Sejalice za pšenicu.Opšta tema.

Da li neko zna gde ima rashodovanih imt sejalica sa sa diskovima, potrebna mi je jedna baterija sa drzacima, flahovima?

Sta moze biti uzrok da mi Poljostroj sejacica u setvi iznenada prekine sa setvom pa ne seje 20 ili 50-100m pa nastavi da seje krug pa opet krene sa kraja i opet prekid bez bez pravila. To smo primetili tek kada je zito izaslo. Pogonski tocak se non stop okretao njiva ravna.

Pa predpostavljam, ali sad je gurnuta u treci plan pa se gotovo ne moze prici. Reko da li neko ima konkretno iskustvo. Razmisljam da nije neko okretao tocak u suprotnom smeru pa da se nije nesto poremetilo.

@coci064 ovo iskustvo neće ti pomoći al ajd da napišem. Možda nekad nekome pomogne.
Drugaru na Agriji je pre par godina pukla opruga u menjaču (jedna od dve) pa je morao na podeoku pomeriti-pojačati vrednost za duplo da bi imao istu količinu posejanih zrna (nije bilo vremena za stajanje-najavili kišu). Da je pukla i druga ne bi ništa sejala.... Ali ovaj slučaj da malo seje malo ne, nzm šta je.

Crkao ti taj jednosmerni ležaj (verovatno jedan zato što je sejala na prekide) što reče kolega (ima dva komada unutra), nemojte pokušavati da taj ležaj sami izbijate iz kućišta pošto se on sa presom nabija te tako i mora napolje.

Komsija je imao poljostrojku novu i isto pocela na preskoke da seje u pitanju je bio jednosmerni lezaj.Pozvao servisere oni dosli rasklopili reduktor ili menjac kako vec i u cauru gde ulazi pogonska osovinica podbacili dinar radila je neko vreme tako dok nisu stigli novi lezajevi jer ih tada nisu imali kod sebe.

Pisao je član Slavko91 o iskustvu sa pronalaženjem tih jednosmernih ležajeva.Možda ih ima u Agriji jer je menjač na njihovim sejalicama isti.

Komsija je imao poljostrojku novu i isto pocela na preskoke da seje u pitanju je bio jednosmerni lezaj.Pozvao servisere oni dosli rasklopili reduktor ili menjac kako vec i u cauru gde ulazi pogonska osovinica podbacili dinar radila je neko vreme tako dok nisu stigli novi lezajevi jer ih tada nisu imali kod sebe.
Da li vise i postoji taj servis posto je Poljostroj privatizovan, a ne vidim da ih vise i proizvode?

To je bilo poodavno ne verujem da vise imaju servis.Nego reko da podelim iskustvo jer su predamnom radili servis na sejalici,komsija me zamolio da ih ja docekam i budem sa njima dok je opravljaju on je radio pa nije mogao.

Meni se cini da i Majevica ima isti menjac, tako da se lezaj moze i tamo naci.
Nego mene zanima ima li neki nacin da se taj kvari ustanovi pre nego sto se desi ili nema nacina?

Kod nas nismo nista primetili. Tek kad je niklo vidi se sta je uradila. Nema goreg kad sejes, a nemas poverenja u sejacicu, bilo koju.

Meni pukao španer koji španuje pogonski lanac setvenog aparata na sejalici.Gledam iz traktora sve se okreće i radi a sejanje malo morgen, preskače lanac jer nije našpanovan.Parcela velika, posejao po 4 mašine uvratina, okolo i krenuo lepo da idem redom i sreća što imam običaj da povremeno bacim oko u sanduk, seme stoji kao što sam ga i nasuo.Ajde kući na popravku i posle sve iz početka.

Zato napraviš sebi kontrolu setve i nema brige. Ja sam na žitnoj stavio onaj iduktivni senzor sa magnetom i svetlo u kabini tako da dok trepće sejalica radi čim stane nešto je u kvaru, najbolje je postaviti na osovinu koja je zadnja u tom prenosu da bi bilo osigurano sve pre njega. ukupno je koštalo nekih 2000din delovi i kabal i 2 sata posla.

Молим за помоћ у вези избора сејалице за фацелију (ситно семе), детелине и сл. Трактор 539, до 3-5 ha земље, парцеле до 1 ha. Значи није ми битан радни захват (ширина) и величина спремника за семе. Битно ми је да се не квари и евентуално да има делова, да има дискове јер се парцеле углавном биле утрине те је остало жила, пањева,.. .Препоручили су ми ИМТ 15 реда али ми је поскупа у односу на ОЛТ ГАМА 14/18. Дали ОЛТ завршава посао и испуњава моје захтеве и дали ИМТ вреди више него дупло више? Ако неко има ОЛТову јел сејао фацелију? Хвала!

Nazad
Vrh