Secerna repa 2016

Mislio sam nakon sjetve zbog zatvaranja vlage i da napravim pritisak na sjeme nebil dobio jednakomjerno nicanje. Za repu treba samo 2-3 cm pokrova a dole kao da je bolje da je sto nabijenije.

E sad ovi koji idu kembridzom, dal idete sjetvospremac-kembridz-sjetvospremac da napravi prpe gore ili sjetvospremac-sjetvospremac-kembidz ?

E kod mene sa ovim nabijačem iza ulagača,vlaga nema kojuda da bježi

Picture040-3.jpg

Slobodno tek su tu domaći u vodstvu :osmeh:
Da ponovim post sa kukuruta, jer smo tu direktno prozvani.
Nismo u vodjstvu, ali je nora bila bolja od tibora, tilmana, pirane, senatora, marianke i eduarde, a kada se uzme u obzir cena SJ na nivou sa kunderom, fredom, neutrinom i bossom. Te sorte drže preko trideset odsto tržišta repe u Srbiji. Da je meni deset odsto tržišta, mogao bih da uložim taj novac u obnovu i akreditaciju laboratorije, gde bi svi mogli da provere sadržaj šećera i urade analize korena. No u svakom slučaju bolje da domaći Instituti propadnu, a stranci će nam pomagati kao i do sada. Da ne pričam o digestijama od 10 procenata u 2014. godini sa tim renomiranim sortama. Pozdrav.

Senator nije neka repa, meni je spustila prosek digestije. Uopste Maribo sorte nisam nesto odusevljen. Ni nicanjem, ni pocetnim porastom. SVDH je doktor za njih. Strube je nesto izmedju.

Ne bih da diskutujem kakva je to sorta, ali je upakovano oko 2.000 sj. Da ne pričam o Alfonsi i Rodolfu kojih je atestirano zajedno preko 4.000 sj, sorte koje nisu ništa bolje od Nore. Ima tu razne politike, a nama kao državnoj firmi su ruke vezane i nemamo jednake mogućnosti kao privatnici, u smislu plaćanja putovanja i drugih povoljnosti.

Ne vredi o tome. Treba da sednete i vidite sa mendzmentom NS semena da li da ulazete u tu poizvodnju ili ne.

2004.e sam imao pola domaće,Laru i Saru ako me sećanje dobro služi,a pola Strube,ne sećam sećam se koji,na 8kj bilo sve 3 sorte,al na domaćoj,za linijom,na 6redi na duž zmajevka,a na Strube bezmalo 2zmajevke! Domaće davala šećerana džabe,a Štrube imao lepu cenu! Onda sam se zarekao da nek košta kolko god,al vredi svaku paru! Sve se uradilo korektno i na vreme,a prinos....

Kako smo dizali prinose, oni su nas vise klepali na analizama. Izracunaju koliko imamo povrsine i koliko treba da zaradimo da kevćemo a opet da posejemo.

Ali kako smo rekli ,ugovor pravimo tek na LETO! :ppozdrav:

p.s. Javila Senta sutra mozemo po seme...ako vreme dozvoli sejemo narednih dana....

Ljudi koja je kao garantovana cena ove godine za repu 3,5 evra + PDV. I kako obračunavaju kada imate manu digestiju od jusa, jel skidaju cenu?

Cene ne znaci nista. To je samo da te popale, kako je super. Kad ti uzmu na kamionu 40% na prljavstinu, da li ima veze koja je cena? Digestija se skalira sa x/16*kolicina ciste repe. Fakticki ti placaju kilu proizvedenog secera 26.25din + pdv po kursu od 120din za evro, ako je cena repe 35e+pdv.

Ajmo reparosi kako stojite sa pripremanjem zemlje, i kad planirate da pocnete setvu!

Polako ljudi bez zurbe. Mokro je dole. Mi smo na poslu planiral prvi rok da posejemo danas, ali ništa od toga. Neka moja zelja je kraj marta početak aprila da obavim setvu svih ogleda. Kući isto tako pre aprila ne planiram. Pratim situaciju i javljam kada nešto uradim.

Danas stiglo seme. Mi smo spremni da krenemo. Cekamo da uvremeni.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk

Nazad
Vrh