Savet oko kompa!

Pasta se nanosi kao malecko zrno graska.Lepo se rasiri pasta sama kada se namontira hladnjak.
Pa mislim da sam već napisao šta mislim da je deo problema. U savkamo slučaju ću skinuti hladnjak i naneti novu pastu i pri tom ću slikati kako se ova njihova AMD raširila po procesoru. Mislim (nadam se) da to pravi problem. Videćemo.

Мислио сам на квалитет брзине проводности топлоте са процесора на пасивни део хладњака.

Напајање је солидно,а сама лимарија пространа .

Опусти се и уживај.
Bi ja Lalo da je intel. Verovatno ne bi ni vodili ovaj razgovor da je intel. Al sam prešao posle mnogo godina na AMD i nadam se da neću zažaliti. Ne nerviram se mnogo, al mislim da malo moram pobošljati to hladjenje šta god da je uzrok. Videćemo. Koliko vidim ovaj prcesor koji imam. (kao i verovatno svo slični njemu) imaju neku aoto overclock opciju gde sami dižu frenkfrenciju kad je potrebno. Nisam dublje ulazio u to i ne znam da li intel ima neku sličnu stvar?

Tolike temerature na duži rok svakako nisu dobre za procesor. Stavim ja malo bolju pastu pa ću onda da ga testiram i vidim kako se ponaša.

I da naravno napajanje mi je odavno (od kad mi prvi komp crko :)) bilo jako važno. Ta "kineska" i što dolaze sa kućištem zaobilazim u širokom luku. Susreo sam se nebrojano puta da loša napajanja naprave belaj. Najmanje što može je da sistem padne ako struja nije stabilna. Ostalo da ne pominjem. Barem neko prosečno napajanje , uvek!

Poslednja izmena:
Kupio sam novu masinu najzad. Malo me izaslo vise nego sto sam hteo, ali dobro je nisam morao da se prebacim na PlayStation.
Za 820e uzeo sam:
asrock b550m pro4
ryzen 5 5600
16 gb DDR4
ssd m.2 1tb
rx 6750 xt 12gb (hteo sam 6800 sa 16gb ali i ova radi posao odlicno)
seasonic 750w
zalman i3 neo white
Konfiguračija je odlična ::super:: :bravo: ::svaka cast::
3 ubacuju jedan izbacuje. Po meni trebalo bi bar još jedan da izbacuje. Ili idealno vodeno hladjanje za procesor sa 2 ventilatora. Ovaj Ryzen 5 se baš zagreva žešće, a hladnjak koji se dobija uz njega je otprilike isti kao neki što su se dobijali za 3 puta manje procesore od ovog. Mozda je ok za zimu ali za ovo vreme nije.
Opšte je poznato da se Ryzen 5 procesori greju i to je za njih normalno za fabričko (Stock Vazdušno) hlađenje.

Moj predlog je da se pređe na Vodeno hlađenje (Primera radi, ova vodena hlađenja se lepo ponašaju sa svim modelima Ryzen procesora)

Ovo za pastu trebalo bi da te poslušam i to ću uraditi čim je kupim. Nešto mi ta pasta koja je bila na hladnjaku ne uliva poverenje. Plus koliko vidim za iste procesore postoje dve verzije fabričkog nanošanja paste jedan kruzni (moj) i kockasti.
Moj predlog je da se kupi baš ova termalna pasta

ili ova

Pasta se nanosi kao malecko zrno graska.Lepo se rasiri pasta sama kada se namontira hladnjak.
Na svakom procesoru je drugačija metoda nanošenja termalne paste.

Kada već pričamo o tome

Metoda nanošenja paste zavisi koliki je IHS, na mainstream cpu-ovima je dovoljna kuglica na sredini, na hedt je bolje x ili x sa tačkicama ili kao pašteta na hlebu ::svaka cast:::osmeh::haha:.

Takođe zavisi gde se nalaze sami CPU kompleksi na samom procesoru. Sada se sigurno pitate a šta su CPU kompleksi (To je grupa od četiri cpu jezgra i njegove keš memorije L1, L2, L3).

