Secerna repa 2020

Ne znam da li da spartam jos jednom? Inace iz secerane nude neki fungicid i pricu da se uradi jedan preventivni tretman zastite pocetkom juna,uzecu za pola povrsine pa da vidim hoce li biti razlike.

 
Ja sam kod mene obilazio i gledao,nasao sam svega na 2-3 repe u krugu od 50m sigurno. Nisam nista dirao.
 
Postavljao jedan ogled danas sa Dr. Malidžom, pa mi je on napravio nekoliko snimaka dronom.
Chb1yYN.jpg

03o1IYd.jpg

Rokovi iz druge perspektive.
M6dh6EO.jpg

SMYIKQC.jpg

AeVw1Im.jpg

Pratićemo uticaj brzine kretanja agregata i dva različita ugla radnih organa na broj oštećenih (počupanih) biljaka šećerne repe.
UP71fl2.jpg

Večiti ogled. Večeras snimljen. Nije bilo baš previše svetlosti.
d6VNzy0.jpg
 
Situacija se menja iz dana u dan. Iako na oko repa izgleda sve bolje, štetočine su na sve strane. Danas sam primetio prve biljke šećerne repe sa simptomima virusa žutila. Imajući u vidu ogromnu populaciju i aktivnost biljnih vaši, kao i proredjene sklopove, možemo očekivati velike gubitke u prinosu na pojedinim lokalitetima. Rekao bih da se moja predvidjanja od pre nekoliko nedelja nažalost proizvodjača ostvaruju. U svakom slučaju jedno znam, cerix nikome neće pomoći u vezi sa pošastima na šećernoj repi.
3I6j8H6.jpg

QWULVdF.jpg
 
Od drugog spartanja mislim da nema nista. Inace danas sam primetio malo vise biljaka od lisnih vasi i buvaca. U planu je insekticidni tretman cim se steknu uslovi. Ostalo mi insekticida Callifos super,da li mogu sa njim da resim to i u kojoj dozi?



 
To ti je nurell. Ja sam išao 1 l po ha i odradilo je posao, možda ne sto posto, ali zadovoljavajuće. 1,5l/ha ti sigurno rešava.
 
Danas sam uradio preventivni tretman Cerixom i bakrom pola povrsine (2ha) pa cemo da vidimo hoce biti razlike.
 
Juče sam obišao prvi rok setve, 25.02. Ne vidim nikakve pege od cerkospore. Kasnije rokove nisam ni zagledao. Mislim da je uludo bačen novac koje tretirao repu pre ovog nestabilnog vremena. Ne mogu sada da dam tačan okvir prvog tretmana, zbog različitih rokova setve. Ali ja računam da moje oglede koje sam sejao u aprilu neću pre jula ni tretirati. No dosta će zavisiti i od vremenskih prilika u narednom periodu.
Prošle godine sam prvi tretman na poslu radio 12. juna. Čisto radi poredjenja da imamo u vidu.
 
Verujem da su svi reparoši zadovoljni stanjem šećerne repe. Ali ako ovu godinu posmatramo kao utakmicu, na poluvremenu je nerešeno i to zahvaljujući sudiji (vremenske prilike), dok mislim da smo sami sebi zabili par autogolova. Žutila kao posledice virusa ima sve više, biljne vaši su i dalje aktivne. Očekujem i pojavu rizoktonije na sabijenom zemljištu i verujem da će se ti simptomi ispoljiti čim temperatura počne da raste. U drugom poluvremenu nemamo puno opcija u napadu, tako da treba da budemo zadovoljni ako sačuvamo nerešen rezultat. Srećno svima u nastavku sezone.
 
Nazad
Vrh