Kas smo vec kod sjetve i sijacica, pa da priupitam i ovdje...
Imam IMT sijacicu 15 redova s diskovima, racunali smo koliko puta treba okrenuti tocak i dosli smo do cifre 54, da ga ne vrtimo toliko, okrenemo ga 13.5 puta (4 puta manje) i kolicinu sjemena pomnozimo s 400 da dobijemo sjetvenu normu po hektaru. NO meni se nekako cini da to nije u redu izracunato i da smo negdje pogrijesili u koracima.
Mislim, dosta je to precizno (priblizno tabeli u 20kg/ha) i obim tocka sam racunao bez ripni, posto one upadaju u zemlju jer one ne cine "koristan dio" u ovoj racunici...
Molim bilo koga tko ima knjizicu za ovakvu sijacicu da mi prepise taj podatak ako pise ili da mi napise kako ju on stela, jer ja sam sijao dvije godine po tablici i dosta mi laze, tj trosi osjetno manje sjemena nego tamo pise pa je zito ispadalo rijetko... Sijali smo jucer i opet mi nekako malo sjemena ispada i po ovom nasem sistemu a i po tablici... Negdje gadno grijesimo.
Unaprijed zahvaljujem i ispricavam se sto pitam pitanje na koje ce mi bar troje forumasa dati odgovor da imam formulu na forumu pa da racunam, ali kazem, nesto mi tu ne stima pa molim za pomoc na ovaj nacin.
Jos jednom isprike za ovo pitanje koje mnogima vec ide na zivce.