Ne rasiri se uvek skroz do ivica procesora,ima gomila videa na netu o tome.
Slazem se da nije potrebano skroz da se raširi mada to što kaže Srdjan dosta zavisi i od samog CPU. U svakom slučaju ne škodi ako je pokrivenost što bolja.
Evo uporedi sam ova dva načina na koje AMD nanosi pastu fabrički na hladnjak. Inače u pitanju su potpunoo isti procesori.

Jasno se vidi da kružni patern (moj) neće ni blizu prekriti procesor kao kocka. Verujem da su prvo krnuli sa tim krugom pa su skontali da nije dobro te se prebacili na kocku. Inače sloj paste je dosta tanak i neverujem da se imalo raširi prilikom pritezanja. (slikaću kad skinem) Kad se doda da kvalitet paste sigurno nije neki verujem da će mi pravilno nenešena kvalitetna pasta spustiti temp za barem nekih 5 °C

Moj predlog je da se pređe na Vodeno hlađenje (Primera radi, ova vodena hlađenja se lepo ponašaju sa svim modelima Ryzen procesora)​
I meni se svidja ta ideja mada ne verujem da će mi finansije dozvoliti ovog leta. Tako da će Ryzen 5 trenutno morati da se zadovolji sa kvalitetnijom pastom.
Inače ako uzimam vodeno uzeo bih nešto ovako zbog te bele estetike koju jurim.
Trenutno mi treba monitor (po mogućstvu beli) i tastatura, miš bežični. Neke savete šta uzeti i sta da gledam kod monitora pogotovo?
Trenutno imam Sony TV 32" sa 720p. Što je za gledanje filmova podnošljivo ali za igranje je odvratno. Pikseli se jasno vide i onaj odvratni efekti gde prava linija postane onako zig-zag ako znate na šta mislim.
Ne znam da li će mi 27" biti dovoljno pošto sam navikao na ovaj veći? Rezolucija barem 1440p. 4k je overkill. Koliko Hz minimum treba da to bude OK? Takodje koj tip ekrana? OLED mi je preskup tako da... šta je posle toga najbolje?

Kućište je sasvim solidno, aj ubaciću sliku i ako nije gotovo sve još tj. nisam postigao izgled koji želim.
To bi trebalo da sija sve u istoj boji + jedna LED traka. Fali jedna ventilator koji sam izvadi da ga pregledam i vidim kako da se rešim duginih boja. Kablove još malo da utegnem, posakrivam i da stavim parče belog lima ili plastike preko otvora gde se vidi napajanje.
Zaboravio sam da napomenem da mi se kućište baš baš sviđa ::super:::ppozdrav: (E sada još da ugradiš Custom kablove u beloj boji to bi bilo vrh :))

Ako uključiš da sija šareno. Trnutno ovi ventilatori koje imam sijaju odvratno u dugnim bojam. I samo tako mogu jer nisu RGB već šarene diode.
RGB traka, ventilatori i RAM kada se usklade u jednoj ili dve boje mogu jako lepo da izgledaju. Eventalno ARGB onda može i neki cool efekti da se uključe. RAM koje imam su ARGB, igrao sam se malo juče, zanimljivo to sijucka.
Uz malo kvalitetniji kontroler sve to može da se sredi https://www.monitor.rs/kuleri/InterTech-Fan-Set-Argus-RS-06-3x120mm
inače postojaće probaj da kontrolišeš pomoću Z-SYNC Software Ver+1.0.19

Poslednja izmena:
Zaboravio sam da napomenem da mi se kućište baš baš sviđa ::super:::ppozdrav: (E sada još da ugradiš Custom kablove u beloj boji to bi bilo vrh :))

