jako zajeban za varenje.Sto puta sam ga vario.i opet mi se desi da totalno neuspe.Na hladno mi nikad nije uspevalo.Uvek ga dobro zagrejem ,onako da moze dase na kratko pipne rukom, i onda idu NiCo (gusane elektrode).Mogu i takozvane srebrne(verovatno je neko video var koji nemoze da zardja,izgleda kao pravo srebro).
Desavalo se da ljudi vare blokove motora bez prethodnog zagrevanja,pa su u tom slucaju blokovi pucali sami od sebe odma pored vara cim pocne da se hladi.Ljudi onda vare ponovo,i tako upropaste blok.ZATO OPREZNO SA GUSOM
Predlazem da ako nekog ovo varenje interesuje,neka prvo vezba na nekom komadu gusa koji je odbacen,da se stekne rutina i iskustvo,jer zacas zatreba nesto zavariti
Jednom prilikom sam kod prijatelja vario onu gusanu ruku(bila ganc nova,od male privrede,majstor je slomio kad je montirao),koja pokrece CIGANCICU na Zmaju 141.Vario sam sa naizmenicnom strujom,grejanjem,elektroda NiCo 3.25 mm.
Izdrzalo je celu sezonu(doduse 50-ak jutara zita),I covek ju je onda za sledecu sezonu zamenio,a nju ostavio u rezervu.
Isto tako sam pokusavao variti izduvnu granu od 560 medjutim nije htela ni za zivu glavo ,stalno je pucala pri varenju.Matori mi je livac,kaze da je to zato sto je grana dosta stara i "prezrela od toplote"
OD drugara sam cuo da je on vario gus i sa rotacionim aparatom ali se zamene + i - pol,i da netreba cak ni grejanje.
Ja nisam probao,pa ako neko ima rotacioni aparat bilo bi zanimljivo probati.
Takodje postoje i elektrode za varenje Gusa sa obicnim gvozdjem ili celikom.Ovo cesto koriste Rusi,tj.vare gusane odlivke sa obicnom plocevinom.

Roto aparat se više slabo koristi otkad su invertorski (tiristirski) drastično pojeftinili.
Inače gus često puca pored vara zbog unutrašnjih napona , pa mu moraš dati vremena a i mesta da se rastereti.
Znači za blok ili bilo šta gde su deblji materijali dobro je izbušiti rupe burgijom (zavisno od debljine koju variš) , al fi 8 je obično dovoljna , dobar kanal i nalivaš polako po slojevima , a rupe zatvoriš na kraju.
Dobro je i svaki sloj vara istući čekićem 400-500grama , i sledeći var kad prvi sloj ohladi do mlakog.
Probaj nekom prilikom Lakarije , obično da dobre rezultate , al kao što si i rekao uvek može da krene po lošem :sta:

Ima li neko neki predlog kako da isečem panel u kabini za smeštaj zvučnika prečnika fi114mm debljina lima je oko
1-1.5mm . A tu je i tapacirung . :cao:

kad ocrtas mjesto za zvucnik izbuci jednu rupu kroz koju moze proc testerica od ubodne pile i opleti sa ubodnom pilom u krug pod uslovom da ti je testerica za metal

Potreban mi je katalog za imt 577 stariji tip ako neko ima neka postavi link odakle mogu da ga download-ujem ili neki drugi nacin za preuzimanje,ja sam naso neke linkove na ovom forumu ali nisu u funkciji.

Postavljen katalog za Zetore 5211, 5245, 6211, 6245, 7211, 7245, 7245h, 7711, 7745.

Nazad
Vrh