Savet oko kompa!

Ne bi trebalo komp da vuce vise od 300w ovako kad surfas netom,i manje od toga mozda,na netu pise ovo za gpu ,a ona najvise vuce struje u kompu.
''The max total power consumption of SAPPHIRE HD 6870 is 220W while the GPU one is 128W (according to GPU-Z). The difference, 220-128 = 92W, is the power consumption of the rest of the board (especially the VRM)''.Kod tih napajanja je i bitno koja im je efikasnost ili kako se vec zove,npr 500w 80+gold efficiency je bolje od 700w nekog obicnog napajanja,bar ja mislim da je tako...
Ja sam pre 3 nedelje sklopio novi komp jer moj stari od 15 godina je odradio svoje,naravno novu famous am4 platformu sam koristio ,znaci ryzen 5 2600,16gb ddr4 na 2993 mhz sto je max za cpu,rtx 1660 gpu koja vuce max oko 180-190w,ssd 245gb za sada samo,i maticna gigabyte aorus pro,tu je malo bacen novac ali izgleda lepo kroz stakleno kuciste ;p.Opet nadam se da cu biti miran dugo godina,jos monitor da uzmem neki koji podrzava g-sync i free sync,jer mozda se vratim na amd graficke ako bude neki upgrade kroz par godina,trenutno nisam uzeo amd jer npr u klasi sa ovom rtx 1660 je samo rx 590 ,mozda 580 ,no obe vuku struju poprilicno,ova prva 590 ako je OC, cak 300 wati....Takodje na napajanje nisam smeo da stedim, uzeo sam neko od raidmax-a 80+bronze efficiency, 700wati ,70-ak eura,ima sve vidove zastita sto mi je jako bitno,ovp,ucp,opp,itd... jer nam dosta puta nestaje struje ,i na starom kompu pre nekih 8 godina mi pola komponenti pocrkalo unutra jer napajnje nije imalo potrebnu zastitu.Naravno UPS bi bio najbolji izbor ali za sad cu bez njega.

220w Graficka 120w+ cpu , + ostale komponente,ploca ,ram, ssd + obican hdd 2TB,dvd,

Dodje se na nekih 400w u max opterecenju jer je clockovano.

Ta napajanja do 4-5000 din gde pise 600w nemaju ni upola. prave snage.

Nije dzabe seasonic 15000 din.
I jos radi u rasponu od 110 - 220v tako da variranje struje u mrezi ne zeza ni njega ni komp.

Narucio sam amper klesta pa cu premeriti koliko realno vuce :)

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Za laptop toplo preporučio Lenovo iz T, P ili W serije.
Ja kući imam već tri godine T530, a poslovno koristim W530 što je potpuno isto, ali je ploča sa 4 memorijska slota(32Gb).
Ima eksternu i integrisanu grafiku, odličan sistem hlađenja, i što je za mene jako bitno imammSata ssd, običan ssd na mesto CD-a, i storage običan HD(na 7200), dakle ukupno tri.
Znam da nije laptop najnovije generacije, ali radi neverovatno stabilno, sa izuzetno efikasnim hlađenjem, i što se mene tiče, desktop mi više nije potreban. Imam njegov originalni docking sa napajanjem 220W, priključujem ga na eksterni monitor 24'' a njegov koristim kao dodatni i to radi ekstra..
Kolega ima P70 sa dvije grafičke i 64Gb rama i to je najjači prenosni računar koji sam ja video..
Nebih rekao da zaostaje u snazi i za jačim desktopovima..

Racunari bas malo vuku na leru ima po youtube primera gde su ljudi merili.Naravno kada se optereti u nekoj igricu renderovanju to us vidi potrosnja naravno uvek treba imati dobre rezerve snage jer za napajanju nije dobro kada rade u punom opterecenu ili njemu pribliznom.

@ Arkadije

Mogle je i manje vati da ima ali da bude kvalitetnije.
Raidmax nisu neka napajanja trabo si gadjati nesto kvalitetno seasonic, evga, bequiet....
Imate na jonnyguru.com detaljne recenzije.