Biće mnogo lepše kad završim to što planiram. Ovo je još u radu.
Da, beli kablovi bi super izgledali, ali cena mi se nikako ne svidja, tako da ću morati da imrovizujem nekako. Video sam da ima belih mrežica za kablove.
Lomim se da li da farbam grafičku, ipak malo mi je žao garancije. :)
Uz malo kvalitetniji kontroler sve to može da se sredi https://www.monitor.rs/kuleri/InterTech-Fan-Set-Argus-RS-06-3x120mm
inače postojaće probaj da kontrolišeš pomoću Z-SYNC Software Ver+1.0.18
Ne može veruj mi. I ja sam iz prva mislo da će moći. Isto ovakvo kućište sa RGB venilatorima je skoro duplo skuplje. Vetilatori nisu RGB već su samo stavili diode različitih boja i to je što je. Ne može da se menja.
Plan mi je njih da ugasim ,a okolo ventilatora da namontiram plastiku i na njoj LED RGB traku. Jer ne kupuju mi se baš novi ventilatori

Ne može veruj mi. I ja sam iz prva mislo da će moći. Isto ovakvo kućište sa RGB venilatorima je skoro duplo skuplje. Vetilatori nisu RGB već su samo stavili diode različitih boja i to je što je. Ne može da se menja.
Plan mi je njih da ugasim ,a okolo ventilatora da namontiram plastiku i na njoj LED RGB traku. Jer ne kupuju mi se baš novi ventilatori
Onda je tu jedino rešenje RGB LED traka

Da, beli kablovi bi super izgledali, ali cena mi se nikako ne svidja, tako da ću morati da imrovizujem nekako. Video sam da ima belih mrežica za kablove.
Mrežice (Bužiri) u opšte nisu skupi.
Lomim se da li da farbam grafičku, ipak malo mi je žao garancije. :)
Garancija se odmah gubi 😧🫣.

Inače ako uzimam vodeno uzeo bih nešto ovako zbog te bele estetike koju jurim.
To je odlično vodeno hlađenje nećeš pogrešiti ako ga kupiš.
Trenutno mi treba monitor (po mogućstvu beli) i tastatura, miš bežični.

Beli monitor se teško nalazi 😧

Ovaj miš je lep samo što nije beo https://www.gamecentar.rs/gejmerski-mis-redragon-taipan-m810-pro-wireless.html

Žične imaš mnogo lepše + RGB

Neke savete šta uzeti i sta da gledam kod monitora pogotovo?
Kod kupovine monitora se najviše gleda:
  1. Tip panela
  2. Pozadinsko osvetljenje
  3. Rezolucija
  4. Odnos stranica
  5. Vreme odziva
  6. Osvežavanje
  7. Osvetljenje
  8. Kontrast
Trenutno imam Sony TV 32" sa 720p. Što je za gledanje filmova podnošljivo ali za igranje je odvratno. Pikseli se jasno vide i onaj odvratni efekti gde prava linija postane onako zig-zag ako znate na šta mislim.
Slažem se to nije za igranje igrica
Ne znam da li će mi 27" biti dovoljno pošto sam navikao na ovaj veći? Rezolucija barem 1440p. 4k je overkill.
Biće ti dovoljno i 27 ako uzmeš IPS
Koliko Hz minimum treba da to bude OK? Takodje koj tip ekrana? OLED mi je preskup tako da... šta je posle toga najbolje?
144 - 165Hz za gejmere je dovoljno

Danas dobar monitor kosta koliko i pc ....ja imam stari monitor koji sam planirao da menjam,ali nekako mi se ne daje skoro 100k din za nesto dobro.

tv za filmove ,surf itd ok , za gejming nije... sta da igra na 60hz , jedino ako ima neki stari komp da ni ne moze vise ...

Sent from my Mate 50 Pro

Vecina monitora za pc ima neke zastite za oci,anti glare,blue light itd.Ne verujem da to ima obican tv.A i brzina odziva utice na zamor ociju,kad slika nije fluentna,sve to zamara oci.

Jel ima nekog da preporuci dobru iptv aplikaciju za android ili win.? Bitno da nije neka kineska i da radi dobro. Prednost bi bila rumunska lista....

Ima li neki procesor da se jako malo greje, da se može pasivno hladiti, bez buke ventilatora. Zahtevi od kompa su samo puštanje multimedije i surf po internetu. Ništa više. Na ovim vrućinama komp palim samo kad mi nešto baš jako treba, vidim to i odmah gašenje. Nemam klimu, potkrovlje, i svaki džul toplote je problem...

