Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
podizanje 10ha sljivika kosta negde oko100.000€ plus cena zemlje prema podacima min.polj. koji se uzimaju kao parametri za povracaj sredstava ova cifra je cak 30% vecaPodizanje 10 ha sljive stenlejke > 10000 evra
Ja sam ovo pricao uopsteno,ne za coveka koji ulaze 50000 evra u poljoprivredu iz pocetka tj. da nema nista od poljoprivrede,nego za one koje imaju bar neku mehanizaciju(imt 533,freza,prskalica) Cacanska je za izvoz za rusiju,moje su stenlej i za rakiju ne treba da sljiva bude cacanska da bi rakija bila lepa,od 10 kg sljive izadje 1 litar rakije,to ide burice i prodajem rakiju za 400 din,......Znaci neko ko ima 10 ha i pratecu mehanizaciju imao bi prihod sigurno..........kicca je napisao(la):@Marko D
"Svaki Marko radi naopako"kaze izreka
Nemoj pogresno da me shvatis ali ovaj post gore najblaze receno je katastrofa
neznam cime se bavis godine ne vidim ali bih rekao da si mladji decko ima vremena naucices
Pored svih mogucih kvalitetnih domacih sljiva Stenley americki je najgori izbor Cacanske sorte su puuuno bolje Stenley je bio aktuelan u trenutku kada je sarka smlatila zasade Pozegace i crvene ranke pre nekih 30ak godina i tada nismo imali adekvatnu sortu koja bi ih zamenila sada hvala bogu imamo Cacansku ranu,Lepoticu,Najbolju,Rodnu,Valjevku,Timocanku,Kasnuplavu sve do jedne su bolja varijanta
podizanje 10ha sljivika kosta negde oko100.000€ plus cena zemlje prema podacima min.polj. koji se uzimaju kao parametri za povracaj sredstava ova cifra je cak 30% vecaPodizanje 10 ha sljive stenlejke > 10000 evra
Pa za 10ha samo rigolovalje kosta 6000€
U okolini smedereva imam oko 3ha vocnjaka i sada spremam jos 3 za sadnju tako da znam o cemu pricam/a slucajno sadim bas sljivu /
Za jedno pristojno gazdinstvo koje bi se na 10Ha bavilo vocarstvom npr potrebno je 250.000-350.000€ crni sinko za mehanizaciju,pratece objekte,zemlju i podizanje zasada i to da sve bude pristojno nista luxus
Sa 50.000€ onaj ko nije u poljoprivredi nema sta da trazi to moze da bude zanimljivo za postojece gazdinstvo da obnovi vozni park ili neku parcelu ili neku zgradu inace
E Marko,Marko...marko d je napisao(la):Slazem se sa tim ali ne moze se tako lakomisleno recid poljoprivrede nema nista.Evo racunice sa sljivom:
Podizanje 10 ha sljive stenlejke > 10000 evra
Godisnje ulaganje > 5000 evra
Godisnji (prosecan) prinos > 200000 kg
Cena za sljivu koja ide za rakiju(nepotreban visok kvalitet) oko 10 din mada je i vise
Godisnji prihod 20000 evra > -5000 > 15000 evra
A kada bi imali svoju destileriju:
Cena sljive (kada bi kupovali) 13 din
Kupite 200000 kg sljive >26000 evra
od 200 tona sljive ispecete 20000 litara rakije
Prodate po 200 din > 40000 evra
Neka godisnji troskovi destilerije (sa sve radnicima) budu 5000 evra
Eto cistih 11000 evra!
sta je tu cudno,pa tako i dodje,200 stabala=10 tona sljive=1 tona rakijeNorth ARMY je napisao(la):Sa 200 stabala 1000L ??
stabilnih 15-20k€