Sejalice za pšenicu.Opšta tema.

Obrade, kako si zadovoljan sejalicom, jel bilo nekih problema do sada sa njom, da li se lako našteluje? Ako nije problem napisi koju o sejalici...
Evo sezona odradjena bez kvara,posejao sam nesto oko 200 ha psenice,50 ha uljane repice i oko 110 ha trave kod Cirica u visnjama to je ukupno za tri godine. Po meni izuzetno precizna,travu sam sejao i na 45 kg po ha i manje i vise zavisi kako su trazili Ciricevi agronomi. Sejao sam i grahoricu doduse mozda par jutara,direktna setva na psenicu u prolece,i dobro je odradila posao. Po mene se lako steluje,imam malu vagicu premerim i izracunam i to je to. Cuo sam da neki pricaju da je ne precizna,al to je zato sto ih mrzi da mere i steluju . Ja savako seme namestim i merim ,imao sam ove godine slucaj da je solehio razlicito curio dve palete krupnije seme jedna bila sitnije. Po meni ova sejalica voli plicu obradu ,jer je teska i ima dobar potisak na diskovima,ne voli vlazno.Sve u svemu ja zadovoljan

Koja bi cena bila za polovnu IMT sejalicu za psenicu a da je u odlicnom stanju?
Gledao sam jednu u selu i znam da malo je kj posejala pa sam pomislio prodati moju i doplatiti za ovu. Nisam se raspitao ni koliko trazi.

Moja je otišla za 1150 evra sa branom...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Ako je dobar prodavac, ne gleda oglase, i ne treba mu ta imt, stoji i nista ne radi godinama, to bi moglo da ide i ispod 1000 evra tipa 800-900 evra. Ako gleda tržisno, to je 1000 evra čak i više, ali sad nije sezona.

Pretpostavljam da mislite na diskosne,po tim cenama.Raonik ide jeftinije,a i mogao bi dzabe,ja sigurno ne bi ni pogledao raonik imt sejalicu,znam koliko se patim sa mojom,diskosna je puno bolja.

Diskosna ali prava ne IMT i njoj slične što se samo zove da imaju diskove.Kada stisneš bateriju da seče i useva između ostalog i u put ako treba a ne da se krive nosači i diskovi.

Diskosna ali prava ne IMT i njoj slične što se samo zove da imaju diskove.Kada stisneš bateriju da seče i useva između ostalog i u put ako treba a ne da se krive nosači i diskovi.
Jeste ali košta kao dve imt. I ja bi bolju, ali mi pun kufer rada za gvoždje, koje nemam ni gde da metnem u šupu. A površine koje radim mizerne. I najbitnija stvar kada Bog da, vršio sam 5,5 tona pšenice po kj. Prošle godine ni kuhn koja seče zemlju, a ni horsh ni posejale pšenicu koja je rodila 4 tone o kj u našem polju. Ko je imao pšenicu u ritu još je bilo oko 4 tone.

Ne košta toliko.Ja sam uzeo Olt Sigmu za 900 e u ispravnom stanju.Dodao sam joj točkove da može da se vuče i to me je koštalo još nekih 200 evra.Seje u beton plus nagazni točkovi a sada planiram da je prepravim u nošenu jer je dosta široka u transportu i plus bolji manevar sa nošenom.

Koliko je široka? Mozda je tu problem. Odlična sejalica, ne previše skupa, izgleda pomalo nezgrapna i nije za redovan transport ili manji traktor?
Jel nisu njene cene u oglasima oko 2000 evra?

Ova moja je 3m široka.Dodao sam joj točkove sa strane i sada imam oko 4+m širine.Nije to problem za vući, vukao je 577 bez problema svuda nego je dosta nezgodno kada ideš negde gde je frekventan saobraćaj i uski prolazi pa se non stop sklanjaš, nišaniš gde ćeš i kako ćeš.Jesenas sam u susednom selu opalio u kontejner jer niko ne .ebe iznenađenja da se skloni u stranu pa zato hoću da je prepravim u nošenu jer sada imam sa čime.Može da se nađe povoljno samo treba da pecaš stalno.Ja sam ovu tražio godinama i naletim slučajno.

