Približavamo se početku kampanje vadjenja repe. Nažalost nećemo na nivou celokupne proizvodnje postaviti rekord. Sigurno će biti proizvodjača koji će ostvariti izuzetne rezultate, ali isto tako ostaće gorak ukus kod ostalih koji su mogli mnogo bolje da iskoriste izuzetno povoljne uslove za gajenje šećerne repe, a to nisu učinili. Koliko sam informisan opet su počele da se pojavljuju gumene repe, a to će opet dovesti do toga da se po meni previše rano krene sa vadjenjem, jer repa od silnih kiša na pojedinim lokalitetima nije akumulirala dovoljno šećera. Prostora ima na dobrim njivama da značajno poraste i prinos i digestija, ali će sigurno deo njiva sa izuzetnim potencijalom zbog neophodnog rada šećerana biti izvadjen.
Trenutna situacija sa repom je rekao bih šarolika, kako u pogledu stanja useva, tako i u pogledu prinosa i kvaliteta korena.
Postoje nekoliko osnovnih razloga za to, na neke smo mogli da utičemo na neke ne. Nekoliko najvažnijih stavki na koje treba da se obrati pažnja su priprema za setvu i setva (mislim da tu pravimo velike propuste i imamo neujednačen usev zbog neravnomernog nicanja), djubrenje azotom (pojedini proizvodjači prekomerno koriste azotno djubrivo) i zaštita od cerkospore (prvenstveno pogrešan momenat tretiranja). Imamo i dosta nepoznanica, a tu prvenstveno mislim na biljne vaši i viruse i pojavu gumene repe. Ove dve stvari će biti rešene u narednom periodu ukoliko bude volje od strane šećerana da podrže ta istraživanja, jer znam da ima ljudi koji znaju kako da se ove stvari suzbiju ili dovedu na značajno manju meru.
Što se tiče rezultata u drugom poluvremenu, generalno industrija šećera gubi 3:0, da li će nas napumpati u nadoknadi vremena kao 2018. godine iskreno se nadam da neće. Sa ovim rezultatom možemo da se nadamo da ćemo u 2021 nadoknaditi zaostatak. Ako masovno eksplodira trulež zaista ću biti zabrinut za narednu proizvodnju.