Sejalice za pšenicu.Opšta tema.

Ta oltova je odlicna sejalica,a povoljna svi koji je imaju i seju detelinu sa njom se kunu u nju.Drug je ima jos ona sto joj pogon ide preko remena kaze ne bi je dao za novu bilo koju.A drugi drug ima onu sto joj pogon ide preko kardana stime sto je ta vrh ocuvana kao da je juce izasla iz fabrike kompletna sa svim plocama i ta seje zajebalo vek.Generalno za tvoje potrebe bolju ne trazi.

Za gamu trebas imati poseban lijevak za sjetvu sitnih sjemena, ne moze se sa istim sijati psenica i neka trava. I da napomenem, gama ne trpi prljavo sjeme sa klasjem ili komadima slame, zagusi i poremeti nastavljenu sjetvenu normu.
Sijacica nije teska, ne vjerujem da ima vise od 150kg i nema veliki pritisak na ulagacima, ima podesavanje ali kad naidje na neki kamen iskrivi se komplet ulagac
Ja je imam al bi rado mjenjo za neku drugu.

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

Ja imam gamu 18 sejem i detelinu samo se zameni spirala, inače mora biti dobro "utegnuta" kod spirale i turbine za sitno seme. Mane su joj oce da guši u prljavom semenu, preslabi pritiskači na baterije krive se kad naidje na neku dzombu ja sam ih kompletno napravio nove mnogo jače i nema vise problema. Mnogo joj fale poništavači tragova. Ja sam nekako uglavio od imt. Nije bas precizna u gram ali zavrsava posao kad se malo modifikuje.

Ako je pitanje za mene, skale nema nikakve veze sa kolicinom semena svake godine je različito i zavisi od sorte i krupnoce, jedino precizno podesavanje je podmeravanje sa ceradom i obrtanjem tockova.

Ja imam GAMA18 kupljena nova 1984 god.gume su 5.00 / 8 potrebno je 32 okreta tocka kolicina koja ispadne je za povrsinu od jedan ar a 19 okreta za jedno jutro.
GAMA14 gume 3.5 / 10 potrebno je okrenuti 43 puta za jedan ar a 25 okreta za jedno jutro.
Tako pise u tehnicko uputstvo koje sam dobio kad sam je kupio inace sejalica lepo sadi samo trazi cisto seme bez slame i klasija (siljki) nakupi na vrhu spirale gde se steluje prljavstinu i onemoguci izbacivanje semena.Prilikom stajanja u setvi moras se vratiti 1.5m nazad jer ostaje prazna bez semena (dok napuni cevi).Ako ti je njiva u trouglasta moras da racunas na vecu kolicinu semena zbog preklapanja u zavrsetku redova (naprimer ako hocu da bacim 2.5 kg semena nastelujem je na 2.2/ 2.3)Dolazi do razlike i u krupnoci semena ako je nastelujes naneku sortu psenice koja ima krupnije seme pa posle toga sipas neku sortu koja je stnijeg semena kao naprimer apac vise ce baciti po ha.Inace lepo sadi sve deteline ja sam sadio smilju (zuti zvezdan) faceliju dok se malo naviknes zahvalna ijeftina sejalica .(kais je 10/1375)

Pise u ovoj temi kako se racuna,samo teba procitati,kako treba izmeriti obim tocka pa koliko treba da okrene da bi presao 33m.
Za sejanje deteline Gama ko nece da menja setveni prsten za sitna semena moze i sa onim za krupna,mera 5din da jezicak sto gura seme blago prelazi preko njega,15kg/kj.

Pošto je jesan posle setve prodata imt sejaljca, u potrazi sam za novom. Od turskih su mi nekako najvise za oko zapale Irtem i Sakalak, 3 ili 3.5m. Da li da uzmem u razmatranje jos neku tursku?

Ja ne bi gledao sejalice koje nemaju nagazne tockove na svakoj bateriji,bilo kao opcija ili u osnovnoj opremi,nebitno.A i nekako licno mi se svidja sistem disk ispred diska,2 diska ali ne jedan pored drugog kao kod npr imt i slicnih sejalica.

Ima dobar potisak, mana je sto su svi diskovi u jednom redu. Jedino ako nisu unapredili nesto. Inace dobra i kvalitetna sejalica. 4sezone radimo. Posejala oko 800kj.do sada.Bas precizna za stelovanje. Potrosili se samo cistaci od diskova. Novi model kazu ima gumene nagazne tockove, i sire gume,sto je mnogo značajnije.

Sent from my S60 using Tapatalk

Moja Agria je 2016god ima i sire gume i veci tocak,drugar je kupio 3 godine posle mene i nije znao da treba da trazi vece tockove i oni mu dali sa malim tockovima

Nazad
Vrh