Nedavno sam poručio nešto sa Aliexpressa i od tad me zatrpavaju sa porukama, mailovima, iskaču svugde non stop razne ponude. I u tim reklamama vidim USB flash memorije velikog kapaciteta a smešne cene. Npr. 2TB a cena 2-3 evra ili i manje. Onda pogledam domaću ponudu i tu je sve suprotno, kapaciteti mali, npr. 32, 64GB itd, a cene nekoliko hiljada dinara. Je l' može neko da mi objasni u čemu je fora, da li je uopšte moguće staviti na USB flash više terabajta (video sam reklamu i za 16TB), i kako to da su kod nas tako skupi u odnosu na Kinu. Je l' to neka prevara (par TB za 2-3e), ili ima neka caka o upotrebi? Verovatno ću poručiti jedan fleš, al' to neće stići brzo a mene baš interesuje u čemu je fora. Koristio bih ga da na njega stavim multimediju (npr. skinem neke serije, pa onda ubodem u tv i gledam k'o čovek ležećki a ne da se kočim na stolici za kompom):haha:

Nedavno sam poručio nešto sa Aliexpressa i od tad me zatrpavaju sa porukama, mailovima, iskaču svugde non stop razne ponude. I u tim reklamama vidim USB flash memorije velikog kapaciteta a smešne cene. Npr. 2TB a cena 2-3 evra ili i manje. Onda pogledam domaću ponudu i tu je sve suprotno, kapaciteti mali, npr. 32, 64GB itd, a cene nekoliko hiljada dinara. Je l' može neko da mi objasni u čemu je fora, da li je uopšte moguće staviti na USB flash više terabajta (video sam reklamu i za 16TB), i kako to da su kod nas tako skupi u odnosu na Kinu. Je l' to neka prevara (par TB za 2-3e), ili ima neka caka o upotrebi? Verovatno ću poručiti jedan fleš, al' to neće stići brzo a mene baš interesuje u čemu je fora. Koristio bih ga da na njega stavim multimediju (npr. skinem neke serije, pa onda ubodem u tv i gledam k'o čovek ležećki a ne da se kočim na stolici za kompom):haha:
USB Flash memorije sa AliExpress u vrednosti od 2 do 3€ imaju lažne kapacitete i sporije brzine čitanja i pisanja. Kada vi povežete taj USB ili SSD regularno će pisati da ima 1, 2, 3, 4, 5 TB ali u stvarnosti :nono:

Kada kupite USB obavezno instalirajte program ChipGenius i on će vam reći koliko stvarno neki USB ili SSD ima kapaciteta.

Vraćanje prave particije se radi preko cmd pa se onda ukuca komanda diskpart, onda zatim list disk, zatim select disk (Neki broj samo obratite pažnju da izaberete pravi 😀), zatim clean, zatim create partition primary size= (Kapacitet koji je pokazao ChipGenius, primera radi program je pokazao stvarni kapacitet od 64GB e sada vi to pomnožite sa 1024 i dobijete 65536, taj broj se upiše na size=), zatim select partition 1, zatim active

Zatim ga Formatirate i to je to imate stvarni kapacitet a ne lažni.

Poslednja izmena:
Pazi, ovo što pomenješ zvuči kao neka prevara, Ali nije mnogo daleko od istine. Što kaže Srdjan moraš voditi računa o kapacitetu i brzini (ako ti je brzina bitna) ali ubedjen sam da možeš dobiti neuporedivu bolju ponudu iz Kine nego ovde pogodovo ako se radi o flash memorijama.

Kolika brzina treba da bi se na tv-u gledala serija ili film snimljen na flešu? (TV ima u sebi plejer koji pušta multimediju sa usb-a.) Ima li uopšte veze brzina sa reprodukcijom sadržaja sa fleša ili samo sa snimanjem tog sadržaja na njega?

Pošto se ja u ovo ništa ne razumem, ako neko već zna neki link sa Aliexpressa za velik a povoljan fleš neka mu ne bude teško da ga napiše ovde. :ideja:

Zbog namene je potreban što veći kapacitet a zbog novčanika znate i sami... ::sramota::

Nazad
Vrh