Samogradnja kunićarnika ,, štapom i kanapom''

pa neznam kako ko misli ali ja pravim samo drvene kaveze ko što je ovaj.

Uploaded with ImageShack.us

Poslednja izmena od urednika:
Pazi,mnogo su lepsi drveni kavezi,ali ako nemas materijal onda moras da kupujes,pa izadje te skuplje drveno a mnogo je funkcionalnije metalni...Da sam imao daske,stafne,itd,normalno je da bih pravio od toga,ali posto moram da kupim,izabrao sam ovo sto je gotovo za 3 dana (meni je mnogo vise zbog slabe struje pa sam vario 2 dana umesto 3 sata,pa kisa nekoliko dana za redom,pa nisam mogao odjednom da savijam zicu nego sam 3 dana,itd..) Slikao sam sve,ali imam problem da prebacim slike u komp,stari telefon mi se pokvario,a uz novi nisam dobio USB kabl,pa nemam kako da prebacim slike u komp :(

Pokušaj ako imaš čitač memo kartica, isto se povezuje sa USBkablom,što se tiče kaveza u pravu si,sve sam kupovao od materijala ali znaš kako je nemam aparat za varenje ne želim od nikog da tražim, a za drvo imam ručni cirkular i sve ostale uredjaje,samo tepsije i dve male hranilice limar mi je uzeo 1600 din,svako se snalazi kako mu najviše odgovara Pozz

@crnomarković
Odlican ti je kavez svaka cast izgleda dosta prostran jel to za zenku ili mlade u tovu? Nek ti je uvek pun
:ppozdrav:

Velikiii Poozdrav! Krenut cu za koji dan u izradu jos jednom zecinjaka.
Radio bih ga na 2 kata ili eventualno 3 ali sumnjam..mislim da cu na 2.
Radio bih dimenzija dubine 70cm i širine 60cm,i tako 3 gajbe po bateriji.
dolje bih stavljao letvice velicine 5x2x70cm, stavio bi ih po ovoj velikoj strani znaci po ovoj od 5 cm.
dali se slazete i dali imate kakve prijedloge.
Zecinjak radim za tovljenike i pregrade medu gajbama ce mi biti dvostruke jasle(šarge).

Pooozdrav!

0e07ea192990920.jpg
[/URL] [/IMG]Ja sam imala ovakav kavez.Hodali su na daskama sirene 5cm negde je bilo i 3cm a razmak izmedju 2cm.Kako se moglo skinuti sa palete letve.Etaza je imala 4 sprata. Problemi koji su bili je:-Izmet se zedrzavao na daskama i kada ga zgaze imaju prljave sape.Prilikom guranja u hladnijim danima sve se isprljaju jer svako bi da bude u sredini.-Kada su hladni jesenji dani primetila sam da daske skupljaju vlagu iz vazduha i sire se pa tako razmak izmedju dasaka nestane i higijena da bi bila mora se pristupiti svakom delu coska.-kada mi se desila koksidoza taj kavez je svakoj sledecoj generaciji zadavao jacu infekciju koja se vracala prestankom davanja leka.Sada je drveni pod zamenjen zicom i uvek imaju ciste sape i manje infecija.Higijena je na prvom mestu.Ovo je moje iskustvo.

Pre svega pozdrav za sve kunicare..

Sad pitanje... Kako rijesiti da izmet i mokraca sa gornje etaze, ne pada po kunicima na donjoj etazi..?
Pripremam materijal za izradu kunicarnika, koji bi bio na dvije etaze..ali ovaj problem me muci, kako.?.da li neke tacne kao kod zivine ili..?
ako ima ko kakvu sliku ili crtez, bio bih zahvalan...
pozdrav Goran..

Moras pregraditi izmedju sa necim,ili tacne,ili napravis fioku koja moze da se vadi,ili napravis kosi pad da pada sve iza,pa samo streses na pod (ili u nesto sto postavis iza)..ja imam kavez sa zicanim podom i napravio sam ispod kosi pad,okrenut ka iza..razmak izmadju spratova mi je 30 cm,a izmedju su mi nagnute ploce od iverice (od nekih starih ormara,itd) dok ne uzmem pocinkovani lim pa da napravim profi,ali ni ovo nije lose,nista ne pada dole,mozda mi i ostane iverica dok ne propadne skroz..Inace higijena kod ovakvog poda je besprekorna,zecevi su cisti toliko da nema trunke prljavstine na njima,cak ni sape!!!

Moze i iverica postavljena nakoso tako da se nezadrzavaju fekalije.Na zavrsetku kosine postaviti oluk da skulja fekalije jer ako stoje na iverici brzo se napije i nabubri.Postoji jos jedan problem kunici koji se nalaze ispod hoce da grickaju ivericu i deslo mi se da pojede komad i pocne da kunja,boluje...Vidi se na slici da su ispod limovi od 1mm debljina ima ih na najlonu subotom donose..postavljeni ukoso a na kraju ima plasticna cev koj mokracu odvodi u septicku malu rupu koja je pored kaveza za tu namenu.Limovi su oko 60din kom 55cm sa 65cm.

Evo mojih Kaveza , iskoristene kutije za skladiscenje rezervnih djelova . na vrhu sam dodao grede da bi imao odgovarajucu visinu na 2 nivoa , gornji dio puna daska , donji letvice (za tov predvidjeno ).

2q99kq1.jpg

dajem vam ideju kako mozate da iskoristite stare stvari i da izgedaju lijepo , sve ukupno me kostalo oko 20 e , uglavnom za farbu i za sitnu zicu ostalo sam imao kuci , na gornji nivo obavezno prostirku koja upija fekalije tako da na donji prakticno ne curi nista ispod onjih kaveza su limovi .

Nazad
Vrh