Sejalice za pšenicu.Opšta tema.

Jel ima netko iskustvo sa Ozduman uhbm 25? Kako su se pokazale što se tiče držanja zadane norme sjetve, dubine sjetve, sjetve u lošiju pripremu... općenito? Isto pitanje važi i za Irtem DD 3000. Te Irtem od svih Turskih mi djeluju nekako naj kvalitetnije odrađene. Kod nas nema baš puno Turskih sijačica (za sad), a u planu je zamjena stare žitne sijačice, a turske su u izboru, pogotovo Irtem.

Edit: Nigdje ne mogu naći podatak koliko je kod Ozdumana i Irtema najveći pritisak po jednom dvostrukom disku. Jel netko možda negdje našao podatak ili izmjerio?
Ozduman bi mogao imati pritisak po disku, sudeći po nosaču, max. 65-70kg. Negde sam naišao na taj podatak za Solmax i Gungor koje su skoro pa iste kao i Ozduman.
Ali zato Irtem..... Uf. 35-150kg kažu ovde https://www.farmmachinerysales.com....34652&gtsViewType=topspot&rankingType=topspot

Da li pneumatska sejalica Lida moze da seje psenicu koja nije prosla kroz selektor, ne mislim da seje lom i slamu vec normalno ovrsenu psenicu. Mehanicka to moze pa me interesuje moze li to Lida posto je cenovno pristupacna a i preklapajuca je za transport.

Da li pneumatska sejalica Lida moze da seje psenicu koja nije prosla kroz selektor, ne mislim da seje lom i slamu vec normalno ovrsenu psenicu. Mehanicka to moze pa me interesuje moze li to Lida posto je cenovno pristupacna a i preklapajuca je za transport.
Moze ukoliko nema delova klasa. Vrhovi prave problem.

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Jel pristupačna polovna ili nova?

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Moze, ja sam sejao samo kada sipas malo obratis paznju i ako ima slame malo izbacis poneku,a primese one normalne ona proguta. Samo pravo remenje na turbini treba da stavis odmah,sa onim njenim fabrickim ima odmah da ti gusi jer izgleda da gubi obrtaje sa tim malim remenjem.

Moze, ja sam sejao samo kada sipas malo obratis paznju i ako ima slame malo izbacis poneku,a primese one normalne ona proguta. Samo pravo remenje na turbini treba da stavis odmah,sa onim njenim fabrickim ima odmah da ti gusi jer izgleda da gubi obrtaje sa tim malim remenjem.
A sto se transporta tice, sklapa se da,ali ako si sam malo ces okilaviti ako je stalno budes rasklapao i sklapao. Ja sam poceo u pocetku,sada je samo na kraju sezone sklopim,doduse nema guzve neke velike u saobracaju kod nas i svuda prolazim bez problema.

Pitanje kad sejete sa tavana seme tako da kažem,dali ga ubrljate sa fungicidom,ili ga samo selektujete da ostaje što čistije seme,a svakako se prska kasnije ?

Gusi jer to fabricko remenje nije kvalitetno pa proklizava ili nesto drugo?

Da proklizavalo je verovatno. Ja sam stavio malo sire i kvalitetnije remenje i nemam problema vise sa gusenjem ne selektovane psenice i jecma, sa fabrickim sam imao i to jako puno.

Mi sa našim smo do sad posejali blizu 1000 jutara i sve je fabrički i remen i ostalo. Zavisi koji traktor nosi ako nema dovoljno obrtaja na kardanu onda sigurno pravi problema.

Drugaru je otpadala par puta ta velika remenica a menjao je i celu gredu na koju se kače baterije sa diskovima.Seje dosta sa njom.

Kod nas još je sve ceo ali i ove godine sam gde je lepše bio spremljeno sejao 15-17km i isto je precizna kao kad vozim sporo dobro što točkovi od sejalice idu u trag traktora i ne skače.

Kod nas još je sve ceo ali i ove godine sam gde je lepše bio spremljeno sejao 15-17km i isto je precizna kao kad vozim sporo dobro što točkovi od sejalice idu u trag traktora i ne skače.
Ja radim sa oko 850 obrtaja kardana na izlazu traktora. 15-17km/h? Ja idem 9,5,nekako mi najbolje tako ide, usluzno sto sejem nekima i 9,5km/h je mnogo ove godine. Kod mene bi moglo ici 12-13km da sejalica ne poskakuje,ali ajde ne zurim,sejem medju prvima moje pa onda imam uvek vremena. Ja sam menjao lezaje na turbini i lezaje na remenici i to je to za sada. Lezaji na turbini su otisli posle 300-350kj a lezaji na remenici posle 450kj od prilike,ali mogli su ici jos mozda 50-100kj. I da ove godine su mi pukla 4 ona pozadi zagrtaca ,pojeli se na krivini onoj bas dole i pukli pa sam menjao.

Ja sejem ječam bez ikakve dorade i farbanja i ne rodi ništa manje nego semenski a nekad rodi čak i više

Ja radim sa oko 850 obrtaja kardana na izlazu traktora. 15-17km/h? Ja idem 9,5,nekako mi najbolje tako ide, usluzno sto sejem nekima i 9,5km/h je mnogo ove godine. Kod mene bi moglo ici 12-13km da sejalica ne poskakuje,ali ajde ne zurim,sejem medju prvima moje pa onda imam uvek vremena. Ja sam menjao lezaje na turbini i lezaje na remenici i to je to za sada. Lezaji na turbini su otisli posle 300-350kj a lezaji na remenici posle 450kj od prilike,ali mogli su ici jos mozda 50-100kj. I da ove godine su mi pukla 4 ona pozadi zagrtaca ,pojeli se na krivini onoj bas dole i pukli pa sam menjao.

Mi nismo ništa menjali a još ni nema potrebe.

Nazad
Vrh