Savet oko kompa!

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ::jako_besan::

Napisah malo pre jedan veeeliiikii post, i slučajno nešto stisnuh i ode sve... :sjasi:

Zato ću sad samo skraćeno, na novom kompu jako se čuje kuler (kao usisivač) i potreban mi je predlog za novi kuler koji će imati veći ventilator koji se vrti na manjem broju obrtaja. Procesor je AMD, Socket je AM2.

Potreban mi je predlog za browser jer ova Opera i na novom kompu ne prikazuje neke stranice (npr. instagaram), dok neke jedva otvara (npr. facebook - doduše on mi nije bitan jer ga ne koristim ali ima još nekih stranica sa kojima se opera muči). Chrome mi se ne sviđa pa ne znam šta bih drugo mogao da koristim. Molim vas samo da mi sa predlogom kažete i koju verziju da tražim da skinem...

Slika na starom kompu je bila mnogo lepša, oštrija su slova bila. Ne znam da li je to do grafičke ili do Windowsa, instalirao sam posle instalacije Windowsa drajvere za matičnu i grafičku koje sam prethodno skinuo sa sajtova proizvođača. Neko kaže da to nisam trebao da radim jer se u Windowsu nalaze ti drajveri, a neko kaže da treba posebno instalirati drajvere. Windows 7 Ultimate 64bit je neki iz juna ove godine sa već ubačenim svim dosadašnjim updateovima. Kad sam ga instalirao zauzeo je oko 45GB iako se instalirao sa 4GB fleša. Nemam blage veze šta je to sve unutra... Dakle, da li neko zna zašto je slika lošija nego na starom kompu?

Dosta je spor Windows, uvek se javi onaj kružić ma šta da kliknem. Pretpostavljam da je to zbog toga što sam Windows instalirao na jako stari ATA hdd od 80GB. Zbog toga sam kupio SSD od 120 GB, stigao mi je danas i ne vidim ništa što bi služilo za montažu tog SSD-a u komp. Verovatno pretpostavljaju da ću ga zalepiti žvakom negde unutar kućišta... :sjasi:

Stavi Mozilla Firefox, ja ga korisitm već godina, a u nuždi imaš i Internet Explorer, on ti je već instaliran.

Ovih dana sam više puta pokušavao sa instalacijom Windowsa 7, drajvera i programa, i stalno nailazim na isti probleme.

Prvo što me zanima kako da nađem gde se vide karakteristike monitora i gde može da se promeni osvežavanje. Monitor mi treperi i znam da radi na 60Hz, koristim rezoluciju 1024X768 i na toj rezoluciji moj stari CRT monitor može da radi sigurno na 100Hz (možda i više). U jedan mah sam našao gde je to podešavanje, video da je na 60Hz pa namestio na 100Hz i sve je bilo ok. Onda sam ponovo reinstalirao Windows i sad više nema šanse da nađem gde je to podešavanje... Ako neko zna nek viče!!!

Drugo, slika je mnogo gora nego na XP-u. Slova u total commanderu su jako nečitka a na XP-u su bila kristalno oštra (isti monitor, isto podešavanje, razlika je samo OS i grafička kartica). Takođe su slova u browserima (Opera i Mozila) lošija nego na XP-u. I generalno je slika dosta tamnija nego na XP-u. Slike na portalima i sajtovima su sad znatno tamnije (npr. na Limundu znatno teže prepoznajem predmete na sličicama, a i kad otvorim sliku u velikoj rezoluciji vidi se da joj fali dosta svetla. Čak i moje slike koje imam u kompu su tamnije nego kad sam ih gledao na XP-u. Mora da postoji neka caka oko podešavanja jer ovako nema šanse da koristim Win7.

I još jedno pitanje koje sam već postavio ali niko mi nije odgovorio. Da li nakon instalacije Windowsa 7 (i to instalacije sa ubačenim up-dateovima do juna ove godine) treba instalirati drajvere za matičnu i grafičku (taj hardver je starije proizvodnje)?

