Servisiranje traktora

podrzavam misljenje LUCKY,kolbenschmidt sklop ::lose::,mahle :D,ovo govorim iz 14-og godisnjeg iskusta i 13-to godisnjeg radnog staza auto mehanicara,90%generalnih sa kolbenschmidt sklopom neuspe ili izdrzi citavih 30.000km,mnogo bre,a mahle 99% USPEH,ovo pricam o auto programu sto neznaci da u teretnom ili traktorskom programu nije isti problem,naravno masinska obrada kod CUBI,sklop kupljen kod CUBI jer je covek i uvoznik kolbenschmidt,i jos njegovi majstori kazu a sve je to zvaka"idi kupi i klipove pa cemo preciznije uraditi blok motora"i kao daju garanciju,a garancije nigde,moje licno misljenje je sledece,"kolbenschmidt je dobra marka al ORIGINAL" a ovo sto se prodaje kod nas je fuseraj teski,pravi ga tuto bugarin turcin i ko zna ko.

ljudi imam mali problemcic ... radi se o srafu za proveru nivoa ulja u prednjem desnom tocku, pukao je a kad sam kupovao nisam primetio! kako da ga izvadim... :sta:

Vidi, nisam mehaničar ali iz rtv prakse kad se neki šraf uzjoguni i neće napolje sa šrafcigerom uvek je pomoglo da na njega nalemim kakvu deblju žicu i onda preko te žice uhvatim kleštima i mora da se izvrne. Prevedeno na tvoj slučaj - pokušaj da navariš neki drugi šraf na ovaj polomljeni pa onda tako zajedno izvrneš. Naravno posle nađeš novi šraf da vratiš na to mesto.

kao sto dukej kaze najbolje da na njega ili preko njega stavis neku maticu,gledaj da unutarnji precnik matice bude kao spoljni tog ostecenog sarafa,jos ako malo viri ili je stariji ko sisa mlade rode,zavari sacekaj da se oladi malo i polako,nadam se da ces imati srece jer ako je jako stegnut a navoj je konusni bice cupavo,ajd sa srecom,probaj ga malo i cekicem po glavi kad zavaris,stari mastori kazu da saraf koji nece da se odvrne cekicem ga opi.... par puta i pola si ga odvrno,jedino neznam kako to deluje na konusne navoje.

U slučaji da ne možeš da navariš, buši rupu u njemu, ureži kontra navoj i odvrni.

hvala svima videcemo sta se moze uciniti! :cao:
javim ako bude neka nepredvidjena novonastala situacija ! a nadam se da nece :sreca: :sreca: :sreca:

Čugi je napisao(la):
U slučaji da ne možeš da navariš, buši rupu u njemu, ureži kontra navoj i odvrni.

I kad ovo napravis, onda cjeli sklop rastavljaj i cisti unutrasnjost od spene...

kao sto neko rece, uzmi maticu slicnih dimenzija, namjesti nad saraf, i s nutarnje strane ju zavari i cekaj da se ohladi te ga kljucem lako izvrni. Saraf je na vrlo dostupnom mjestu, i to bi se trebalo moci uraditi bez brige...

Tu se radi o sarafu koji ne mora biti jako stegnut i bez problema ce se na ovaj nacin odvrnuti. Naravno, ako ga ludi Rus nije stegao do te mjere da je puknuo od sile, a ne zbog nekvalitete samog sarafa, sretno ti bilo ;)

Bobo je napisao(la):
Čugi je napisao(la):

I kad ovo napravis, onda cjeli sklop rastavljaj i cisti unutrasnjost od spene...

kao sto neko rece, uzmi maticu slicnih dimenzija, namjesti nad saraf, i s nutarnje strane ju zavari i cekaj da se ohladi te ga kljucem lako izvrni. Saraf je na vrlo dostupnom mjestu, i to bi se trebalo moci uraditi bez brige...

Tu se radi o sarafu koji ne mora biti jako stegnut i bez problema ce se na ovaj nacin odvrnuti. Naravno, ako ga ludi Rus nije stegao do te mjere da je puknuo od sile, a ne zbog nekvalitete samog sarafa, sretno ti bilo ;)

Ma nemoraš probušiti šaraf do kraja da špena upada unutra. Probušiš ga do 3/4 njegove dužine i ureže navoj i vadi ga van. Samo prije bušenja treba dobro (u centar) kirnerovat šaraf da burgija neode u stranu i nenapravi još veće sranje.

Bećarina pusta je napisao(la):
Bobo je napisao(la):
Čugi je napisao(la):

Ma nemoraš probušiti šaraf do kraja da špena upada unutra. Probušiš ga do 3/4 njegove dužine i ureže navoj i vadi ga van. Samo prije bušenja treba dobro (u centar) kirnerovat šaraf da burgija neode u stranu i nenapravi još veće sranje.

Koliko mi je poznato da je to samo "cep", tak oda je njegova duljiva upitna. Ako vec ovoj metodi mora pribjegavat, nek odvrne saraf s druge strane i pogleda koliko je "dubok" da se nebi zezno...

Ovo sto kaze CHUGI je dobra tehnika,medjutim ukoliko bude bilo poteskoca oko odvijanja(jer uvek je urezani navoj manjeg prečnika a samim tim i manje zatezne cvrstoće,pa da nebi navoj oblaznuo) ,uzmi brener(mozes i ovaj od klanja svinja),pa dobro zagrej telo oko šrafa(ali nikako sam šraf,jer u tom slucaju se sam šraf širi i onda je još teže odviti),već samo blok oko šrafa,da ga malo popusti.
Na ovaj način sam sa brenerom čuda stvarao,nepostoji nista sto se nemoze odviti.Pogotovo je korisno kada su šrafovi i matice previše zarđale.
Ali pažljivo sa grejanjem NESMEJU SE SVI MATERIJALI GREJATI,i treba znati koji element u kojoj situaciji grejati jer jedan treba da bude sto topliji a drugi sto hladniji!

Bobo je napisao(la):
Bećarina pusta je napisao(la):
Bobo je napisao(la):
Čugi je napisao(la):

Koliko mi je poznato da je to samo "cep", tak oda je njegova duljiva upitna. Ako vec ovoj metodi mora pribjegavat, nek odvrne saraf s druge strane i pogleda koliko je "dubok" da se nebi zezno...

Ima dovoljno dužine, bez brige. A podrazumjeva se da će izvaditi čep na kontra strani i izmjeriti dužinu istog.

lakarije je napisao(la):
uzmi brener(mozes i ovaj od klanja svinja),pa dobro zagrej telo oko šrafa(ali nikako sam šraf,jer u tom slucaju se sam šraf širi i onda je još teže odviti),već samo blok oko šrafa,da ga malo popusti.
Na ovaj način sam sa brenerom čuda stvarao,nepostoji nista sto se nemoze odviti.Pogotovo je korisno kada su šrafovi i matice previše zarđale.

Potpisujem, jednom prilikom sam ovom metodom odvijao stari topling koji je kod čoveka godinama stajao u dvorištu na otvorenom, jeste da su radile dugačke poluge i pištao je da probije uši, ali upotreba brenera je JEDINI način da se tako extremno zapekli spojevi otpuste, e ako ni tako neće onda treba dići ruke od tog problema.,

Čugi to stoji i sam se nekad služim brenerom kako za skidanje tako i za stavljanje problematičnih djelova. No treba bit oprezan sa grijanjem da nebi došlo do neželjenih situacija.

Nazad
Vrh