Secerna repa 2020

Verujem da su svi reparoši zadovoljni stanjem šećerne repe. Ali ako ovu godinu posmatramo kao utakmicu, na poluvremenu je nerešeno i to zahvaljujući sudiji (vremenske prilike), dok mislim da smo sami sebi zabili par autogolova. Žutila kao posledice virusa ima sve više, biljne vaši su i dalje aktivne. Očekujem i pojavu rizoktonije na sabijenom zemljištu i verujem da će se ti simptomi ispoljiti čim temperatura počne da raste. U drugom poluvremenu nemamo puno opcija u napadu, tako da treba da budemo zadovoljni ako sačuvamo nerešen rezultat. Srećno svima u nastavku sezone.
Ja sam planirao prvi tretman verovatno u sredu-cetvrtak ako se malo uvremeni.

Drugi tretman gotov. Ima po koja tackica cerkospore mestimicno ali definitivno se vidi da je zedna.

Sta bi ste vi radili da ima ovako mestimicno sirka? Nervira me sto ovako strci,a ima ga mestimicno ni da prskam ni da ga ostavim...

Ledjnim spricom oprska ako oprskas traktorom na ovoj susi videces kako ce repa jos vise da se slepi za zemlju.
Gledam neke Laziceve repe preko puta mene pola lisca izgubile

Obišao ovih dana malo repe u Sremu. Lako je boriti se sa cerkosporom kada su uslovi za njen razvoj nepovoljni. Tako da što se toga tiče nema problema. Na poslu sam na aprilskim rokovima setve u ponedeljak uradio tek prvi tretman. Dok su prvi rokovi dobili drugi tretman. Ne mogu ni da pohvatam kada sam šta prskao. Kući još nisam uradio drugi. Nabavio sam sumpor za tretiranje. Čekam kiša da dođe i prodje.
U Sremu ima dosta rizoktonije na pojedinim njivama, ima sada i na nekim delovima gubljenja turgora. Za ovo drugo ne znam šta je za sada. Da li je suša ili su nematode ili nešto treće. Znaće se za par nedelja.

Nazad
Vrh