- - - - - - - - - -

I još jedno pitanje, sad mi pade na pamet. :osmeh:

Kad sam instalirao Windows na neki stari hdd zauzeo je negde oko 45GB, a sad kad sam ga instalirao na SSD zauzeo je dosta manje prostora, oko 27GB. U čemu je fora?

- - - - - - - - - -

edit: Ono prvo sam pronašao, sad više ne treperi slika ali je i dalje tamna. Ponoviću, nije do monitora jer kad ga prebacim na stari komp sa XP-om slika je odlična, i svetla i oštra su slova, a na novom kompu i Win7 je lošija slika. Da li je do Win7 ili grafičke?

Uradi instalaciju drajvera za grafičku i matičnu, Win 7 ti je instalirao osnovne, MORAŠ istalirati (odgovarajuće) drajvere!!!
Prostor ne treba da te zanima, imaš ga dovoljno!!!
U win7 idi u na osnovnom ekranu klikni desnim klikom miša, pa izaberi stavku screen resolution u padajućem meniju,otvoriće se novi prozor, u njemu ćeš naći stavku advanced settings, klikni na nju levim tasterom miša, otvoriće ti se prozor sa karakteristikama grafičke i monitora...
U njemu vršiš podešavanja!!!
To bi trebalo ovako da izgleda:

screenshot_2016_07_16_at_12_20_02.jpg

Ajd pokušaj, pa javi ako zapneš negde...

@dobrodol Hvala! :ppozdrav:

Instalirao sam drajvere za matičnu i grafičku odmah posle instaliranja windowsa7. Drajvere sam prethodno skinuo sa sajtova proizvođača grafičke i matične i to za Win 7 64bit, tako da je to to ali i dalje je tamnija slika nego što bi trebalo i slova su nečitkija u odnosu na XP.

A ovo za rezoluciju i frekvenciju sam našao, u editu prethodnog posta sam to napisao

dukej
U ovom najmanjem prozoru sa stavkama Adapter-Monitor-Troubleshoot-Color Management idi na stavku Monitor, tamo "štikliraj" stavku da ti sakrije modove koje ekran ne može da prikaže, pa onda izaberi od ponuđenih osvežavanja neki koji tebi odgovara, a ispod proveri na kojoj vrednosti je stavka Colors, treba da piše True Color (32-bit)

Nisu Nvidia. Matična je MSI za AMD procesor, a grafička je Radeon HD 6570 - dakle opet AMD.

A naočare (za blizinu) sam dobio pre dve godine ali ih retko nosim. Nema naviku da ih nosim sa sobom, a kod kuće sam uvek u fazonu daj veću rezoluciju nego da nosim naočare. Zbog toga i idem na 1024x768 rezoluciju (19" crt monitor 4:3) iako je preporučena veća.

Uzgred, ima li neko ideju kako da bookmarks i lozinke iz Opere prebacim u Mozilu. Koristim Operu od kad imam komp, nikad nisam prešao na drugi browser jer ne mogu da se naviknem na njega, ali sada nema kud, hoću da se prebacim na Mozilu. Koristim ja nju već neko vreme paralelno sa Operom i hoću da izbacim Operu. Ali ne mogu dok ne prenesem bookmarkse i lozinke, a Mozila ne daje mogućnost tog uvoza iz Opere (ili ja ne znam kako).

- - - - - - - - - -

@dobrodol

Učinjeno! :ppozdrav:

Ne, to je rešilo treperenje slike, ali i dalje mi je font nečitljiviji nego na XP-u i deluje tamnije slika.

Ali nema veze, polako se navikavam a i pronašao sam podešavanja vezana za grafičku gde postoji podešavanje osvetljenja pa je problem tamnije slike rešiv. Samo što sam ja mislio da to podešavanje postoji i u samom windowsu, nevezano za grafičku karticu. A na font se polako navikavam.

Veći mi je sad problem kako da prebacim bookmarks i lozinke iz Opere u Mozilu.

