Pozdrav svima!
istina je da je ove godine ima malo, kako je bilo do sada, no dobro... moraćeš da priznaš da kiša i atomizer nemaju isti efekat, jel tako? neko je pitao zašto vodom, šta će se desiti, pa desiće se isto to kada buba upadne u okačenu flašu ili teglu, vanglu, bure itd. rutava buba ne voli vodu, moram da priznam da to nisam probao, prskanje sa vodom, ali skoro cela francuska jeste i to nije iskustvo od juče...
Jest da kiša i atomizer nemaju isti efekat, ali drugo je kad buba upadne u neku posudu sa vodom(jednostavno se udavi), ili kad na nju padne malo vode u vidu magle od atomizera ili kiše! Bio sam danas da obiđem malo, i ponesem onu malu ručnu prskalicu od 1lit i sipao malo vode!
Naiđem na prvu rutavu bubu koji glaba cvet, prskao sam ga jedno 10-15 puta(da simuliram maglu od atomizera) u roku od 1 minut...buba se jednostavno umirila, i nije se mrdala nekih 5minuta...zatim je prešla na susedni cvet, i nastavila da čeprka i glaba istim tempom.
Tako da im voda u vidu magle nesmeta!
Neznam kako Francuzi prskaju sa vodom, ali ovde nedeluje i nema nikakvog efekta niti logoke da im smeta voda od atomizera.
I da mu smeta voda u tom trenutku, skloniće se, ili pasti sa drveta...al neće uginuti i posle nastavit da hara po cvetovima!
Znači... dobra rutava buba je - samo mrtva buba!
Ako si već pročačkao da Francuzi rade nešto u tom stilu, verovatno nešto tu ima, neznam šta...al mora postojati objašnjenje kako deluje na bube
Ili nešto dodaju u vodu, ili nije obična voda?
Probaj pročačkaj još malo oko toga,,,nešto tu ima, samo neznamo celu priču - kako oni to rade? Jel sa običnom vodom, nema ama baš nikakve logike...
@neba933
Prskanje insekticidima u cvetu nedolazi u obzir...više štete nego koristi!
Ako si pronašao samo 20 buba na 100 stabala...to je ništa, skoro da ih i nema-i to je normalno!
Problem nastaje kad na jednom stablu pronađeš 20-100 buba.
Ja nisam profi voćar,ne živim od toga, zaposlen sam, nemam ni mnogo vremena, al jednostavno volim to... imam oko 100 stabala raznih, čisto ono za domaćinstvo, malo se podeli prijateljima, nešto za pekmez,đemove, rakiju itd...
Jabuke i kruške imam 10stabla, tako da ja lako mogu postaviti 3-4 plavih posuda sa običnom vodom, nije nikakva investicija - al radi posao bolje, nego bilo šta do sad!
Svarno bi bilo glupo da neko sa hektar ili više jabuka, borbu protiv rutavih buba vodi sa plavim posudama...skuplje bi bile posude i radna snaga samo da se postave po voćnjacima nego...tra la la la,,, a i totalno glupo!
Jest da ih ove godine nema ni blizu toliko, koliko ih je bilo prošle godine, ali ih ima...
Evo slike plave posude(12lit) sa vodom, malte ne na istom su mestu, i stojala 2 dana!
Prva je od prošle godine, a druga od ove...može se uoči velika razlika koliko je bilo buba
2010
2011
Ja se izvinjavam ako sam ugnjavio, al nema veze...praznik je!
Živi bili...
pozdrav joe!