Savet! Gde uložiti 50 000E u poljoprivredu

• Začetnik teme Misazabac
  • Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da, ali ne mozes silos sa 50.000 evra da izgradis :sta:

Sa tim parama bi otisao na Havaje i uzivao dok god ih ne potrosim,Pa bi bar nesto u zivotu video jer de god da ulozis te pare propasces sigurno zemlja je katastrofa i bilo koj posao vezan za nju a o stocarstvu i da ne pricamo jer stoka vise pojede nego sto daje profita dal e to krava,bik svejedno a trebaju i skupoceni objekti za to.Sve u svemu danas je vreme da sta god radio i ulagao ides u obavezni minus,prosla su vremena i pozitivne nule.

Slazem se sa tim ali ne moze se tako lakomisleno reci:eek:d poljoprivrede nema nista.Evo racunice sa sljivom:
Podizanje 10 ha sljive stenlejke > 10000 evra
Godisnje ulaganje > 5000 evra
Godisnji (prosecan) prinos > 200000 kg
Cena za sljivu koja ide za rakiju(nepotreban visok kvalitet) oko 10 din mada je i vise
Godisnji prihod 20000 evra > -5000 > 15000 evra

A kada bi imali svoju destileriju:
Cena sljive (kada bi kupovali) 13 din
Kupite 200000 kg sljive >26000 evra
od 200 tona sljive ispecete 20000 litara rakije
Prodate po 200 din > 40000 evra
Neka godisnji troskovi destilerije (sa sve radnicima) budu 5000 evra
Eto cistih 11000 evra!

@Marko D
"Svaki Marko radi naopako"kaze izreka :haha:
Nemoj pogresno da me shvatis ali ovaj post gore najblaze receno je katastrofa :nono:
neznam cime se bavis godine ne vidim ali bih rekao da si mladji decko ima vremena naucices :ppozdrav:
Pored svih mogucih kvalitetnih domacih sljiva Stenley americki je najgori izbor Cacanske sorte su puuuno bolje Stenley je bio aktuelan u trenutku kada je sarka smlatila zasade Pozegace i crvene ranke pre nekih 30ak godina i tada nismo imali adekvatnu sortu koja bi ih zamenila sada hvala bogu imamo Cacansku ranu,Lepoticu,Najbolju,Rodnu,Valjevku,Timocanku,Kasnuplavu sve do jedne su bolja varijanta :D
podizanje 10ha sljivika kosta negde oko100.000€ plus cena zemlje prema podacima min.polj. koji se uzimaju kao parametri za povracaj sredstava ova cifra je cak 30% veca
Pa za 10ha samo rigolovalje kosta 6000€
U okolini smedereva imam oko 3ha vocnjaka i sada spremam jos 3 za sadnju tako da znam o cemu pricam/a slucajno sadim bas sljivu :haha: :haha: :haha:/
Za jedno pristojno gazdinstvo koje bi se na 10Ha bavilo vocarstvom npr potrebno je 250.000-350.000€ crni sinko za mehanizaciju,pratece objekte,zemlju i podizanje zasada i to da sve bude pristojno nista luxus
Sa 50.000€ onaj ko nije u poljoprivredi nema sta da trazi to moze da bude zanimljivo za postojece gazdinstvo da obnovi vozni park ili neku parcelu ili neku zgradu inace :nono: :nono: :nono:

kicca je napisao(la):
@Marko D
"Svaki Marko radi naopako"kaze izreka :haha:
Nemoj pogresno da me shvatis ali ovaj post gore najblaze receno je katastrofa :nono:
neznam cime se bavis godine ne vidim ali bih rekao da si mladji decko ima vremena naucices :ppozdrav:
Pored svih mogucih kvalitetnih domacih sljiva Stenley americki je najgori izbor Cacanske sorte su puuuno bolje Stenley je bio aktuelan u trenutku kada je sarka smlatila zasade Pozegace i crvene ranke pre nekih 30ak godina i tada nismo imali adekvatnu sortu koja bi ih zamenila sada hvala bogu imamo Cacansku ranu,Lepoticu,Najbolju,Rodnu,Valjevku,Timocanku,Kasnuplavu sve do jedne su bolja varijanta :D
podizanje 10ha sljivika kosta negde oko100.000€ plus cena zemlje prema podacima min.polj. koji se uzimaju kao parametri za povracaj sredstava ova cifra je cak 30% veca
Pa za 10ha samo rigolovalje kosta 6000€
U okolini smedereva imam oko 3ha vocnjaka i sada spremam jos 3 za sadnju tako da znam o cemu pricam/a slucajno sadim bas sljivu :haha: :haha: :haha:/
Za jedno pristojno gazdinstvo koje bi se na 10Ha bavilo vocarstvom npr potrebno je 250.000-350.000€ crni sinko za mehanizaciju,pratece objekte,zemlju i podizanje zasada i to da sve bude pristojno nista luxus
Sa 50.000€ onaj ko nije u poljoprivredi nema sta da trazi to moze da bude zanimljivo za postojece gazdinstvo da obnovi vozni park ili neku parcelu ili neku zgradu inace :nono: :nono: :nono:
Ja sam ovo pricao uopsteno,ne za coveka koji ulaze 50000 evra u poljoprivredu iz pocetka tj. da nema nista od poljoprivrede,nego za one koje imaju bar neku mehanizaciju(imt 533,freza,prskalica) Cacanska je za izvoz za rusiju,moje su stenlej i za rakiju ne treba da sljiva bude cacanska da bi rakija bila lepa,od 10 kg sljive izadje 1 litar rakije,to ide burice i prodajem rakiju za 400 din,......Znaci neko ko ima 10 ha i pratecu mehanizaciju imao bi prihod sigurno..........

marko d je napisao(la):
Slazem se sa tim ali ne moze se tako lakomisleno reci:eek:d poljoprivrede nema nista.Evo racunice sa sljivom:
Godisnje ulaganje > 5000 evra
Godisnji (prosecan) prinos > 200000 kg
Cena za sljivu koja ide za rakiju(nepotreban visok kvalitet) oko 10 din mada je i vise
Godisnji prihod 20000 evra > -5000 > 15000 evra

A kada bi imali svoju destileriju:
Cena sljive (kada bi kupovali) 13 din
Kupite 200000 kg sljive >26000 evra
od 200 tona sljive ispecete 20000 litara rakije
Prodate po 200 din > 40000 evra
Neka godisnji troskovi destilerije (sa sve radnicima) budu 5000 evra
Eto cistih 11000 evra!
E Marko,Marko...
Lepo ovaj rece svaki Marko radi naopako :)
Ja sam ti nesretni vlasnik sljivika od 3h u punom rodu,12.godina... i na srecu moju poceo sam da ga vadim toliko o toj pozitivnoj racunici...
A sto se tice rakije trenutno na lageru oko 10000l i ne mogu da je prodam,bio bi zadovoljan cenom od 400din,rakija stara izmedju 5 i 10 godina... pa toliko o tvojoj racunici Marko! Plus moja pecara sa svom opremom na savremen nacin...
Ako moze sta da se uradi ti javi da stanem sa vadjenjem ili moja racunica sa kukuruzom donosi vise.. Veliki pozdrav

Mi godisnje prodamo oko 1000 l jer se bavimo porodicno oko 40 god.A imamo 200 stabala stenlejke,godisnje ulozimo od 200 do 300 evra.Zasad je star 7 god.Ali sav proces radimo sami,znaci:prskanje 2x,kosenje,kupljenje,pecenje,moje kace,moja drva....
Evo slika......