Ja ove godine imam posejano 17 kj a zadnjih 15 god. a mozda i vise uvek sam manje od 10 imao.
Ljudi kod nas seju sa IMT sejalicom diskosnnom na desetine i desetine kj i ne vidim problem u sejalici. Ne razumem zasto bi trebala u beton posejati? Pa valjda se zna kako treba zemljiste da se pripremi za setvu psenice.
Druga stvar, kod nas u ataru je pojam kad neko i dostigne prinos od 4 t/kj.
Zadnjih 30 god. a i nikad pre, jednom sam dostigao do 4.7 t/kj i jos jedno 2 puta do 4.2 t, uglavnom se prinosi vrte oko 3.5 t/kj, gore dole 100-200kg.
Da naznacim da ako vam se cine prinosi malim ipak se djubri sa 100 do 150 kg/kj MAP-a ili 200 kg/kj 3 x 15 ili 16 i prihrane od 150 do 250 kg/kj AN-a.

Ja sam prošle godine kupio olt etu48..nisam smeo da posejem sve površine sa njom,plašio sam se rasporeda i preciznosti. 50% sa sejao sa imt nošenom 23reda diskosna. Kada je nikla pšenica posle Olt sejalice pokajao sam se što nisam sve posejao sa njom. Prvo ,useva pod pritiskom cilindra. Drugo širi red nego kod imt. Treće nema drljačenja nakon olt jer je sve u zemlji. Preciznost je vrh. Samo što je malo gabaritna za transport, točkovi joj gaze 310cm ,kao kombajn.

Sent from my ASUS_Z012D using Tapatalk

Peet meni i ljudima kojima sejem pšenica je uvek nicala u jesen od kada sejem sa Sigmom čak i pre par godina kada je većini nikla u februaru i martu mesecu.Jednostavno spremim danas koliko mogu da posejem sutra i tako radim dok ne završim setvu.Bude vlage, Sigma useje seme na 5 cm dubine plus nagazni točkovi sabiju i nema isušivanja.Jedino što mu treba dobre dve nedelje da izađe napolje ali ne smeta mu ništa.Useva odlično u loše pripremljeno i tvrdo ugaženo zemljište bez ikakvih problema a IMT će malo morgen usejati u tvrdo da ne ostane seme od gore po površini.Pišem za moj teren i zemlju kod mene iz ličnog i praktičnog iskustva.

Ja imam Isariu na lulama i bolje seje od Imt sejalice sa diskovima,drugacije je napravljena i bolji potisak ima,seje i u ne primpreljenom odlicno..pozadi ima branu i nema semena na povrsini

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

@Matic
U tezoj zemlji za obradu, a skoro u 99% slucajeva sejem psenicu nakon suncokreta i blago vremeno pripremim, mozda i ne ulazi 5 cm ali ni zrna ne ostaju na povrsini. Ne kazem ja da tvoja nije bolja ali fino odradi i IMT sejalica posao.
E sad, priprema posle kukuruza u kisovitoj godini i sabijenoj zemlji to je vec druga stvar i tu svakako treba dosta ozbiljnija sejalica.

Ja ove godine imam posejano 17 kj a zadnjih 15 god. a mozda i vise uvek sam manje od 10 imao.
Ljudi kod nas seju sa IMT sejalicom diskosnnom na desetine i desetine kj i ne vidim problem u sejalici. Ne razumem zasto bi trebala u beton posejati? Pa valjda se zna kako treba zemljiste da se pripremi za setvu psenice.
Druga stvar, kod nas u ataru je pojam kad neko i dostigne prinos od 4 t/kj.
Zadnjih 30 god. a i nikad pre, jednom sam dostigao do 4.7 t/kj i jos jedno 2 puta do 4.2 t, uglavnom se prinosi vrte oko 3.5 t/kj, gore dole 100-200kg.
Da naznacim da ako vam se cine prinosi malim ipak se djubri sa 100 do 150 kg/kj MAP-a ili 200 kg/kj 3 x 15 ili 16 i prihrane od 150 do 250 kg/kj AN-a.
Prinos od 4t/kj je svuda za respekt. To što se ljudi proseravaju i hvale sa 4,5-5-5+tona/kj te rezultate treba uzeti sa rezervom. Pogotovo što to nekima čak bude i prosek na celoj površini. Dok im neko tačno ne izmeri površinu ili se zapriča sa njim u kafani....

Nazad
Vrh