- - - - - - - - - -

Primetio sam nešto, možda to ima veze sa tom malo tamnijom i nejasnijom slikom. Kad npr. otvorim Mozilu, pa onda preko nje Operu, na Operi se vidi u gornjem delu ekrana (tamo gde se kuca adresa) da se providi Mozila ispod. Odnosno kao da nisu 100% transparentni prikazi već da se delimično provide u gornjem delu. Pretpostavljam da to ima da se podesi negde u Win7?

- - - - - - - - - -

Ajd da pokušam još jednom da objasnim ono sa fontom. Npr. kad se na TFT monitoru odabere rezolucija koja nije njegova "prirodna", slova ne budu baš 100% oštra kao kad je odabrana ta "prirodna" rezolucija. E takav efekat je sad kod mene (očigledno vidljivo u total commanderu, dok je u browserima mnogo manje izražen) mada ja imam CRT monitor.

Veći mi je sad problem kako da prebacim bookmarks i lozinke iz Opere u Mozilu.

Otvori Operu

Klikni na Menu > Settings > Import and Export > Export Opera Bookmarks
ili > Export Bookmarks as HTML file
Izaberi kako će se zvati fajl i gde ćeš ga "smestiti"...
Posle u Mozzila Firefox:
Otvori Firefox i klikni na Bookmarks,i izaberi opciju
Show All Bookmarks da bi otvorio Library opciju.
Zatim u Library prozoru klikni na Import and Backup i izaberi opciju Import Bookmarks from HTML....
U prozoru koji će se otvoriti, navedi put do fajla gde si smestio podešavanja iz Opere...
Izaberi fajl i klikni na Open
Import Bookmarks File prozor će se zatvoriti...
Zatvori prozor Library
To bi trebalo da bude to...

- - - - - - - - - -

Primetio sam nešto, možda to ima veze sa tom malo tamnijom i nejasnijom slikom. Kad npr. otvorim Mozilu, pa onda preko nje Operu, na Operi se vidi u gornjem delu ekrana (tamo gde se kuca adresa) da se providi Mozila ispod. Odnosno kao da nisu 100% transparentni prikazi već da se delimično provide u gornjem delu. Pretpostavljam da to ima da se podesi negde u Win7?

Pokušaj sa podešavanjima Windows Aero...
Evo ti slika, gde ćeš to naći:

screenshot_2016_07_16_at_18_50_39.jpg

@dobrodol

Bravo!!!

Bookmarks je prebačen, sad još i lozinke treba i onda se okrećem Mozili potpuno.

I ovo za transparentnost si pogodio, odčekirao sam Enable transparency i više se ne provide programi! Tu sam i povećao malo osvetljenje (doduše već je bilo blizu max, pa sam prevukao klizač na max) pa je sad sve već prihvatljivo. Ostaje još problem (ako je to problem) slabije čitljivosti fontra u total commanderu, ali pretpostavljam da će i to biti bolje kad dođe malo veći tft monitor umesto ovog starog crt. Mada je on još uvek sasvim dobar, kad sam ga kupovao na njega sam dao najviše para od celog kompa, jer sam računao da je moj vid najskuplji, i nisam se nikad pokajao zbog toga.

- - - - - - - - - -

Iskopaće tebe Bili... :haha:

Rešio sam problem nečitkog fonta! U Control Panel>Apperance and Personalization>Display>Adjust ClearType text sam odčekirao Turn on ClearType i naprosto sam progledao!!! Slova su sad oštra kao u XP-u. A već sam pomislio da to tako mora u Win7 i psovao programere što ubogaljiše Windows...

Još ću ja nekako i da prebolim XP... :osmeh:

I jesil' sad "kompletirao" i "ispeglao" sve?
Zadovoljan novim kompjuterom?
Malo strpljenja dok ne legne sve na svoje mesto, svaka promena (nabolje, nagore) je problematična za (starije) ljude...

Da, to je otprilike to.

Osim što i dalje ne mogu da se priviknem na drugi browser sem Opere. Koristim sad i Mozilu ali nije to to. Šteta što su upropastili operu.

- - - - - - - - - -

I još jedno pitanje.