Nije Cacanka za ruse nego i za rakiju ja je sadim za ruse ili nekog ko ce to da konzumira odnosno jede sveze ili suseno A zasto Stenley nije dobar za rakiju pa zbog cijanovodinicne kiseline koja se javlja iz kostice u kljuku u visestrukom iznosu u odnosu na nase sorte i randman rakije u odnosu na Cacansku rodnu je znatno nizi :ppozdrav:

@sepa
prodati tu kolicinu rakije je podvig tu moze samo drug "marko"da ti pomogne :haha:
a sada bez sale trenutno se pomenuo "Flores"Kragujevac na forumu proizvodjac Zute Ose znam da oni rakiju rade tako sto uglavnom od kooperanata vrse otkup meke rakije pa je destilisu e sad mozda bi im odgovaralo i to sto ti imas pod uslovom da napravite zajednicku matematiku :ppozdrav:

Neznam ljudi nisam bas nesto pametan al gledajuci oko mene velike gazde pa i nadalje poceli su jako brzo da propadaju,prodaju svoja imanja i beze za grad pa plata od 20hiljada mala al redovna i sigurna.
u mojoj okolini opstini Zitiste nema cega se sve ljudi ne sete i sta sve ne probavaju al sve sto se proba svuda se puca a banke su vec krenule da dolaze po svoje hipoteke i ljudi idu na ulicu.
al to za sljive ima i ovde mada nema bre tu leba ni kroz rakiju nesto jer tesko nac trziste lako prodat 100 l rakije ljudima a na veliko ide tesko jedino ako si miskovicev rodjak svaki vocnjak trazi jako puno ulaganja spricanja... al svaki vocnjak mora bit i ogradjen dobro.. i kolko znam ako ga danas zasadis ipak ti treba bar 3 god da dodjes do nekoga roda nije sljiva kukuruz il zito zasadi ga u prolece a na leto diz pare a za tri god, cekanja para treba svake god ulagat i to dobroo.
U nasem kraju se kaze da zemlja trazi slugu a ne gazdu treba tu dobro da se zapne da bi bio bar na nuli lako stavit olovku i papir i racunat kolko ima zarade al praksa to uvek drugacije pokazuje

Kolicina je za stenlej sasvim u redu cak i maksimalan randman rakije ako je jacina priblizno 50% e sad da imas 200 stabala cacanske rodne te starosti imao bi okvirno 2x vise rakije 50% veci rod i mnogovise secera i rezidba je isti majstor kao i za breskvu :nono:Nazimu poseci sve ove grane koje su pobegle gore po 2-3m a imaju kilo sljiva.Pretpostavljam da tvoj otac reze a on samo na brzinu postricka tanke koje smetaju i zavrsi to ocas posla sve ti radja na starom rodu postoji dosta sema za rezanje na netu potrazi nesto nije tesko i probaj par komada sam ove godine :ppozdrav: :ppozdrav:

Inace kad smo kod potencijalnog poljoprivrednika sa 50000€ u kesu a vec pricamo o sljivi a uspeva u njegovom kraju moj savet bi izgledao ovako
Ta 2ha sto ima poveca za jos jedan sastavi ako ima pored njega neko za prodaju registruje gazdinstvo i sve zasadi Cacansku ranu u tu cifru ce da se uklopi i jedan imt539 i najvaznije alatke a ako se ogrebe za povracaj od "Lopova"neka napravi vikendicu u sljiviku to ce mu od 4.godine donositi stabilnih 15-20k€ pa ako mu se cifra uklapa neka izvoli

Kao sto rekoh obicno imam oko 10 tona sljive i to je 1 tona rakije,da eksperimentisem za jos vise to mi stvarno ne treba jer mi je podrum potpuno pun,a prodam slicno koliko ispecem....U mom daljem planu tj..kad budem nasledio sve,planiram da povecam zasad,ali naravno treba mi dobra reklama,jer bi najbolje bilo kada bi sklopio ugovor sa nekom destilerijom pa nek prodam svu sljivu odjednom i po 10 din.Bar cu dobiti pare odjedom a ne da kilavim ovako sporo sa prodajom...

@Urednice :cao:
Cisto naravno :ppozdrav:
n.p.r ova godina
optimalan rod po ha je od 12-15t
cena otkupa za rusiju je oko 80rsd
prve klase na ovaj rod ima 10.000kg x 0,8€=8.000€/ha
druga klasa 3.000kgx 0,33=1.000€
ukupno 9.000€ x 3ha =27.000
Troskovi
gorivo 1.000€
rezidba1.000€
hemija 2.000€