Secerna repa 2020

Prošli ponedeljak su mi snimali oglede dronom. Trenutno se još dogovaramo oko analiza snimaka. Trenutno se ja malo igram sa tim indeksima. Mislim da su vrlo zanimljivi i korisni.
Na slici koju ću vam prikazati je snimak parcele od 17.08. U pitanju je ogled sa različitim tretmanima protiv cerkospore. Ima ih 7. Jasno se vide razlike izmedju njih, pogotovo preko indeksa koji sam odabrao. Isto tako vizuelno da ste ih videli pre par dana znali biste koji je najbolji. Sada polako počinje retrovegetacija i nažalost razlike više neće biti tako očigledne. Razlike očekujem u reultatu digestije.

Danas uradili nove analize. Uzorci su uzeti sa istih lokacija, zbog lakšeg poredjenja. Samo sam nastavio sa vadjenjem korena iz istih redova.
Prosek digestije 14.36 bez monokulture. Masa korena 770 grama bez monokulture. Monokultura digestija 12.5, masa korena 590 grama. U principu varijanta sa 100 kg azota najbolja od trenutnih uzoraka. S nestrpljenjem čekam da se zaukamo sa vadjenjem i analizama.
Liči da će ovo biti rekordna godina za proizvodjače šećerne repe. Bar za one koji su uradili sve kako treba.
Nove analize uradjene danas. Bez monokulture masa korena 830 grama, prosečna digestija 14.6. OVo je prosek dobre i loše repe. Težina i kod dobre i kod loše repe je slična, ali je digestija kod loše repe ispod 14. Definicija loše repe, razvaljuje je cerkospora.
Kod repa gde je očuvana lisna masa digestija je iznad 15.
U planu vadjenje repe kući iduće nedelje. Biću zadovoljan sa digestijom preko 13 u šećerani.

Evo par sličica pre vadjenja.

Majska setva sa leve strane. I ta je obolela, ali je trenutno bolja situacija.

I jedno i drugo.
Osetljiva sorta. Plus sam požurio sa tretmanom uveče posle onih kiša, a rosa je bila jaka. MIslim da je bolja varijanta ove godine bila zaštita u jutarnjim satima. Na poslu sam više puta prskao ujutro oko 9 pola deset i repa je mnogo zdravija.

Dobrinci i kraljevci danas vade

Послато са SM-A920F помоћу Тапатока

Nazad
Vrh