Prilikom instalacije windowsa, kad dođem do dela gde se određuje na koji hdd (i particiju) će se instalirati windows, taj deo prođe bez problema. Ali sam istovremeno pokušao da napravim particije na drugom hard disku (gde neće biti sistem), ali mi ne daje tu mogućnost. Nudi samo formatiranje, i kad to odradim hoću i da podelim taj hdd na particije ali to ne može - ona opcija new ostane neaktivna (kod xp sam tako particionisao hdd). Jel negde grešim ili je to tako kod sedmice? I šta znači ona opcija gde je ikonica dva hdd jedan iznad drugog i strelica od jednog ka drugom (zaboravio sam kako se zove ta opcija, isto je u ovom delu)?

Znam za taj program, koristio sam ga u XP-u. Ali sam i u samoj instalaciji XP-a mogao isti posao da uradim, a sad u sedmici nisam mogao.

Ovako, imam neki eksterni video plejer WD TV Live koji na sebi ima mrežni priključak (koga sam inače kupio pre pojave STB-a da bih puštao sestrinoj deci crtane sa USB-a na televizor - sad to rade sa STB-a pa je ovaj plejer višak). Da li bih ovaj plejer mogao povezati sa kompom u mrežu preko telekomovog wifi rutera HG630 za internet jer on na sebi oma 4 mrežna priključka od kojih je jedan iskorišćen za vezu sa kompom? Hteo bih da sa ovim plejerom pristupim hard disku u kompu pa da sa njega plejer pušta film (da se ne zezam sa stalnim snimanjem USB-a). Ako je potrebno mogu napisati tačne oznake plejera i rutera, al' prvo da nađem gde sam ostavio naočare. :haha:

edit: Evo ovako sam napravio: Komp je sa telekomovim ruterom HG630 spojen mrežnim kablom na port 1 rutera. Komp tako ide na net, dok sa mobilnog telefona pristupam netu preko wifi-ja tog rutera. Ovaj gore pomenuti video plejer sam takođe sa jednim mrežnim kablom spojio na ruter na port 4 (pošto ruter ima 4 porta za LAN). Kad uđem u meni video plejera on vidi moj komp tako što mi prikaže ime kompa (koje sam ukucao kad sam instalirao Windows 7). Ali da bih ušao u komp plejer mi traži username i lozinku. E sad ja nemam pojma koji username i lozinku. Da li od Windowsa7 (prilikom instalacije windowsa nisam uneo lozinku za njega, tj. taj deo u instalaciji sam preskočio)? Ili od rutera? E sad, ja sam kucao ono telekom/telekom (za username i za lozinku) ali mi kaže pogrešno. Onda sam uneo za username ime wifi-ja (to nisam ni menjao već je ono koje mi je ruter prvobitno stavio - nešto tipa HG630-A24....) a za lozinku onu lozinku koju sam ja stavio za korišćenje wifi-ja, i opet kaže da je pogrešno. Sad dalje nemam pojma više koji username i lozinku traži plejer da bi pristupio kompu?

Poslednja izmena:
Uspeo sam da namestim mrežu između tog eksternog video plejera i kompa preko telekomovog rutera. Tako da možete zanemariti prethodni post! Čačkao sam po mrežnim opcijama u Windowsu 7 i pronašao brisanje lozinki...

Samo nije sve tako bajno, plejer može da pristupi samo u folder Users na C particiji a ne i ostalim particijama i folderima. A to mi praktrično ne znači ništa, jer ako moram film da presnimavam sa jednog hdd na drugi na kom je sistem i folder Users, onda mogu da ga snimim i na USB (a to sam hteo da izbegnem). Sad, za filmove to i nije neki problem, problem je kad treba prebacivati čitave serijale crtnih, pa onda oni koji ih gledaju posle pet minuta hoće neki drugi i tako u krug... :osmeh:

Ako neko ima ideju kako da kroz mrežu plejer vidi čitav komp a ne samo folder users neka viče (tu prvenstveno mislim ako je neka caka u Windowsu a ne plejeru).

Nazad
Vrh