Poslednja izmena:
Pisi ti sigurno u specifikaciji, pise i na napajanju.Mislio sam na merace ubodes u uticnicu i ocita ti tacno u watiama koliko u svakom trenutku vuce struje.

Poslednja izmena od urednika:
Za taj lapotop neznam baš, sve zavisi od namene, verujem da sasvim solidno može za sve da posluži. Dve stvari su mi zasmetale, procesor i5, te zatim samo jedan slot za meoriju.

Meni su laptopovi pomoćne alatke, pa sam ih zato uvek kupovao polovne.

Za taj lapotop neznam baš, sve zavisi od namene, verujem da sasvim solidno može za sve da posluži. Dve stvari su mi zasmetale, procesor i5, te zatim samo jedan slot za meoriju.

Meni su laptopovi pomoćne alatke, pa sam ih zato uvek kupovao polovne.
Imam ja na starom pc procesor i5 i zaista se odlicno pokazao,tek prvi put cujem na zalbu tog procesora

Послато са SM-A510F помоћу Тапатока

Igrice nisu najzahtevnije,ako radis 3d rendering i kojekakvo video editovanje i sta ja znam,to je sve jos zahtevnije od igrica i trazi jos jace masine,pogotovo procesore.Ako ti ne treba ni za jedno ni za drugo,ne vidim koju korist bi imao od laptopa koji kosta skoro 100 hiljada.Do 50-60 hiljada max ,tebi ce raditi posao dugo godina.Ja imam HP Pavilion g7 iz 2010-te sa 6gb rama,evo i ovo pisem sa njega,koristim ga aktivno skoro deceniju,laptop je extra,jedini kvar koji je imao do sada je hdd ,a sto je ocekivano,oni nisu za laptop uopste,trenutno imam sdd u njemu ,i to je vecno maltene.

Igrice nisu najzahtevnije,ako radis 3d rendering i kojekakvo video editovanje i sta ja znam,to je sve jos zahtevnije od igrica i trazi jos jace masine,pogotovo procesore.Ako ti ne treba ni za jedno ni za drugo,ne vidim koju korist bi imao od laptopa koji kosta skoro 100 hiljada.Do 50-60 hiljada max ,tebi ce raditi posao dugo godina.Ja imam HP Pavilion g7 iz 2010-te sa 6gb rama,evo i ovo pisem sa njega,koristim ga aktivno skoro deceniju,laptop je extra,jedini kvar koji je imao do sada je hdd ,a sto je ocekivano,oni nisu za laptop uopste,trenutno imam sdd u njemu ,i to je vecno maltene.
Hocu da mi radi lepo stalno a ima i zanimljive dodatke,gledao sam i ove jeftinije,sve inegrisana grafika ili 4gb rama ili slab procesor sa 2 jezgra,gledao sam skorije u gigatronu,cene su vatrene,perfomanse nisu ni blizu ovog laptopa,ovaj laptop ima tastaturu koja svetli u mraku ima i otkljucavanje licem,kao na mobilnom...

Potraži polovne Thinkpad laptopove na KP, bolji su u poređenju sa klasičnim laptopovima.

Sent from my Redmi Note 5 Pro using Tapatalk

Hocu da mi radi lepo stalno a ima i zanimljive dodatke,gledao sam i ove jeftinije,sve inegrisana grafika ili 4gb rama ili slab procesor sa 2 jezgra,gledao sam skorije u gigatronu,cene su vatrene,perfomanse nisu ni blizu ovog laptopa,ovaj laptop ima tastaturu koja svetli u mraku ima i otkljucavanje licem,kao na mobilnom...

Kakav crni Gigatron, to je za one sa dupokim dzepom koje mrzi da previse razmisljaju,jer cene su im napumpane do krajnjih granica.

Madjari na KP su pravi izbor, izlaze u susret za sve i dobri su sa cenama.

Nazad
Vrh