Secerna repa 2016

Posle 2 godine odmaranja ce i kod mene ove godine biti borbe :osmeh: ... Od sorti Sixtus, Horta i Sioux, bice i ogled Mariba. Masine spremne, samo da stane kisa, prosusi se pa da krenemo.

Hahaha braso, vec trljas ruke? :osmeh: Bojimo mi ovde i se sejati visoke kulture dok je emigranata ipak smo u pogranicnom pojasu a oni kad krenu sve nam miniraju :haha:. Ispraticemo Syngentu ovde od setve do vadjenja pa videti sta kaze. Nikad do sad njihovu repu nisam sejao, dok rodjak seje unazad par godina i ne mogu reci da su lose al dok se ne proba na svojoj njivi nista.

Skoro 750 eura samo da poseljes hektar repe...a mi nemamo maltene ni toliki cist profit!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Možda oni sa svojom proizvodnjom ulaze u minus pa ga pokrivaju delom subvencije. Bog zna koliko im ostane na kraju.

Senta 4,8din/kg seme SVDH Koala s.j.14000din NPK 6 12 24 50,8din/kg San 34,3 din/kg

stigla preporuka
WyOb7a7eiUF_BDL-eGGQvuhPL6KXOZqav6MbxtXJ6pItEbBUj6AK82dUdLNgDtw5N8WDsocpvcF8vIQzQTbibfCOIAnPv_LjTshNePKf6fNol6R7CzLaeWYZI7coz3gb5lVNSkrzmqWUYLDBSUEHDTmteqs3neD8w3O8LeptOeTpoEBFQhznNCOPGrJM5m2nV0WhzsvU4ZHO07lanEREKB_lceq2lYAhRUwBPYmTBrtz-s_m0K1CQAsvUCXHoOLr6oVgKhan0TXv8oRV_rLaRT6RgOIGoFKut-IwK_1_qky1O8XMZH2ocABRUxoo4R23eKcfYJfVZdR09ZG0XKkkQR1-99aEx4IJxcyj5ZA-sKzSf5S3nFcJyAwxczT-xvShPdWrK91rS77wHyihuj9ELX2ae5vWFBq4Nk23B1dldxWtOMdElvk56r_Edc5sk49OYgd6lfkCxLuxR2JmxfA2Fzg2iypIWjpd9TrWXQ_AAAasJLzElXmdfP-wekbf-QLRI4SsUC1wL09VI_dezy0z-eUQaOPea7bwNTlPrxlENru09N69YIpL6PhS4nOB-OJsC7Kf=w878-h658-no

Izracunao sam da mi samo za tretman od korova + 3 zastite od fungicida potrebno 200e/k.j uz precizno odmeravanje kolicine preparata :) Gde su seme od 110e/k.j, trosak nafte u mnogobrojnim ulascima u njivu i pripremi zemljista,jesenje djubrivo,prihrana,tretman insekticidom ne daj Boze,vadjenje,pa i sami obilasci parcela...Nije ni malo naivna cifra u pitanju,ona se krece od 650-700e po k.j odnosno oko 1.200e/h... Ko ume manje da ulozi a da mu rodi od 3-4 vagona po k.j plative neka napise recept! Ako se na to jos doda i zakup,koji ovde ume da bude placen i preko 300e/k.j onda tu veliko nema nista! Preskupo seme,hemija pa i djubrivo!Na ove cene,repa minimum 5 dinara mora da bude da bi se nesto i zaradilo od silnog drndanja oko nje...

@mladen87 Jesenas je izvučen stajnjak, bačen NPK, i zaorano...... za Svetog Savu sam pored te parcele kupio još 1.5 kj pa sam eurofertil namenio na tu njivu u količini 200kg po kj po celoj površini......
U depozitore će insekticid, radar.....

Pozdrav formulasi,pratim vas duze vrijeme i dosta sam naucio citajuci vase komentare ili postove,pa me zanima dali mozete meni pomoci sa svojim znanjem.Evo ovako ovo mi je treca godina da radim repu svake godine naucim nesto novo, ali sam daleko od znanja nekoga tko to radi duzi niz godina!Stvari stoje ovako,ugovorio sam 20 hektara, napravljena je analiza zemlje u jesen po kojoj sam negdje morao baciti 650 kg/h 0-16-32 sa mikroelementima a negdje nista nisam trebao baciti.Predusijev soja ,zemlja su prvorazredne i odrzavane.PITANJA GLASE 1.kako je moguce da nisam trebao zaorati nista u jesen(analiza rađena na 8 vagona /hektar)znam da je glupo pitanje jer sam prve dve godine radio "skolski " bez analize,zaorano u jesen 500kg/h 5-15-30 ,pred sjetvu 300kg/h 15-15-15 i prihrana 200kg/h kana u prihrani.PITANJE 2 glasi koliko dusika ostavlja soja iza sebe po analizi je zanemariv deficit u tlu .Po analizi mi govori da bi trebao ici oko 300-400 kg kana po hektru bez 15-15-15.Sta kazete na to i dali netko radi tako.?I dali itko radi da gnojivo u ovom slucaju KAN siju u red, a ne razbacaju po povrsini?PITANJE 3 kako su vam se pokazali KWS Serenada i SESvanderhaven GIRAF.O Kws imam neko znanje i misljenje, ali o SES -u neznam nista ?Znam da sam pretjerao ,i da ce se mozda neko nasmijati na ova moja pitanja ,ali sam misljenja da bolje pitat i ispast svakakav,nego da to svoje neznanje osjetim kasnije po ĐEPU!Hvala unaprijed!!!

Nazad
Vrh